Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Какво си отглеждаме на терасата  (Прочетена 10584 пъти)

Миоджералвомбо

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 484
    • блог за сериозни хора
Re:Какво си отглеждаме на терасата
« Отговор #20 -: 02-06-2010, 20:55:38 »

Благодаря ви за съветите!  :Content_22: Преместих копърчето далеч от другите подправки, както Мио е писал защото бяха започнали да се катерят по другите сандъчета... Засега положението е овладяно, мисля че чесновата вода подейства, листните въшки започнаха да пожълтяват и се отстраняват по-лесно. Може би са умрели? ??? Струва ми се, че копърчето живна, надявам се навреме да съм се намесила. Времето ще покаже...
Ако искаш да се съвземе съвсем,поливай го с  вода ,само когато Луната е във воден знак.това важи и за другите растения.и не по много вода.за сега не слагай течни или други торове в копъра,ако слагаш изобщо.Ако искаш да ти расте повече ,късай за ядене само при нарастваща луна.браво на грижите ти за копъра. :love_026:
Активен
Трудно се намира черна котка в тъмна стая особено, ако и нея я няма вътре. Поздрави от Палма де Майорка

Svetlio

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1133
    • MMS BULGARIA
Re:Какво си отглеждаме на терасата
« Отговор #21 -: 03-06-2010, 07:00:33 »

Благодаря ви за съветите!  :Content_22: Преместих копърчето далеч от другите подправки, както Мио е писал защото бяха започнали да се катерят по другите сандъчета... Засега положението е овладяно, мисля че чесновата вода подейства, листните въшки започнаха да пожълтяват и се отстраняват по-лесно. Може би са умрели? ??? Струва ми се, че копърчето живна, надявам се навреме да съм се намесила. Времето ще покаже...
Много се радвам,че копърчето се е оправило.Сега,да не го опапаш на веднъж  :essen:tooth
Активен

Пианистката

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 63
Re:Какво си отглеждаме на терасата
« Отговор #22 -: 05-06-2010, 04:28:15 »

Ако искаш да се съвземе съвсем,поливай го с  вода ,само когато Луната е във воден знак.това важи и за другите растения.и не по много вода.за сега не слагай течни или други торове в копъра,ако слагаш изобщо.Ако искаш да ти расте повече ,късай за ядене само при нарастваща луна.браво на грижите ти за копъра. :love_026:
Toва ми звучи като биодинамично земедели. Ти с това ли се занимаваш?
Активен
"And what, Socrates, is the food of the soul? Surely, I said, knowledge is the food of the soul."

Hospitalier

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 161
Re:Какво си отглеждаме на терасата
« Отговор #23 -: 05-06-2010, 22:41:36 »

 Ето че и хоспиталиер се включи в темата....
 ...на верандата ми(нямам балкон) си отглеждам едно много красиво и много лечебно растение за което в Индия се носят легенди че е свещено-алое арборесценс известно у нас като трионче.Хубавото е че устоява на жега и немърливи стопани(е аз не съм от тези, но все пак ми се случва да не го поливам продължително време :angel:).Пуска доста разклонения и при определени  климатични условия става бая голямо.Просто се нуждае от топлина и пряка слънчева топлина понеже си е пустинно растение.У нас е много популярна рецептета с мед ,вино и алое за лечение на множество заболявания включително рак.Едно от най силните очистителни съединения -алое емодин е открито в листата на алоето ...така че ако решите да приемате рецептата вътрешно -лаксативния ефект е наистина ....потресаващ.Но все пак си струва защото оказва благотворно влияние на всички органи и системи и е незаменим детоксикатор.
Активен
Който те хвали в очите -презира те!
Който говори зад гърба ти -страхува се от теб!

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Какво си отглеждаме на терасата
« Отговор #24 -: 05-06-2010, 23:07:11 »

Алоето е много полезно растение. Аз съм пила гел от алое но най-хубаво е да се приема гела от суровото растение. За кожата също е супер полезно. Аз имах едно растение но му разказах играта като всеки ден си късах по едно листо и си мажех лицето. ;D
Активен

Андрей

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 217
Re:Какво си отглеждаме на терасата
« Отговор #25 -: 07-06-2010, 03:49:17 »

В биологичното земелие се отдава по-голямо значение на мерките, които стимулират здравето и развитието на съпротивителните сили на културните растения спрямо болести и неприятели. За болест или неприятели говорим само тогава, когато има едностранно намножаване на определен неприятел или болест. В такива случаи е необходимо да помогнем на растенята да се преборят с болестта или вредителите. Само допреди 60-70 години човечеството е решавало тези проблеми с помощта на отвари, настойки или запарки от разпространени местни видове растения, които имат свойството да отблъскват или да унищожават вредните насекоми.Под действие на въздуха и светлината тези настойки и отвари бързо губят своята токсичност и рядко имат токсично действие за човека (или ако имат, то е нищожно). Нашият колега агроном Петър Киров издири, събра и записа стари рецепти, които споделяме с вас.   

Растения за биологична борба (инсектициди):

    *
      Мечи лук(левурда)- при домати с/у листни въшки и мана настойка от цветоносни стъбла(събрани май-юни), луковици,листа. Двукратно. 1 кг ситно нарязана зелена маса от мечи лук и чесън, накисната в 3 литра вода за 12 дни. 300 гр. от нея за 10 л. вода.
    *
      Лук – паяжинообразуващи акари, листни въшки. Водна настойка 200 гр.люспи на 10 л.вода, за 12-15 часа. Трикратно напръскване през 5 дни. Срещу птици нападащи плодовете-разрязани луковици в короните на дърветата или редовете(ягоди)
    *
      Чесън – с/у гъгрици, на 100 кг зърно, ориз, брашно 200 гр луковици.; м/у лозите. Паяжинообразуващи акари 0,5 кг се счуква и се смесва с 3-5 л.вода, прецежда се, остатакът се накисва отново, двата извлека се доливат с вода до 10 л. От него на 300 мл се добавя 10 л.вода. Друга рецепта: 0,5 кг чесън се нарязва и счуква, 3л.вода в стъклен съд, на тъмно и топло място. След 5 дни се прецежда. В 10 л.вода се прибавя 60 мл от настойката и 50 гр.сапун. Листни въшки,оси по сливата: 2-3 наситнени глави за 10 л.вода. Пшеничен трипс 200 гр. на 10 л.вода.
    *
      Ралица – гъсеници на пръстенотворката, бяла овощна пеперуда, молци, бяла зелева и репна пеперуда, зелева нощенка, оси, ларви на листогризещи бръмбари, листни бълхи(ябълка). 1 кг суха трева , накисната за 2 дни в 10 л.вода или отвара след настойката, варена 1-2 часа.
    *
      Повет -  листни въшки. Неразпукани цветни бутони и цветове, 1,125 гр. се накисва за 1-2 часа в 10 л. Вода.
    *
      Коноп – ларви на майския бръмбар. Засят или внесени в почвата стъбла
    *
      Млечка – гъсеници. 4 кг листа, варят се 2-3 часа в малко вода, отварата се прецежда и долива до 10 л. Второ пръскане след 4 дни.
    *
      Хрян – съхранение на плодове. На 40 кг се поставят 3,2 кг. 200 гр. настърган хрян запазва на височина 25 см и диаметър 25 см за 5 месеца касисовите плодове, червиви ябълки.
    *
      Бял синап – подтиска развитието на плевелите, в смес с грах-увеличава добива, защитна ивица при овощни(и кориандър).
    *
      Къдраволистен магданоз – лозова филоксера. Около лозя, в реда.
    *
      Татул – зелева и цвеклова листни въшки. Изсушени листна маса и стъбла 400 гр.за 10 л. Вода.
    *
      Тютюн - листни въшки, бълхи, трипсове, листозавивачки, зелев молец, рапична и вишнева оси. 400 гр.ситно наряазана маса в 10 л. вода за 2 дни. Прецежда се и още 10 л. вода и 80 мл. сапун.
    *
      Домат – листогризещи гъсеници и неприятели, ябълков плодов червей. 4 кг ситно нарязана зелена маса в 10 л вода и се вари 30 мин. 2-3 литра от нея се разреждат с 10 л. вода и 40 гр. сапун.
    *
      Пипер лютив - листни въшки, бълхи, гъсеници и голи охлюви. 1 кг пресни или 0,5 кг сухи чушки се разрязват на две и се варят 1 час в 10 л. вода в затворен съд(или настойка). След това се оставят 2 дни, намачкват и прецеждат. 125 мл с 10 л. вода и 40 гр. сапун.
    *
      Картоф -  листни въшки, акари при краставици. 1,2 кг свежа маса или 0,6-0,8 кг. суха в 10 л. вода за 3 часа.
    *
      Черен бъз – педомерка, акари, сливов плодов червей. Засят или клонки в короните през цъфтежа.
    *
      Лайка – смучещи, гъсеници и лъжегъсеници(оси). 1 кг суха маса на 10 л. вода за 12 часа. Прецежда се и се добавчт 30 л. вода и по 40 гр. сапун на 10 л.
    *
      Бял равнец - листни въшки, бълхи, акари, трипсове. 800 гр. суха маса се надробява, запарва се с вряла вода за 30-40 мин.(или се вари), долива се до 10 л вода и се кисне 36-48 часа. 
    *
      Глухарче - листни въшки, бълхи, акари по овощните. 200-300 гр. свежи корени или 400 гр. листа се заливат с 10 л. леко затоплена вода за 1-2 часа. Първо пръскане при разтваряне на пъпките, второто след цъфтежа, следващите през 15 дни.
    *
      Обикновен пелин – листогризещи гъсеници, гъсеници, ябълков плодов червей. 1 кг просушена маса се вари 10-15 мин. в малко вода, изстудява се и се долива до 10 л. Препоръчва се да се добави настойка от сух кокоши тор(1-2 кг сух кокоши тор се накисва за 1-2 денонощия в малко вода). Смесва се с непрецедената отвара от пелин, прецежда се и се долива с вода до 10 л.
    *
      Тагетис – нематоди. Засждат се м/у редовете и при ягоди. листни въшки – 1 кг цветове за 10 л вода, настойка.
    *
      Елша – попово прасе. Закопаване на клонки.
    *
      Арония – гъбни. Листа, откъснати през юни-юли.
    *
      Смрадлика – гъсеници.
    *
      Есенен минзухар – гъсеници.3-дневна настойка от сухи луковици(1,5 кг за 10 л вода)
    *
      Вратига - листни въшки. Отвара 1 кг на 10 л вода.
    *
      Конски лапад - листни въшки, акари. Настойка за 1 ден, 1 кг на 10 л.
    *
      Невен - листни въшки. Отвара 1 кг на 10 л вода.
    *
      Отровно лютиче - листни въшки. Настойка 1 кг на 10 л вода.
    *
      Кукуряк - листни въшки, акари, трипсове. Настойка 1 кг на 10 л вода.

Неприятели и биологична борба

    *
      Листни въшки – отвара от полски хвощ, ревен, обелки от лук, картофи, листа на алабаш, вратига, пелин; извлек от коприва, пелин, чесън; сапунен разтвор; отвара от противоглистна папрат, орлова папрат, дървесна пепел.
    *
      Бяла зелева пеперуда – извлек от листа и стъбла на домати.
    *
      Лукова муха – отвара от ревен; смесена култура с моркови.
    *
      Морковена муха - смесена култура с лук, чесън, праз, лавандула.
    *
      Гъсеници – извлек от пелин, отвара от вратига, разтвор на мек сапун
    *
      Акари – отвара от полски хвощ, 0,3 % мек сапун с тор от коприва, чесън.
    *
      Щитоносни въшки – разтвор от мек сапун, сернокисела глина
    *
      Белокрилка - разтвор от мек сапун, сернокисела глина
    *
      Попово прасе – заравяне до повърхността на почвата на съдове
    *
      Нематоди – смесени култури с тагетис
    *
      Голи охлюви – капани с бира, компост, извлек от бегония, дървесна пепел около растенията, сажди, каменно брашно и вар, примамки от части от картофи, загнили домати, краставици
    *
      Земни бълхи – при зелевите смесени култури със спанак и салата, отвара от вратига и пелин
    *
      Сляпо куче – сухи и свежи листа от пелин, хризантема
    *
      Царевичен пробивач – пролет след излюпване на гъсениците, преди вгризване – ПИРОС, 80 мл/100 л. вода, пръскане рано сутрин или вечер; през юли-август- също. Летежът на пеперудите може да се следи с Феромон 3510, на 50 м. Една от друга уловки; Трихограма маидис – 10 000-50 000 женски на декар при гъстота повече от 5 яйчни купчини на 100 растения.
    *
      Телени червеи – обработка на почвата; примамки- варени царевични или пшеничени зърна 5-6 кг/дка, напоени с инсектицид.

Борба с болестите по зеленчуковите

Обеззаразяване на семената – отвара от лайка, термично – фасул, грах, домати, бамя. При домати в гореща вода при 56 º C за 30 мин.; с/у ТМV суха термообработка при 56 º C за 6 часа, след това при 80 º C за 24 часа. Семена от зеле с/у бактериоза и мана в гореща вода за 30 мин. при 50 º C, а за цветното зеле - 18 мин. Арпаджик – с/у мана 16 часа при 40 º C, 8 часа 43 º C или поставени на пряко слънчево греене за 1-2 седмици.

    *
      Бактериален пригор по домати – отвара от вратига, полски хвощ, бордолезов разтвор
    *
      Ръжди – отвара от полски хвощ, сероваров разтвор
    *
      Брашнеста мана – сероваров разтвор, колоидна сяра през 8-14 дни, отвара от полски хвощ
    *
      Гъбни – чесън, лук, калиев перманганат,
    *
      Бактериални – чесън на прах
    *
      Мани – медни препарати, отвара от полски хвощ
Активен
Не се бойте, че не учите, бойте се, че не мислите.
"A great civilization is not conquered from without until it has destroyed itself from within" : Will Durant
 

Страницата е създадена за 0.063 секунди с 23 запитвания.