Всички знаем, че зелените нектарчета (или както са им викали древните македонци - смутита) са страшно здравословни и турбополезни. По-долу прилагам няколко цитата, за да се убедите в това.
Аз обаче имам проблем със смутитата - всички видове, които съм опитал досега са били ужасни на вкус и направо негодни за консумация. Днес, обаче, открих истината. Замислих се, че всички рецепти, които съм пробвал са били сладки: с банан, ябълка, круша, друг плод, някои даже с мед или друг подсладител. Аз явно не съм такъв почитател на сладкото и търся нещо друго. Ето го и него:
- 1 връзка магданоз
- 1 среден по размер корнишон
- 1/2 глава лук
- нарязана целина - на вкус
- сокът на 1 лимон
- вода - на око
Бръмваме го това в блендера и получаваме нещо много вкусно. Спирам да му викам смути, защото му сложих малко сол и зехтин и стана като сурова супа -- на вкус нещо средно между таратор и гаспачо. Изядох си я с лъжица - голям кеф!
Планирам да повторя експеримента много пъти и да опитам с морков, цвекло, копър, босилек.
Ето ги и цитатите от някои от героите на нашето време:
Откакто консумирам зелени смутита, вдигам лесно самолета и младежите се заглеждат повече в мен.
-- Евгени Минчев за лайфстайл списанието "Хай лайф, молове и бахур"
Премиерът Борисов изобрети зеленото смути. Поколения холивудски суровоядци го имат за свой кумир.
-- Министър Вежди Рашидов в интервю за вестник "Втора младост"
Станишев да каже защо по времето на управлението на тройната коалиция нямаше зелени смутита!
-- Бойко Борисов, сърдит в централната новинарска емисия на ьТВ