Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Какви готвени храни включвате в остатъка от процентите до 100?  (Прочетена 11069 пъти)

namonaraqnaq

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 140

Вери, приятно съм изненадана, че киселото зеле е полезно. Преди много го обичах, особено на Коледа, защото е вегетарианско ястие. Но понеже аз не консумирам сол изобщо от 4 месеца и се притеснявам. Достатъчно ли е само да го изцедя във вода и колко време? Все пак то е доста солено май. Преди години помня след едно гладуване, че изядох половин буркан туршия от карфиол. На сутринта като станах бях толкова подута, че се разревах. Хем бях си направила и захранването. Но явно от това че организма ми е бил доста време без сол и изведнъж го натоварих и стана беля.
И аз го обожавам, но съм имала случаи да кача до 4 кг. за едно денонощие и да не мога да се отводня по една седмица и го избягвам, което не ми пречи да го обожавам :-) Това със солта не е ли малко крайна мярка, в смисъл - не води ли до дефицити?
Активен

rima

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 512
Активен

homo futurus

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 241
  • Бъдещето е на Вегетарианците!

Ако хапвате сурови зеленчуци или сокове от тях няма да имате никакви солни дефицити. Аз не използвам сол от години понякога когато не съм си в нас и няма начин но това е инцидентно.
Нуждите от сол са СИЛНО преувеличени. Както и нуждите от вода.
Полезна книжка по темата е Целебното Хранене на Галина Шаталова.

Активен
Дълбока безметежност,
печален идеал.
Проблясък в тъмнината ме пробуди ...
Разкривайки, че досега съм спал !

homo futurus

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 241
  • Бъдещето е на Вегетарианците!

Туршия може да се направи и без сол. Солта се слага като консервант за да не вкисне туршията.
Тя не е нужна за естествения процес на ферментация предизвикан от бактериите намиращи се във въздуха.
Правил съм си става идеално - отначало трябва да си поиграете малко докато хванете цаката после е лесно Слагам единствено малко оцет и мед. На стайна температура туршийката става готова за няколко дни - зависи от продуктите и от температурата. Трябва да се размешва от време на време и да диша, за да се подкваси от бактериите във въздуха. Когато стане киселка и продуктите омекнат (демек си стане на туршия) се затваря и се слага задължително в хладилника. където процеса на ферментация се забавя и имате около седмица да си я хапнете. Започне ли да киси значи е вкиснала и не става за ядене.
Според мен това си е съвсем жив продукт.

За пример: Направете си една най обикновена зелева салатка с моркови и магданоз оцет и олио(без сол). Намачкайте я хубаво(това ускорява процеса) и я оставете в един буркан затворен с парче плат отгоре - притиснете зелето така че да няма въздух в сместа - да е накиснало в собствения си салатен сок. След няколко дни ще имате чудесна туршийка от зеле. :о)
Да ви е сладко.
Активен
Дълбока безметежност,
печален идеал.
Проблясък в тъмнината ме пробуди ...
Разкривайки, че досега съм спал !

benato

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1467
    • benato

И аз отдавна я препоръчвам тази книга,безценни съвети и разяснения,а е на смешната цена от 8 лева. :love_028:
Активен


GO GREEN
"Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго." -Джон Стайнбек - "На изток от Рая".

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318

То и аз отдавна я споменах ама май само тримцата си я четем , а ? Я да се преброим кои сме я чели ?
Активен

Алексче

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 106

И аз съм я чела. А майка ми непрекъснато я цитира.  ;D
Специално за водата (и не само) наистина е впечатляващо това, което пише
Активен

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!

Аз не съм чела тази книжка. Ще се опитам да я намеря!
Активен

com_pot

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 310

Току-що изчетох книжката. Има интересни неща в нея, които не знаех - като например това за обелката на картофите, която съдържа важни вещества, които са необходими за разграждането им. 
Активен

V@Le

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 81
  • Малка маймунка ме учи на суровоядство.

Всичко, което може да се яде сурово си го ям сурово. В този сезон най-често готвя храни, които просто не се ядат сурови-  например картофки, тиквички, патладжани, така че тези си ги пека на фурна с малко зехтин.  Отвреме на време ям таратор / т.е. кисело мляко/, сирене, маслини.  Много рядко ям яйца или риба-сурова или печена.
Опитах се да суша кракери ама нещо не се получаваха, така че пак минах на хляб- избирам такъв с много фибри и го препичам на тостер.  Но сега минавам на пак на диета и тези неща ги забравям за 2-3 седмици.
Това за безсолната туршия е страхотно. Поздравления за идеята!
Туршия може да се направи и без сол. Солта се слага като консервант за да не вкисне туршията.
Тя не е нужна за естествения процес на ферментация предизвикан от бактериите намиращи се във въздуха.
Правил съм си става идеално - отначало трябва да си поиграете малко докато хванете цаката после е лесно Слагам единствено малко оцет и мед. На стайна температура туршийката става готова за няколко дни - зависи от продуктите и от температурата. Трябва да се размешва от време на време и да диша, за да се подкваси от бактериите във въздуха. Когато стане киселка и продуктите омекнат (демек си стане на туршия) се затваря и се слага задължително в хладилника. където процеса на ферментация се забавя и имате около седмица да си я хапнете. Започне ли да киси значи е вкиснала и не става за ядене.
Според мен това си е съвсем жив продукт.

За пример: Направете си една най обикновена зелева салатка с моркови и магданоз оцет и олио(без сол). Намачкайте я хубаво(това ускорява процеса) и я оставете в един буркан затворен с парче плат отгоре - притиснете зелето така че да няма въздух в сместа - да е накиснало в собствения си салатен сок. След няколко дни ще имате чудесна туршийка от зеле. :о)
Да ви е сладко.
Активен

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем

Тиквичките, както вече отдавна е известно, без проблем се ядат сурови. Патладжаните може да се накиснат в солена вода за 1-2 часа, да се мариноват и да се обработят на ниска температура - 50 градуса.

Коприва също може да се яде сурова - само трябва да се намачка с малко сол, за да й се пречупят парещите влакънца. Един приятел с голи ръце я набра, наряза и намачка, за да направи салата от коприва за 30 човека. Гледах и трудно повярвах  :D . Но особено с домат и лук става много вкусна салата. В случая тази коприва беше цъфнала и образувала семена. Той откъсна 1 педя от върха заедно със семената и каза, че те били най-вкусни и полезни. Наистина беше много вкусно.

Иначе любимите ми готвени ястия са патладжан с домати на фурна, грах-яхния и боб чорба - така както майка ми и дядо ми ги приготвят. 
Активен
Духът владее материята!

V@Le

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 81
  • Малка маймунка ме учи на суровоядство.

В двора имам коприва, ще опитам след 3-4 дни, когато съм приключил с гладуването.  Патладжанът съм го ял маринован, вкусът е жесток.  Това беше по време на студентските години, един колега носеше в бурканчета собствено производство.  Така и не разбрах обаче, как се е правила обработката на патладжана.  Другият специалитет от същия източник бяха мариновани гъби пачи крак.  Умопомрачителни мезета!
Активен

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374

Аз не бих опитал коприва, която вече е цъфнала, но когато си правя салата в повечето случаи не си правя труда да я мачкам.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка
 

Страницата е създадена за 0.157 секунди с 23 запитвания.