Варен е изключителен, много е вкусен, сварява се ленсо стига да е бил накиснат, на кълнове става още в първите 36 часа. в комбинация с лимеца е изключителен, съдържа доста белтъчини, за това е препоръчителна консумацията му от спортисти.
подробности може да прочетете тук
http://www.bb-team.org/articles/1641_echemik-i-echemichni-yadki#axzz1M8zygC1TКакво представлява ечемикът?Ниско до умерено високо зърнено растение (35 - 130 см), с къс период на растеж. Сее се пролетта и се жъне преди края на зимата. Това е и понастоящем най-адаптираното житно растение. Може да расте при ниски температури, суша и студ, както и да се изхранва от бедна на минерали почва.
Видове продукти от ечемик
Изчистен ечемик - премахната е само външната люспа на зърното, зародишът и вътрешната целулозно покритие все още са там. Загубени са незначителна част от съставките и част от влакната. Това е най-хранителната форма на ечемика
Ечемик за готвене - тройно полиран изчистен ечемик, който губи почти всичкият си ечемичен зародиш и голямата част витамини и минерали
Перлен ечемик - четири до шест пъти олющен (полиран), така обработен, ечемикът губи зародиша си, с което и голямата част от витамините и минералите си
Ечемични ядки - по-слабо популярни са от овесените, но са им напълно равностойни. Представляват пресовани изчистени ечемични зърна. Популярна съставка е за пълнозърнести мюслита
Ечемично брашно - варира изключително много. По-тъмно е от пшениченото брашно и има леко орехов вкус. Влага се в пълнозърнести многозърнести хлябове и макаронени изделия
богати са на витамините В1, В2, B3, В6 и В9;
съдържа минералите фосфор, магнезий, цинк и желязо.
Източник: Ечемик и Ечемични ядки
http://www.bb-team.org/articles/1641_echemik-i-echemichni-yadki#ixzz1MiY85mC7