Браво Бино, благодаря ти!
Поредната ценна и отлично "смляна" и поднесена информация!
Вярно, без целия този виртуозно разработен от еволюцията (или от Горе) механизъм на създаване и действие на интерферона изобщо нямаше да доживеем!... Да действа така, че вирусите да не могат да го опознаят и да си изработят устойчивост към него, ми това е върховно!
Ако може да внеса маалко допълнение.
Тъй като повърхността на носа и устата ни, ръцете и пр. е сравнително малка и една и съща, броят на попадналите "болестотворни" микроорганизми е горе-долу еднакъв - през годините - от детската градина до ресторант, обществен превоз, улица и пр... И там, по тези наши повърхности постоянно попадат неприятелски микроорганизми от всякакъв вид.
Те обаче, имат кратък жизнен цикъл и
ако нямат храна, не се размножават, или го правят с малка скорост, което улеснява задачата на имунната ни система.
Още по разтърсващо интересно е (поне за мен), че например по време на война, или в затворите, изобщо не се случват т.нар. "банални" вирусни заболявания. [
Случват се обаче други изменения, за изследването и изясняването на които чакащите Нобелови награди са вероятно десетки.]
Тоест, при наличие на постоянно действащи най-мощни външни дразнители като "...моят приятел вчера го убиха, утре може да съм аз..." състоянието на духа е такова, че всеки попаднал банален микроорганизъм бива убиван незабавно.
В обичайния ни живот нямаме такива стимули и мнозина се заразяват. При студено време наличието на
храна за вирусите в телата ни придобива много голяма важност относно ще се разболеем ли или не.
Храна за вирусите се явява всичката непреработена, неизхвърлена "нечисть", която постепенно затруднява, забавя обичайните и присъщи процеси и функции на клетки, органи и системи...
Тоест, в напълно чистото и духовно извисено същество (тяло, душа, дух) хем няма храна за бързо развитие на непрекъснато попадащите всякакви вируси и бактерии, хем интерферон и следващите защитни линии и механизми действат много пъти по-ЕФИКАСНО.
И такъв човек живее здрав, възможно и щастлив...
В действителният ни живот обаче, се случва да се замърсим по множество начини. За това е много добре да имаме помощни средства, които да ползваме, особено в напрегнати обстановки.
И ако тези средства са и безвредни, че и действат, още по-добре.
Още веднъж Бино, благодаря ти за просветителството, продължавай така!