Снощи направих готвена крем супа от карфиол
и се зачудих дали днес не мога да направя сурова такава. Оказа се, че мога - с ей тия две ръце и един кухненски робот.
Взимаме половин "глава" карфиол. Почистваме го и го нарязваме на по-дребни парчета. Не си играем да е много на дребно. Изчистваме 3-4-5 домата и ги нарязваме на едро. Добавяме половин глава лук и, по желание, чесън. Хвърляме всичко в голямата купа на робота при S-образния нож и го развъртаме докато се нареже много на ситно. По желание си тананикаме стария хит на Ина - "Върти, сучи"(
линк).
Сега е време цялото нещо да мине и през блендера. При мен стана на две порции - изсипах половината съдържание в каната на блендера, сложих малко вода, сол, зехтин и лимонов сок и пасирах докато стана съвсем фино. Същото направих и с другата половина. Накрая добавих и босилек.
Стана адски вкусно. Усещам, че съм напипал голям хит в летните манджи.
Забележки:- Количествата са "на фантазия". Слагайте по малко и опитвайте често, докато го нагласите на вкус.
- Сложете толкова вода, че да сте доволни от гъстотата на "супата". Сигурно можете да сложите повече сочни домати, вместо вода, но съвсем без вода няма да стане.
- Босилекът ми хрумна на момента. Тъй като много обичам кимион, определено ще го пробвам и с кимион. Няма начин да стане гадно.