Това е една супер лесна рецепта за здравословна майонеза, която може да ползваме като заместител на истинската в рецепти, където се иска майонеза.
1/2 ч.ч. бадеми (предварително накиснати и обелени)
1/4 ч.ч. вода
сокът от половин лимон
1 малка скилидка чесън
1/2 ч.л. сол (каквато предпочитате)
1 1/2 ч.ч. зехтин
Блендирайте всичко без зехтина докато стане на паста и после постепенно добавете и зехтина докато всичко се превърне в еднородна емулсия. Може да се съхранява в бурканче в хладилника до 2 седмици.
Аз си направих току-що, добре е на вкус, но доста по-рядка от търговската, предполагам че може да се ползва някакъв естествен сгъстител за да добие консистенцията на купешката майонеза.