Е не може без тема за един от моите зеленчуци фаворити, хем полезна за дробчето, хем ми е кеф да я ям.
Спомням си в казармата, направих революция в понятието на младежите за мезе на ракията, но трябва да е черна, отрязваш едно резенче, посоляваш пиеш ракия и резенчето, идилия, опс май се обърках
.
Малко е лютичка, но това я прави истинска, бялата е безвкусна, сега кажете вие, полезна ли е, вредна ли е, след гугълване освен стандартното открих и това
Черната ряпа се отличава със специфичен лютив вкус ,затова в редица случаи нейното приемане трябва да е ограничено.
От друга страна доста положително открих
Действие. Жлъчегонно и отхрачващо. Черната ряпа подобрява отделянето на жлъчен сок. Влияе укрепващо на чернодробните клетки и ги предпазва от токсичното действие на вредни вещества. Възбужда секрецията на чревната лигавица и усилва перисталтиката, което води до очистителен ефект. Сокът от черната ряпа действа омекчаващо на дихателните пътища и улеснява отхрачването. Облекчава храносмилането и спомага за изгонване на газовете от червата. Подпомага зарастването на счупени кости.
Приложение. При жлъчнокаменна болест, хроничен хепатит, панкреатити, лениви черва, храносмилателни разстройства, пясък в бъбреците и пикочния мехур, бронхит, счупвания на кости, невралгии.