Имам чувството, че има нещо объркано в цялата ти схема. Не може да извършваш тежък физически труд и да караш само на сокове или чай. За да може да се възстанови организма, му трябва определено и протеини и мазнини. Вече има много хубави конопен и оризов протеин на прах, които можеш да добавяш към храната си.
Друго, ако работиш ежедневна смяна, какво правиш? Ставаш от сън, цял ден на работа, прибираш се и до следващия сън имаш няколко свободни часа. Не разбирам, ти какво целиш след нощната смяна. Прибираш се, няколко часа сън и после цял ден свободен. Става, ама за един или два цикъла, и после пак опираме до възстановяването на организма. Колкото и да са ти неизчерпаеми енергийните запаси, все някога трябва и да се попълнят, иначе болки в главата и се чувстваш ката пребито куче.
От 10 години работя на трисменен режим и не бих го заменил доброволно с ежедневна работа. Никъде няма толкова свободно време, както при работата на смени. И толкова много възможности за сън!
Има две малки хитрости. Докато човек (тук май трябва да включа и жените
) спи, той се буди след всеки цикъл от четирите фази на съня. Значи, спиш, бодърстваш,спиш, бодърстваш,........... и така 8-10 пъти на нощ. Обикновено, не си спомняме, че сме се будили, но будното състояние винаги присъства. (Понякога си спомняме само, че сме били будни, а не кога сме спали и тогава се оплакваме как цяла нощ не сме спали, а човека до теб се опитва да те убеди, че той не е спал от хъркането ти
) Целта е да ги хванеш и осъзнаеш тези състояния на бодърствуване. След това вече можеш и да ги манипулираш, т.е. да ги удължаваш или скъсяваш.
Освен това има и цикли от 4 часа, през които е достатъчно да спиш 20-30-40 мин. и можеш да изкараш останалото време будна. При мен са 2, 6, 10, 14, 18 и 22 ч. При всеки, може да е различно. Тази техника много се използва от самотните мореплаватели, които не могат да си позволят нон стоп осем часа сън, особено когато пресичат пътя на корабите.
След като организма има необходимост от определено количество сън за възстановяване, то трябва да му го дадем, независимо кога. В следствие на горните две техники съм си изработил навик да заспивам почти когато си поискам или когато имам нужда от сън. Като разхвърляш съня през цялото денонощие, няма значение, че не си спал през нощта. Ти си му дал на тялото, това което си иска и баланса е точен. Само изисква малко време да започнеш да се осъзнаваш, че се будиш и не спиш, и после организма да се пригоди към новите условия. А човешкия организъм има огромни адаптационни възможности. Успех!