Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Черна ряпа  (Прочетена 2287 пъти)

malade

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 131
Черна ряпа
« -: 19-05-2011, 02:47:58 »

Е не може без тема за един от моите зеленчуци фаворити, хем полезна за дробчето, хем ми е кеф да я ям.
Спомням си в казармата, направих революция в понятието на младежите за мезе на ракията, но трябва да е черна, отрязваш едно резенче, посоляваш пиеш ракия и резенчето, идилия, опс май се обърках  ::) .

Малко е лютичка, но това я прави истинска, бялата е безвкусна, сега кажете вие, полезна ли е, вредна ли е, след гугълване освен стандартното открих и това  :-\

Черната ряпа се отличава със специфичен лютив вкус ,затова в редица случаи нейното приемане трябва да е ограничено.

От друга страна доста положително открих  :essen:

Действие. Жлъчегонно и отхрачващо. Черната ряпа подобрява отделянето на жлъчен сок. Влияе укрепващо на чернодробните клетки и ги предпазва от токсичното действие на вредни вещества. Възбужда секрецията на чревната лигавица и усилва перисталтиката, което води до очистителен ефект. Сокът от черната ряпа действа омекчаващо на дихателните пътища и улеснява отхрачването. Облекчава храносмилането и спомага за изгонване на газовете от червата. Подпомага зарастването на счупени кости.

Приложение. При жлъчнокаменна болест, хроничен хепатит, панкреатити, лениви черва, храносмилателни разстройства, пясък в бъбреците и пикочния мехур, бронхит, счупвания на кости, невралгии.
Активен
 

Страницата е създадена за 0.074 секунди с 23 запитвания.