Учих в Аграрния университет как да пазя растенията от болести и неприятели-Растителна защита- с химични и био-препарати.Професорите естествено ни преподаваха повече за пестициди, хербициди и инсектициди. Най-интерсно ми беше в био-фермата на университета до жп гара Тракия,сега се води Слънчева Градина-био ферма.Там преди 8 години си правих и дипломната ми работа.Голям кеф.Броих си полезната и вредната фауна по дръвчетата.После по време на магистратурата 2003 г. ,чрез програма Леонардо Да Винчи с група колеги отидохме на практика в Био-ферми в Германия.Аз попаднах в ето тази :
http://www.eichhorn-hof.de . Затворен тип с зеленчукови,технически,овощни и други култури и също така и овце.Три месеца бях като част от семейството.Беше много интерсно как правихме китки от прясно набрани билки и към 12 ч. по обяд вече бяха на пазара и се купуваха като топъл хляб.Правихме бали от сено за зимата за овцете,местихме електрическия пастир от една полянка на друга.Там няма кой да ти отрадне стадото
)Във фермата много неща практикувах и беше много полезно.Но за съжаление мисленето ми беше тогава друго и не помислих,че може след като завърша да продължа с био-земеделие.Тук в България био-земеделието общо взето липсваше.След като завърших веднага започнах да се занимавам по специалността си.Разбрах е какво да работиш с пестициди и колко може да тормозиш растенията и земята с тях.Обожавам чистата природа и да се занимавам в някоя градинка с нещо.От известно време, когата видях ,че и хората започнаха да се осъзнават да живеят по здравословно,започнах усилено да се интересувам от био- и биодинамичното земеделие. Голямо е предизвикателството да отглеждаш растения без никаква химия и с упорит труд и усилия да се опитваш да докарваш добри добиви от плодове и зеленчуци. На село отглеждаме био-зеленчуци и био-плодове.Баща ми и био-мед прави.Но нямаме сертификати.Сега те първа трябва да сертифицирам.Та да видим.