Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Пилешкото месо  (Прочетена 19324 пъти)

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Пилешкото месо
« Отговор #40 -: 12-07-2010, 03:57:42 »

Ти сега мен ли имаш предвид под "тъпи градски парчета"?
Активен

Antares

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 172
Re:Пилешкото месо
« Отговор #41 -: 12-07-2010, 05:05:18 »

Деси, не се засягай, но коментарът ти е малко в стил "гузен негонен бяга".
Иначе Аноректик има право, че е важно доколко прясна е храната ни. И аз бих била доволна да имам два-три декара двор, където да си садя домати, тиквички и пр., но имам само тераса и там си садя подправки.
И до днес не съм забравила когато бяхме деца и карахме летните ваканции при баба и дядо на Шумен, как баба ми късаше от двора домати сорт "Идеал" - този вкус ще го помня винаги. Пръскаха ги със син камък (меден сулфат), за друго третиране не помня.
И на мен ми е неприятно, че всичко е "бизнес", търгашество. Който може, да избяга от града и на село сам да се грижи за прехраната си поне отчасти. Ако иска, да яде и месо от животно, отгледано от него по нормален за животното начин, макар че за себе си не виждам как ще гледам яренце примерно и после ще му тегля ножа. Абсурд!
Нямам особено доверие на т. нар. био-стоки, но опитвам чат-пат, главно зеленчуци, и то български. От щанда в Пикадили купих едни превъзходни био-органик и т. н. тиквички с тъмнозелена кора. Не са много по-скъпи от обикновените (1 кг - 99 ст.), произвежда ги русенска фирма за био-зеленчуци. Харесаха ми. Ако можех, щях да отида да видя как ги произвеждат, защото ми е любопитно. От био-магазините не купувам почти нищо пакетирано с изключение на някои зърнени за покълване, семена и масла. Разните му бисквитки, диетични шоколади и пр. залъгалки въобще не съм ги опитвала и не възнамерявам.
И все си мисля, че освен храната е важно и движението и най-вече положителното мислене, така че не се отплесвам само в мисли за пустото ядене, макар че отсега си мисля за авокадото наобяд... с какво удоволствие ще го излапам с доматче, магданоз и чесън, а не откъде е дошло и колко време е стояло по складовете и с какво е третирано :)
Активен

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Пилешкото месо
« Отговор #42 -: 12-07-2010, 07:10:48 »

Тъкмо прочетох, че и авокадото, което ядем, не е истинско авокадо.  ;D Даже го беше нерекла чудовище (7 годишна суровоядка).
Ама к'о да се пра'и...тъпи градски парчета сме се събрали все тук. Крадецът вика дръжте крадеца.
Активен

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:Пилешкото месо
« Отговор #43 -: 12-07-2010, 09:27:35 »

Плодовете и зеленчуците съдържат най-много енергия до 3 часа след като са били откъснати.
Навремето голяма част от месото е било консумирано непосредствено след убийството на животното. Малка част се е запазвала като се е изсушавала, осолявала и тя се е използвала най-вече като добавка, а не като основно ядене (по резен сланина, пастърма и т.н.).
Мисля че точно в свежестта на храната се крие разковничето и за съжаление това се постига най-трудно, особено с градския начин на живот.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Antares

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 172
Re:Пилешкото месо
« Отговор #44 -: 12-07-2010, 11:15:21 »

Тъкмо прочетох, че и авокадото, което ядем, не е истинско авокадо.

Ааа, не! Само не авокадото! За мен това е любов от първо опитване. Вери, какво му е толкова чудовищно според въпросната суровоядка?
Активен

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Пилешкото месо
« Отговор #45 -: 12-07-2010, 16:55:24 »

хехе :) забавлявате ме и двамата , но всеки си има гледна точка. Древните са казали " Който търси - намира" . Информация има , но дали ви се чете ?
Активен

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Пилешкото месо
« Отговор #46 -: 12-07-2010, 16:59:02 »

Вери, какво му е толкова чудовищно според въпросната суровоядка?
Било хибрид. Човекът и там бил намесен.
Оригиналното авокадо представлявало миниатюрно плодче с малко месо вътре и голяма костилка.

Дори и хибрид да е, между хибрид и ГМО има разлика.
Мен също няма да ме спре да си хапвам, защото ми е любимо.
Активен

Angie

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 839
Re:Пилешкото месо
« Отговор #47 -: 12-07-2010, 20:30:16 »

Персеус, ти алкохол консумираш ли?
Активен

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:Пилешкото месо
« Отговор #48 -: 12-07-2010, 21:16:44 »

Всички плодове и зеленчуци, които ядем са хибриди. Фруктарианци се оплакват, че с подобни плодове, които са специално селектирани да съдържат повече захари било невъзможно да се спазва фруктарианско хранене за повече време.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Perseus

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 7
Re:Пилешкото месо
« Отговор #49 -: 12-07-2010, 21:16:53 »

Да, консумирам алкохол но в ограничени количества и не често. Не виждам какво общо има с питането ми за пилешкото месо де :) Исках да помоля човекът, който каза че месото не се разгражда в стомасите ни както трябва, а хишниците имат повече киселини ,ако може да посочи някакъв източник на информация, изследване или някакъв линк ако има, да погледна и аз, ще съм блаогодарен. А колкото до постинга на Хоспиталиер, аз също съм се ровил за тези неща и не съм открил да се свързва с рак консумацията на пилешко месо 3-4 пъти в месеца. Освен това ако говорим и за друг вид месо - рибата, (особено северните мазни риби) тя също е много полезна и има изключително много неща в нея, включително незаменими киселини омега 3,6,9, които иначе трябва да се приемат или кат добавки или да се пие ленено олио мисля че беше или нещо подобно. А и се твърди че много от азиатските народи, примерно японците дължат дълголетието си именно на консумацията на морска храна, която включва водорасли, риба, раци и тн. Ако някой има данни че рибата е вредна за хората, готов съм да изслушам всички гледни точки разбира се :) Само ако можете посочвайте източници, благодаря.
Активен

Ortodoksalen_Anorektik

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 666
  • бивш Ортодоксален Аноректик
    • http://sites.google.com/site/mahaviratrans/
Re:Пилешкото месо
« Отговор #50 -: 13-07-2010, 01:37:08 »

Едва ли има друг човек от форума, който да е ровил надълбоко за рибата.
Бях пуснал един документ със стойност някъде из темите за вредата и рисковете от суровата риба.
Дълбоководната океанска риба от студени морета, натрупва в себе си ценна мазнина. До тук нещата са добре както и с домашната кокошка но идва трудната част. Как тази риба ще се озове на твоята трапеза ?
След колко време от улавянето и и в какво състояние?
Атлантическата сьомга я цепят, вадят и хайвера, замразяват и поливат с консерванти и селд месеци или години ние си хапваме. Ако купим охладена гръцка сьомга от Метро или Пикадили, те са от развъдник хранени с гранули царевица и соя. За полезното са полезни но как тази полезност ще може да се ползва?
И при рибата важи правилото да е дива, свободно  растяща и да е прясна. 
Често съм неудобен клиент за рибните магазини, досаждам с неприятни за тях въпроси, искам да вляза в склада да видя стикера за дата на палета със замразена риба. Гледат ме сякаш искам нещо кой знае какво извънземно а не си правят сметката,  че след третият месец замразяване по-добре да се изхвърли.
На рибната борса под аспаруховият мост стикера показа 18 месеца от замразяването. Давате ли си сметка каква мумия е това!!!!
Има удобни капсули рибено масло, спестяват време и нерви по търсене и готвене на риба. От скоро ги гълтам и сякаш променят усещането за доволство. Тоест чувствам се  доволен от тях а може и да е плацебо ефект. Ще видим след някой месец, не мисля да ги спирам, рибата обаче съм я спрял заради срутената варненска рибна борса. Продават рибата на открито в тая жега на слънце. Смрад и ужас се носи около лондите, каквото не продадат замразяват вечерта и на сутринта пак мухи и слънце.
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

Hospitalier

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 161
Re:Пилешкото месо
« Отговор #51 -: 13-07-2010, 02:02:14 »

 Kонкретно на въпроса ти ОТГОВАРЯМ СЕГА!,ще ти кажа това което знам,но написах горната статия за да не останеш с впечатлението че гледам нещата едностранчиво и твърдя че месото е само вредно (веган теорията) или само полезно(антивеган теорията).Истината е някъде по средата( както винаги), но коя среда...ето коя....
 Единственото нещо от биохимична гледна точка което може да представлява опасност за здравето на хората при консумация на месо са съединения наречени ХЕТЕРОЦИКЛИЧНИ АМИНИ.Те отдавна са заподозрени в участието на развитието на тумори -главно на панкреас,гърда,черен дроб и особено стомах.Тези съединения се образуват в месото при топлина обработка и най вече при-
 -Месо на скара,барбекю
 -Пържене на месо
 -Месо на грил
 В суровото месо не присъстват.Много суровоядски форуми и крайни суровоядци антивегани препоръчват консумация на сурово месо позовавайки се имено на тези данни.Все пак това е доста гнусна и неприемлива идея (според мен) макар че има някои суровоядски техники които обработват месото с разни подправки така че да има приятен вкус и да няма храносмилателни нарушения.
 През 2009 Националния център за рака систематизира изследванията си за хетероцикличните амини и като важна институция искаше да популяризира това схващане ,което бе широко рекламирано от медиите.
 http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/heterocyclic-amines
  Оказва се на практика обаче че въпросните Хетероциклични амини не са 100%канцероген(Примерно може да се хване мишка и да се блъска дни наред с мегадози ХЦА и не само да не развие рак но и да си остане напълно здрава,друга развива.Докато има 100% канцерогени които ги ползват на мишки за целите на клиничната практика при които няма начин да не се развие рак.)Това е едната слабост в този пункт.Другата слабост е че проучването и статистиките при влиянието на ХЦА при раковоболни и консумация на месо не са проведени обективно и съгласно изискванията на СЗО.Друго ядче казано може да става въпрос за поръчково изследване където са замесени интереси на производители и търговци които искат да спънат в световен мащаб месопреработвателната индустрия.Както и да е все пак науката е категорична че Хетероцикличните амини са потенциален канцерогени следователно редовната и честа консумация на месо може да ускори развитието и поява на рак.Но се прави уточненито че трябва да са налице и други фактори които изборих в предишния си постинг.В статия озаглавана:
 ,,Higher Red Meat Intake May Be a Marker of Risk, Not a Risk Factor Itself ,,публикувана на 14 септември 2009 (  http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/extract/169/16/1538)се оборва изследването на Националния център за рака където се посочват всички неточности в статистически и методически план.
 Така или иначе факт е че въпросните ХЦА трябва да бъдат елиминирани?За да сме сигурни нали?Това се получава ако месото не се подлага на топлина обработка по горепосочените три начина.Явно чрез задушаване на бавен огън и т.н. има други готварски техники където не съм много в час но при всяка друга топлина обработка ХЦА са в незначително количество и не представляват опасност.Другото което знам че най силното обезвреждане на ХЦА става с марина в която има розмарин.Розмарина съдържа три от най мощните съединения неутрализиращи ХЦА-розмаринова киселина,карнозол,карнозолова киселина.Те имат и много други полезни ефекти.Въобще розмарина е ,,велик лечител,, и много ценно растение.
 http://herbs.suite101.com/article.cfm/rosemary_fights_meat_carcinogens
 Явно има и други методи за неутрализация на ХЦА,но посочвам този като най ефективен и популярен.И отново напомням основната философска концепция на древната медицина:
 НЯМА НИЩО КОЕТО ДА Е САМО ВРЕДНО ИЛИ САМО ПОЛЕЗНО-всичко което ни заобикаля е лечебно.
 Явно е че в това понятие всичко влиза и месото.Естествено трябва да знаем как да го консумираме и колко да го консумираме.Тези които не ядат -ок!Техен избор -нищо против нямам,даже напротив подкрепямумереното вегетарианство.
 Като за финал ще дам пример с Питагорейската школа и учението на Питагор за храненето.Той е пътувал до Египет,Халдея,Индия и вероятно Тракия където научава много неща от орфизма.Следователно можем да се доверим на познанията му по медицина и науката за хранене,тъй като неговото учение оставя дълбока следа в европейската култура ,което е недооценена и до днес.Самия Питагор е вегетарианец но не съветва другите да бъдат такива!Обърнете внимание на това и се замислете защо.Питагор учи че яденето на месо затъмнява умствените способности.Твърди че съдията трябва да се въздържа от ядене на месо преди да отсъжда,за да може да даде най честното и проницателно решение на застаналите пред него.Основните храни и напитки на Питагор които ползва при усамотение и философски прозрения са следните:
 -Равни части мак и сусам,кори от морски лук,цветове от Нарцис,листа от слез,ечемик и грах.Към нея е добавян и див мед.
 -Питиетата-семена от краставици,стафиди без семена,цветове от кориандър,семена от слез и портулак,настъргано сирене,мляко и масло,смесени заедно и подсладени с див мед.
 Според легендата това е диетата на Херкулес докато се скитал из Либийската пустиня,а рецептата му била дадена от самата богиня Деметра.
 Е някой веган ще каже че Питагор не е наясно с много неща  tooth ,но пък човека е оставил културно наследство на 2600 години в областа на музиката,астрономията,философията,аритметиката,езотериката и медицината,а въпросния критикар-веган може и да няма завършено основно оразование ,мислейки че вече е професор само защото е открил истината за полезната и вредна храна.
 
 
Активен
Който те хвали в очите -презира те!
Който говори зад гърба ти -страхува се от теб!

Antares

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 172
Re:Пилешкото месо
« Отговор #52 -: 13-07-2010, 06:34:11 »

...рибата обаче съм я спрял заради срутената варненска рибна борса. Продават рибата на открито в тая жега на слънце. Смрад и ужас се носи около лондите, каквото не продадат замразяват вечерта и на сутринта пак мухи и слънце.

Наистина, ситуацията около бившата рибна борса е направо гнусна. Честно казано, не ми побира акълът кой разумен човек ще тръгне да купува риба оттам при тези условия.
На буните има едно малко рибарско селище, струва ми се, че продават прясно уловена риба. Там ходил ли си? Заградено е и има табела, рибата я мярнах, че беше дребничка, ако искаш, пробвай.
Активен

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:Пилешкото месо
« Отговор #53 -: 13-07-2010, 10:32:08 »

Консумацията на сурово месо може да бъде опасна, тъй като паразитите и бактериите не се убиваха от киселината в човешкия стомах (или поне така пише). Много ценни съставки се съдържат в костите и сухожилията, например. Е, някой да пробва да яде кости. Още едно доказателство, че не сме "баш хищници".
Риба бих консумирала понякога ако не получавах позиви за порвъщане от миризмата и ако е прясна - от планински водоем. Тия океански замразени, опушени, осолени и т.н. не ми вдъхват доверие. Наскоро гледах един документален филм за Фаройските острови. Главният източник на протеин там са морските животни. Напоследък се наблюдава бум на сърдечните заболявания сред иначе тия жилави северняци в следствие големите количества живак в морската храна.
Един интересен факт - Япония е страната с най-голям процент късогледство. Уж си го обясняват с IQ-то и използването на техника, но аз не мисля че е само от това.

Цитат
Има удобни капсули рибено масло, спестяват време и нерви по търсене и готвене на риба. От скоро ги гълтам и сякаш променят усещането за доволство. Тоест чувствам се  доволен от тях а може и да е плацебо ефект. Ще видим след някой месец, не мисля да ги спирам, рибата обаче съм я спрял заради срутената варненска рибна борса.
А сигурен ли си те колко са чисти? Това ме спира и аз да си взема.
Веднъж имах нещастието да мина случайно покрай рибната борса във Варна. Е, няма такава воня и гадория! То не миришеше на риба, а на мърша.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

vesselin777

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 364
  • what noone knows - nobody sees
Re:Пилешкото месо
« Отговор #54 -: 14-07-2010, 09:11:40 »

Прочетох всички коментари дотук и стигнах до следния извод : Who feels it- ke knows it. Дааааааа, старият напушен гений Боб Марли е бил много прав.
Аз като малък искрено ненавиждах месо. Точно тогава вкъщи се консумираше почти само домашно. Направо ненавиждах миризмата му. Изяждах си поредната порция с много заплахи, че няма да стана от масата и т.н. После дойде времето на обработените салами, "охладени" филета и подправени кайми и чудно как проядох месо, че даже като тръгнах по фитнеси прекалявах с него (нали мускул трябва да расте tooth). Сега си давам сметка, че като дете, когато инстинктите са ми били най-силни, организма по всякакъв начин ми е подсказвал, че това е мърша и не е подходяща храна за мен. Споделям изцяло мнението на Томирис, че едно месо е месо максимум да 2-3 часа след като животното е било заклано, след това си е просто мърша. Дори и хората да сме всеядни, в което все повече се съмнявам, определено не сме мършоядни. Не мога да повярвам , че има нормален човек, с нормално развити сетива, който като влезе в кухня, където се вари домашна, престояла във фризер кокошка, теле или прасе, не се потриса от миризмата. Е, положението при купеното наблъскано с консерванти месо е съвсем различно.
Активен
"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Дж. Кришнамурти

vesselin777

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 364
  • what noone knows - nobody sees
Re:Пилешкото месо
« Отговор #55 -: 14-07-2010, 09:14:09 »

Who feels it - HE knws it !
Sorry  :Confus_3:
Активен
"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Дж. Кришнамурти

benato

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1467
    • benato
Re:Пилешкото месо
« Отговор #56 -: 14-07-2010, 10:54:19 »

Градинка от 2-3 декара,ще даде тонове домати и чушки. Ние имаме 300 кв.м. и дава доволно.
Който иска да си яде месо,но идеята на форума е друга ;)
Щях да ви питам,може ли да си хапвам сурови кебапчета,какво е вредното и полезното в тях,но може и другия път tooth
Активен


GO GREEN
"Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго." -Джон Стайнбек - "На изток от Рая".

oum le dauphin blanc

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 548
Re:Пилешкото месо
« Отговор #57 -: 14-07-2010, 11:16:44 »

Сериозно ли се обсъждат плюсовете на месото... в този форум... не мога да го повярвам
Активен

Даниела

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1580
Re:Пилешкото месо
« Отговор #58 -: 14-07-2010, 12:37:23 »

аз също, и мисля вече да заключа тая тема
Активен
 

Страницата е създадена за 0.136 секунди с 25 запитвания.