Въй въй въй Написах супер дълго съобщение и като реших да го постна стана грешка
Та хайде още веднъж
Днес се регистрирах във форума и тъкмо бях писал в раздела Книги за The 80/10/10 Diet и се чудех как досега няма такава тема във форума, но ето че попаднах на тази. На едно друго място за теченията в суровоядството също се споменаваше за 811 (съкратено от 80/10/10). Там също имаше заблуда относно пропорцията 80/10/10. Това е съотношението на калориите добити от 3те макронутриента (въглехидрати,протеини и мазнини), което ще рече, че минимум 80% от приетите калории да идват от въглехидрати, максимум 10% от калориите да е от протеини и максимум 10% да е от мазнини. Става въпрос за Високовъглехидратно Нискомазнино хранене базирано предимно на цели, сурови, узрели плодове + зеленолистни растения и ограничено количество на ядки и семена. В книгата на Дъг Греъм като цялто се говори за суровоядци, но пропорцията 80/10/10 важи и ако е включена готвена храна, както аз например я прилагам (освен тоновете плодове си хапвам и разни готвени храни като картофи, зърнени и бобови варива).
Вече две години се въртя около това съотношение 80/10/10. На моменти го пробвам сурово, на моменти компромисно с готвени храни. Като цяло ефектът е изкючителен. Получаваш мощен енергиен ритник все едно си надрусан
весел, бодър и енергичен с остър ум и желание за екшън
Минусите според мен са от към финансофо естество, защото излиза доста скъпо ако трябва да си купуваш всичката храна (а тя определено е в големи количества). Лятото в България е благодат за 811, има супер много плодове и то не само на пазара ами и сред пущинака да излезеш пак ще намериш я череши, я черница, джанки, ябълки, круши и тн.... Но зимата ако не си 100% заклет веган суровояд може малко компромиси с разни варива
Другото, което може би малко ме притеснява е, че когато съм на сурово през студените месеци прекалено много ми замръзват крайниците и тогава една топла лещичка би се отразява добре
Ще се радвам да се заформи дискусия относно темата. Да обменим опит, идеи, преживавания.
ПоЗдрави
ПС: ето едно клипче с хуабвата трансформация, която предизвиква 811:
http://www.youtube.com/watch?v=ucHEVNX2c9o&feature=youtu.be