Обръщението не е само към теб, нали забеляза, вмъкнах ( "или някой друг") , така че не го приемай лично, теб най-малко съм те имал в предвид даже
Ето, минаха няколко дни , но никой не се е потрудил да разрови нещо за метаболизма
Аз поне от гледна точка на Аюрведа го щриховах.
Важни са два момента в случая, според мен.
1. Самоцелно ( изкуствено и принудително ) не бива да се пипа скоростта на метаболизма, с оглед да се търсят някакви ефекти от това.( напр. отслабване) Не съм се интересувал, вероятно съществуват хапчета и билки за това. Всеки индивид си е разчетен още по рождение да си функционира с определена скорост (на метаболизма). Разбута ли се , никой не знае какви ще са последствията. Същото важи и за куп други физиологични процеси.
2. Да сме запознати при какви условия как се променя тази скорост и какво да очакваме.
Важно- тя се променя не изкуствено, а естествено, като резултат от други процеси.
Един добър пример: Ако водим заседнал начин на живот и тежим например 88 кг, когато почнем да спортуваме активно , метаболизмът естествено ще се засили и ще спаднем да кажем до 72кг.
В обратният случай пък - ще напълнеем. Както се случва почти винаги при бивши активни спортисти. ( особено ако са тип кафа! )
Втори пример - с възрастта метаболизмът се забавя и повечето хора качват килца. С изключение на хората от тип вата. При тях става обратното , защото се включват и други зависимости - възрастта над 60 е вата. ( вата + вата води до нейното превъзбуждане и затова такива хора "изсъхват" )