Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: готвене на пара  (Прочетена 15817 пъти)

черен гарван

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 743
готвене на пара
« -: 27-06-2012, 18:11:07 »

не видях подобна тема да има ...и понеже ме вълнува в момента въпроса викам да си създам една да обсъдим въпроса :)


Готвенето на пара е изключително полезна и здравословна практика. Най-голямото качество на тази технология е, че при нея храната максимално запазва вкуса, цвета, аромата и формата си, както и хранителните си вещества, което е най-важното.

Ако сте решили да готвите повече ястия на пара, е добре да вземете под внимание следните съвети.

Първо си набавете специален уред. Продават се в магазините за домашни потреби или просто използвайте дълбока тенджера, пълна до 3/4 с вода, върху която се слага метален гевгир, в който поставяме продуктите - зеленчуци и риба.

Ако става въпрос за варива или ориз, то те се поставят в купа, която съдържа 3 части вода и една част ориз, или предварително накисната за няколко часа леща или боб. Тази купа се слага в гевгира. Отгоре е нужен нехерметично затворен капак, за да може да излиза парата.

Този вид готвене е почти толкова здравословен, колкото и предишните два, защото се избягват високите температури, ползването на мазнини и дори на сол, тъй като вкусът и ароматите са много концентрирани и няма нужда от допълнително овкусяване. Има обаче известна загуба на витамини и минерални соли, които изтичат в долния съд.

Противно на общоприетото схващане, водата в тенджерата, в която е изтекла кондензираната пара, преминала през продуктите, леко оцветена и ароматна, не бива да се пие. В действителност, тя съдържа отмити витамини и минерали, но и химически продукти (нитрати, хербициди и др.), които за замърсявали зеленчуците. Затова пък сготвеният на пара зеленчук е по-чист биологично и следователно по-полезен.  Месата, готвени на пара са с намалено мастно съдържание, но пък, ако трябва да бъдем честни, не са особено вкусни, за разлика от рибите, зеленчуците, ориза и варивата.

Mожете да обогатите вкуса на храните, като прибавите към водата за парата кубче бульон, ароматни треви и подправки, вино или като ги мариновате предварително

Aко използвате уред за готвене на пара, поставете месото, рибата и по-сочните храни на долния ред, за да не изтичат соковете им върху другите продукти.

-=-=-=-=-=-=-

- вярно ли е, че продуктите сготвени на пара са по-полезни както пише отколкото суровите, понеже са махнати нитратите и другите ведни вещества в тях?!
- доколкото суровоядството и готвенето на пара са в противовес? може ли да се каже, че в достатъчна степен се запазват полезните вещества в продуктите?
- имате ли машина за готвене на пара и каква евентуално? има ли смисъл ако реша да си купувам такава да е с някакви повече екстри, по-голяма мощност и да е по-скъпа или и най-евтината би ми свършила добра работа?
- верно ли е, че храните им се изостря вкуса и стават по-вкусни :)
Активен
"няма грешки, има само уроци"

purelove

  • Гост
Re:готвене на пара
« Отговор #1 -: 27-06-2012, 22:31:46 »

Цитат
- вярно ли е, че продуктите сготвени на пара са по-полезни .... 
 
Съдържащите се в храната съставки биха били полезни за даден организъм само ако храносмилателната система на дадения човек е в състояние да ги усвои.......
Цитат
- доколкото суровоядството и готвенето на пара са в противовес? може ли да се каже, че в достатъчна степен се запазват полезните вещества в продуктите?
Суровите храни превъзхождат термично обработените (технологията "на пара" = готвена храна- макар и в "омекотен" вариант на приготвяне, при мен попада в графата варене, пържене, печене и пр. ) по това, че съдържат естествени ензими и витамини, които се губят при топлинната обработка. Но,не успорвам и възгледите на онези учени, според които същите качества са в сила и за топлинно обработените храни. Други смятат, че при термична обработка "омекват" стените на растителните клетки, което позволява по-лесната абсорбция на витамините от стомашно-чревния тракт....
Но колкото и технологията на пара да запазва полезните свойства на храната, идеалната суровина за запазване на оптимално здраве за мен остава суровата- най-малкото съм я възприела за по-подходяща и изключително ценна за прочистването и детоксикацията на организма.
Другото, което е - суровата и непреработена храна не е подходяща за всеки човек, климат, начин на живот. Според аюрведа, храненето само със сурова храна не е достатъчно за организма, а е нужна добре сготвена и балансирана храна.  :surpris_23:
Цитат
- верно ли е, че храните им се изостря вкуса и стават по-вкусни  :)
Пробвай и сподели  :Confus_3:
« Последна редакция: 27-06-2012, 22:34:15 от purelove »
Активен

черен гарван

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 743
Re:готвене на пара
« Отговор #2 -: 28-06-2012, 13:46:19 »

МУСАКА С КАРТОФИ

Продукти:
500г кайма смес
1,5кг картофи
50мл олио
2 глава лук
2 глави моркови
2 домата /200г от консерва/
червен пипер
чубрица
сол
магданоз

Заливка:
2 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
1с.л брашно
2 щипки сол
магданоз

Начин на приготвяне
Картофите и морковите се режат на кубчета, лука на по-едро.
Каймата също се дроби с нож, до пласт не по-дебел от 0,5см.
Слагат се в уреда за готвене на пара в следната последователност: моркови, лук, картофи, кайма, като помежду им се овкусява с подправките. Вари се 20мин до сваряване на продуктите
След това внимателно се изважда само каймата и с вилица се натрошава до трохи, тъй като при варенето се е спластила.
Намазва се тава с олиото и се прибавят всички продукти.
Размесва се всичко, прибавят се доматите и се опитва на вкус, тъй като при варене, част от солта се отмива.
Приготвя се заливката и се разпределя равномерно.
Запича се на горен реотан в предварително загрята силна фурна.

Добър апетит!

Активен
"няма грешки, има само уроци"

черен гарван

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 743
Re:готвене на пара
« Отговор #3 -: 28-06-2012, 13:48:58 »

ами, сигурно ще пробвам ...но сега засега като гледам, май никой във форума не готви на пара, което е малко странно  :surpris_23: това ме кара да се замисля дали си заслужава да си вземам машина, или направо да си готвя в печката
Активен
"няма грешки, има само уроци"

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:готвене на пара
« Отговор #4 -: 28-06-2012, 19:59:28 »

Аз си готвя на пара и съм доволен от качеството на храната.
 Гарванчо, защо се ръководиш от рецепти и стереотипи. Аз никога не бих сложил лука на пара, а малко преди да го извадя от фурната. И солта я слагам приблизително тогава. Не ползвам фурна от доста време.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

shofilev

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 376
Re:готвене на пара
« Отговор #5 -: 28-06-2012, 20:06:47 »

"Продават се в магазините за домашни потреби или просто използвайте дълбока тенджера, пълна до 3/4 с вода, върху която се слага метален гевгир, в който поставяме продуктите" - тотално невярно. Това е нормално готвене във вода. За да се готви на пара, в тенджерата се сипва около 1.5-2 см. вода - целта е да не стига дъното на решетката, защото при завирането, най-долният пласт зеленчук (или каквото е сложено) ще се вари направо във водата.
От личен опит мога да кажа, че използването на тенджера с решетка за готвене на пара е добър и многократно по-евтин вариант от всякакви специални уреди - тяхното предназначение е да похарчиш едни пари, които можеш да спестиш без никакъв ущърб откъм готвенето на пара.
Варил съм зеленчуци в тенджера с решетка - не всички ми харесват. Пробвах и с пилешко месо - става прекалено сухо и безвкусно. Може би, ако във водата се добавят подправки и бульон, вкусът ще е по-добър, но ще си остане сухо. Риба не съм пробвал и не мога да кажа.
Като сравня варените на пара зеленчуци с печените в тава без добавка на каквото и да било (вкл. вода), печеният вариант ми допада в пъти повече.
Активен

Kalia

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 274
Re:готвене на пара
« Отговор #6 -: 29-06-2012, 07:27:22 »

Черен гарван, ти направо ме застреля с тази рецепта tooth tooth tooth.И защо се мъчиш толкова да гладуваш,като след това си хапваш каймичка, яйчица, млекце и от тоя род? :essen:Хм,интересни методи на пречистване на организма имаш ти? ???
Активен

bpa

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 694
Re:готвене на пара
« Отговор #7 -: 06-07-2012, 21:51:18 »

ами, сигурно ще пробвам ...но сега засега като гледам, май никой във форума не готви на пара, което е малко странно  :surpris_23: това ме кара да се замисля дали си заслужава да си вземам машина, или направо да си готвя в печката


Значи изобщо не си чел достатъчно форума, аз си спомням, че освен Злоядия, и Титан беше писал, че обича да си похапва картофи на пара с краве масло...

Аз също си позволявам доста често картофи и грах на пара, но това през зимния сезон, през лятото единственото, което правя на пара е зеления боб.

Заслужава си да си вземеш една решетка (така наречения "уред" - около 5 лв максимум) и една тенджера под налягане и си готов.
Активен
Винаги има и друг начин !

Провежда се лекарски конгрес. Става председателя и започва речта си с патос
-Колеги,ние лекарите имаме много врагове на този свят...
Чува се глас от залата
-И още повече на оня свят

Ира

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 24
Re:готвене на пара
« Отговор #8 -: 06-07-2012, 22:50:23 »

Здравей Гарван,
Според ме готвенето на пара е за предпочитане пред всяко друго готвене защото е без мазнина,дори за печенето във фурна е добре мазнината да се добавя накрая(зехтина да не се загрява)
Аз готвя предимно на пара,хапвам пресни картофки с кората,тиквички,броколи,карфиол,готови зеленчукови миксове,не съм се сещала да слагам бульони във водата,това е идея :Content_14:-сигурно е по-вкусно обикновенно добавям подправките,пресен лук,праз,магданоз копър и чесън накрая и като поизстинат и зехтин,стават супер лесно,бързо и вкусно с обикновен метален гевгир,уредите за готвене на пара вършат същата работа,но виж специален уред за приготвяне на ориз на пара бих си набавила,така или иначе винаги ми е било трудно да улуча пропорциите и все не се получава :Confus_3:
Е това е от мен,опитай и да ти е вкусно :Appetit_17:
Активен
“Не разрушавай онова, което е направил Бог, заради това да ядеш нещо.”
“По-добре е да имаш вечеря от растения, в която има любов, отколкото добитък, гледан за угояване, с омраза вътре.”
Притчи (Соломонови), 15:17

Светла991

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2
Re:готвене на пара
« Отговор #9 -: 22-01-2014, 12:36:18 »

здравейте! дали някой е виждал по магазините тенджери за приготвяне на пара, те са едни двойни, вътре с мрежички, които се махат или се поставят. Не ми се ще да взимам електронен/електрически уред - пароварка. В момента една девойка ми обяснява предимствата на тенджерите амуей. Знам, че навсякъде по света се продават най обикновени тенджери от хубав метал за приготвяне на пара.
 
Активен

kiti13

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 48
Re:готвене на пара
« Отговор #10 -: 22-01-2014, 12:55:42 »

здравейте! дали някой е виждал по магазините тенджери за приготвяне на пара, те са едни двойни, вътре с мрежички, които се махат или се поставят. Не ми се ще да взимам електронен/електрически уред - пароварка. В момента една девойка ми обяснява предимствата на тенджерите амуей. Знам, че навсякъде по света се продават най обикновени тенджери от хубав метал за приготвяне на пара.
 

Аз преди нова година си взех такова нещо стъклено - слага се върху тенджера

http://www.shopmania.bg/kukhnienski-pribori/p-sistiema-za-ghotvienie-na-para-skk-24-sm-stklien-kapak-26-sm-3342935

Не е от тоя сайт, от магазин в Пловдив е, но предполагам, че може да се намери и в други градове. Азю капак не съм взимала. Само давам идея, че освен металната решетка, има и стъклена такава „цедка“. Доволна съм, защото е стъкло, а не метал. Е, понеже се слага върху тенджерата, а не вътре в нея (както е с металните гевгири) малко като че ли по-бавно става зеленчукът, но си става екстра :-)
Активен

veronika

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 129
Re:готвене на пара
« Отговор #11 -: 22-01-2014, 14:26:21 »

Супер е тази идея! Радвам се, че сподели, аз имам метална, но бих взела такава.
А това, че зеленчуците стават по бавно е още един плюс.:)
Активен

kiti13

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 48
Re:готвене на пара
« Отговор #12 -: 22-01-2014, 15:01:41 »

Супер е тази идея! Радвам се, че сподели, аз имам метална, но бих взела такава.
А това, че зеленчуците стават по бавно е още един плюс.:)

Да, харесва ми това стъкленото. Има кръгли 20 диаметъра и правоъгълно имаше, но беше по-скъпичко.
Но ти ще прецениш според тенджерата, с която разполагаш.
Само още една идея - аз си взех две от по-малките - 20 см диаметър и ги ползвам също едно върху друго - примерно отдолу зеленчукът дето става по-бавно, а отгоре, дето става по-бързо, и така си става цяла система за пара. Ако си имаш капак за тенджерата, с която ще ги ползваш, не ти е нужен да купуваш. На мен ми стана капакът и от йенаглас с такъв диаметър 20 см.
Активен
 

Страницата е създадена за 0.094 секунди с 23 запитвания.