Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Кестени  (Прочетена 5196 пъти)

oum le dauphin blanc

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 548
Кестени
« -: 24-09-2009, 17:27:37 »

Здравейте,
Минавах днес покрай пазара и видях, че са станали кестените. Това ми е едно от най-любимите неща и никак не ми се иска да се лишавам от тях, та се зачудих дали могат да се похапват сурови  :surpris_23:
Четох някъде, чо корейците ги ядяли така, но си мисля, че може да са като картофите и да вдигнеш температува например... 
Ако някой от вас знае нещо по въпроса много ще ме зарадва  :flowers2:
Активен

Лейла

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 313
Re:Кестени
« Отговор #1 -: 24-09-2009, 19:40:51 »

Я си ги свари и им се накефи максимално, все пак не са целогодишни.:)
Активен
Самотата е най-скъпо платената свобода.

oum le dauphin blanc

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 548
Re:Кестени
« Отговор #2 -: 24-09-2009, 21:02:58 »

Аз вече опекох  :whistling2 - emotloader:
Активен

Андрей

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 217
Re:Кестени
« Отговор #3 -: 17-10-2009, 03:28:00 »

Аз от седмица ям сурови кестени и все още съм жив!  :Content_22:
А кой твърди, че от суровете картофи се вдига температура?!
В една от книгите за гладуване, които съм чел, препоръчват картофите да се ядат само сурови и то
с кората.
А сладките картофи ги ям точно така. Скоро ще пробвам и с обикновените.
Активен
Не се бойте, че не учите, бойте се, че не мислите.
"A great civilization is not conquered from without until it has destroyed itself from within" : Will Durant

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Кестени
« Отговор #4 -: 17-10-2009, 05:15:29 »

Кестените може и сурови, да.
Активен

veronika_l

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 68
Re:Кестени
« Отговор #5 -: 19-10-2009, 14:43:47 »

То може суров кестен или картоф, ама въпроса е дали е вкусно, аз не мога да ям нещо което не ми харесва на вкус.
Активен

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Кестени
« Отговор #6 -: 19-10-2009, 17:13:23 »

Суров кестен не съм пробвала все още. Скоро ще опитам. Ако не ми хареса, естествено, че няма да се мъча. :) Ще си ги правя варенки.
Активен

oum le dauphin blanc

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 548
Re:Кестени
« Отговор #7 -: 20-10-2009, 02:56:38 »

Чудесна новина! Аз междувременно опитах сурово кестенче - вкуса е като на ядка, доста интересен. Благодаря на всички :fluretaa:
Активен

oum le dauphin blanc

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 548
Re:Кестени
« Отговор #8 -: 20-10-2009, 13:45:32 »

Вижте какво прочетох току що:  :surpris_22:

Beware Raw Chestnuts
If you are tempted to eat chestnuts raw, think again. These nuts must be boiled or roasted before eating due to the high levels of tannic acid. The nuts are cured for about a week to permit their starch to develop into sugar, thus sweetening the meat. They must be cooked completely in order to avoid digestive discomfort.

The outer thin shell as well as the inner bitter brown skin is removed before eating. Removing the skin in its raw state is virtually impossible, but with patience, the outer shell can be removed from the raw nuts. It is much easier and recommended to blanch or cook fresh chestnuts before removal of the shell and skin.

Май няма да се хапват кестени...
Активен

Svetlio

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1133
    • MMS BULGARIA
Re:Кестени
« Отговор #9 -: 20-10-2009, 13:58:52 »

С две думи на Български,може ли? :Confus_3: :love_006 - emotloader:
Активен

oum le dauphin blanc

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 548
Re:Кестени
« Отговор #10 -: 20-10-2009, 14:18:34 »

Разбира се:
Ако сте изкушени да хапнете сурови кестени, помислете отново. Тези ядки трябва да се варят или пекат преди ядене, поради високото си съдържание на танинова киселина. (Тук не съм много убедена в превода, но общо взето трябва да се сушат около седмица, за да се превърне нишестето им в захар). За да не предизвикат храносмилателни проблеми, трябва да бъдат добре сготвени.

Външната обвивка, както и по-тънката кафява ципа трябва да бъдат премахнати преди комсумация. Да се премахнат от суровата ядка е почти невъзможно, но след варене или печене е по-лесно.

Това е в общи линии, явно таниновата киселина е проблема.
Активен

Svetlio

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1133
    • MMS BULGARIA
Re:Кестени
« Отговор #11 -: 20-10-2009, 16:09:19 »

Ясно.Благодаря  :Content_22: :flowers2:
Активен

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Кестени
« Отговор #12 -: 20-10-2009, 19:16:27 »

И аз благодаря.
Ще се поразровя за още инфо.
Активен

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:Кестени
« Отговор #13 -: 22-11-2009, 00:49:29 »

Печените кестени наистина ги намирам за много вкусни, но аз предпочитам да ги ползвам многократно като цяр вместо да ги изям:
имам една торбичка с полуизсушени кестени и като се схвана (от настинка например )налагам мястото с кестените.
Това хармонизира енергиите.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

Андрей

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 217
Re:Кестени
« Отговор #14 -: 23-11-2009, 10:16:20 »

Разбира се:
Ако сте изкушени да хапнете сурови кестени, помислете отново. Тези ядки трябва да се варят или пекат преди ядене, поради високото си съдържание на танинова киселина. (Тук не съм много убедена в превода, но общо взето трябва да се сушат около седмица, за да се превърне нишестето им в захар). За да не предизвикат храносмилателни проблеми, трябва да бъдат добре сготвени.

Външната обвивка, както и по-тънката кафява ципа трябва да бъдат премахнати преди комсумация. Да се премахнат от суровата ядка е почти невъзможно, но след варене или печене е по-лесно.

Това е в общи линии, явно таниновата киселина е проблема.

Тази инфирмация ми звучи доста странно и бих й повярвал ако много хора покрай мен не ги ядяха и сурови.

Цитат от статия за чая:
Таниновата киселина в чаените листа спомага за потискане растежа на бактерии (вид стрептококи), които участват в образуването на зъбните плаки и така да подобряват здравето на зъбите и прилежащите тъкани. Понастоящем се препоръчва пиенето на чай без добавка на захар, за намаляване появата на кариеси и за общо добро здраве. Чаят съдейства на смилателните сокове в стомаха да работят по-добре. Той подпомага действието на стомашните мускули и намалява твърдостта на хранителните хапки в стомаха. Ето защо, чаят се пие най-често по време или след хранене. Тъй като топлите напитки по-бързо се резорбират от организма, чаят е превъзходен източник на течности по време и след физически упражнения, като спомага за набавянето на течности и за ободряване.
Цялата статия е тук: http://dieti.gbg.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=2640&Itemid=76
Активен
Не се бойте, че не учите, бойте се, че не мислите.
"A great civilization is not conquered from without until it has destroyed itself from within" : Will Durant
 

Страницата е създадена за 0.071 секунди с 23 запитвания.