Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Коприва  (Прочетена 12446 пъти)

Кате

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 247
Коприва
« -: 10-06-2009, 00:35:55 »

Копривата е непретенциозно, многогодишно растение. За храна се употребяват зелените копривени връхчета и току що развилите се листа. Биохимичният състав на копривата е много богат; в зелените й листа има витамини, минерални соли, ферменти, хлорофил и багрени вещества. В 100 грама пресни листа се съдържат близо 84 г. вода, 2г. белтъчини, 3г. захари и 5г. разтворими вещества. В 100 грама листа има 90 мг. витамин С и 8 мг. провитамин А (каротин). Освен това има витамини от групата В, витамини Д и Е. Съдържа още и фолиева и пантотенова киселина и витамин К, калциеви и калиеви соли, желязо. Всичко това прави копривата подходяща храна за уморени и анемични хора, кърмачки и бременни жени. Подходяща е, също така, при усещане за слабост и обща умора.
Напитката от сок от коприва, примесен с плодови и зеленчукови сокове по избор, действа освежаващо. Като вариант е следният коктейл: положин чаша сок от коприва, 1 непълна чаша сок от моркови и 1 супена лъжица лимонов сок.
За салата от коприва са необходими: около 100 грама копривени листа, малко пресен лук, зехтин, лимонов сок, магданоз, пожелание малко сол.
Листата от растението, както и семената й се използват в народната медицина. Изсушените листа стимулират храносмилателните жлези, подпомагат дейността на черния дроб. При възпаление на червата, съпроводено с диария, се препоръчва отвара от изсушени копривени листа - до 60 грама на литър вода. Вари се на тих огън няколко минути, след което се оставя да изстине и се прецежда; изпива се за един или два дни.
Копривата действа и кръвоспиращо. За тази цел се пие по 100 грама сок дневно, приготвен от цялото растение.
Активен

Alexandrina

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 15
Re:Коприва
« Отговор #1 -: 31-07-2011, 23:38:35 »

Здрасти Кате,

тъкмо съм си набрала свежа коприва и изниква въпросът как да си я направя сурова за салата, а да спре да пари. Казват, че трябва да се запари с вряла вода. Убиват ли се по този начин полезни вещества и има ли друг начин да се махне паренето, без да се вари.

Ако някой има опит, ще се радвам да даде идеи  :)
Активен

Ros

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 614
Re:Коприва
« Отговор #2 -: 01-08-2011, 08:30:04 »

Здравей Alexandrina !
Безспорно най-добре е да ядеш сурова коприва.Ако правиш салата с копривата, то трябва да я намачкаш с ръце/аз ползвам еднократни ръкавици/.Не знам, като не си яла друг път сурова как ще ти се отрази.Ако те е страх, че ще ти допари, можеш веднага след измиване/преди да се е отцедила водата/ да я сложиш в подходящ съд/без да добавяш вода/ и да я оставиш за секунди да се попари. Веднага я махаш и може да я ползваш на салата /след охлаждане/.Не е като суровата, но е много близко, защото и цветът й не се променя много.Може и да си я направиш като напитка/суровата коприва/ с добавка на малко зелени подправки по твой вкус, вода и разбиваш в блендер/в този незаменим  сайт има вече написани  разкошни рецепти с коприва и какво ли не/.
« Последна редакция: 01-08-2011, 08:46:12 от Ros »
Активен

Alexandrina

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 15
Re:Коприва
« Отговор #3 -: 01-08-2011, 20:51:44 »

Рос, благодаря ти!
Аз бях видяла в блога на Деси страшен орехов дресинг с коприва и отивам в кухнята да си го направя.

Приятна вечер!  ;)
Активен

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:Коприва
« Отговор #4 -: 05-08-2011, 18:24:00 »

На два пъти мой приятел набра огромно количество цъфнала коприва с голи ръце, намачка я с голи ръце и така я наряза. За него нямаше никакъв проблем, а салата с копривата стана чудна.
Активен
Духът владее материята!

lilka

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 171
Re:Коприва
« Отговор #5 -: 05-08-2011, 19:47:17 »

Алекс, сложи измитата коприва в торбичка, намачкай и е готова за салата!
Активен

Alexandrina

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 15
Re:Коприва
« Отговор #6 -: 06-08-2011, 08:30:00 »

през цялото време ме беше страх да я пипна, пък за ядене да не говорим.

Обаче си направих в бурканче една смес от орехи накиснати, пипер, зелен лук, копривата и малко подправки за вкус и стана супер. Мажа си го на крекери за работа вече цяла седмица.  ;)
Активен

Zlateva, Gali

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 73
  • Бях гъсеница. Бях какавида. Сега вече летя :)
Re:Коприва
« Отговор #7 -: 12-11-2011, 14:41:49 »

 ::) ::) ::)   Коприва ли? аз това растение само като го помириша и огладнявам    :Content_4 - emotloader:

Не знам колко коприва изядох това лято, ама със сигурност количеството се измерва с килограми. Основно я правя на салата, като просто я слагам в миксера и я нарязвам както се нарязват подправките. После така нарязаня копривате отива в чинията за салата и отгоре слагам каквото имам/искам. Примерно настъргвам морков, нарязвам домат, краставица, лук, авокадо. Сипвам си пресен лимонов сок и често точно в такива салати слагам спирулина. Маслините са задължителни, зехтин или друго суровопресовано олио също    :love_007:   Обожавам си я аз тази салата и тя ми беше ежедневно на масата. Ах...важно - заено с копривата винаги бера и 2-3 листа от шиловлек или градински чай /тези двете не са подходящи за дълга употреба, та си права почивки/. Но пък винаги слагам и листа или цветове ог глухарче, ако има бера маргаритки или червена детелина, киселец и каквито билки има в момента в градината    :Content_22: 

Ух..угладнях докато описвах любимата си салата     :Appetit_17:

Исках да ви насрча - да намерите място за копривата в ежедневното си меню    :flowers2:   а за паренето на това растение - не се бойте чак толкова - аз го режа в ножица, но без ръкавици. Свиква се, а пък е и полезно срещу ревматизъм /май/  ... или остеопороза беше    ;)

по-здрави!    :peperudi:
Активен
за всичко имам време   :-)

green flower

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 448
  • Remember your dreams!
    • Органично
Re:Коприва
« Отговор #8 -: 12-11-2011, 19:32:57 »

Хей, аз също го хапвам честичко това растение, имаме го бол в двора! Основно на салати, бера я, намачквам я хубаво с ръчичка( в началото го правех с ръкавица или найлонова торбичка вместо ръкавица  tooth) и, както казва Гали, доматче, пиперка, морковче, лучец, тиквичка на лентички примерно и авокадце са някои от нещата, които и мятам на салатата+зехтин, лимонов сок и морска/хималайска сол!
Сега експериментирах да си изсуша коприва и май стана добре  :whistling2 - emotloader:
Активен
Усмивката е подписът на Божественото!

People will always respond positively to joy and enthusiasm.

Limoana

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 35
  • To be or not to be?
    • Limoana
Re:Коприва
« Отговор #9 -: 12-11-2011, 21:17:50 »

И аз съм голяма почитателка на копривата! Направо я обожавам :heart_2: Може да се сложи чесънче вместо лук в салатката, а също и конопено семенце  :essen:
Активен

green flower

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 448
  • Remember your dreams!
    • Органично
Re:Коприва
« Отговор #10 -: 02-05-2012, 09:42:44 »

Здравейте,
реших пак да драсна някой ред в темата за копривата, че тия дни направо ода ми напира да напиша.... :flowers2: Направо не знам как ще издържа без нея, защото няма да ме има 2 седмици у дома :(
Онзи ден си правих и запарка от по-едрите листа и си пиех студено чайче от коприва, а с остатъка си обливам косата  :bleh
Зачетох се в един друг форум за чай от коприва и едни жени като се чудеха що 2 месеца пият чай от коприва и кожата на лицето им не се била оправила и ме напуши на смях  :surpris_22: Ами, то и тонове чай да пият, ако маат млечни и какви ли не други----  :whistling2 - emotloader:
Та, все пак да ви похваля студения чай от коприва с малко мед и лимон  :Content_14:, стана ми любим!
Активен
Усмивката е подписът на Божественото!

People will always respond positively to joy and enthusiasm.

eleonorad

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 83
Re:Коприва
« Отговор #11 -: 02-05-2012, 11:33:50 »

green flower,а как се приготвя този чай?
Активен

ТИНА

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 33
Re:Коприва
« Отговор #12 -: 02-05-2012, 11:48:24 »

А за салата не е ли вече прекалено стара, т.е. едра.И изобщо пречи ли така да се ползва за салата, или трябва да е съвсем крехка. Питам, защото от край време майка ми все дребна бере за супи.А копривената  салата и аз много я обичам  с настъргана краставичка и малко чесън, пролетта само такава си правих и вече ми липсва.
Активен

mariiina

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1464
Re:Коприва
« Отговор #13 -: 02-05-2012, 15:02:17 »

 :kisss:За зимата - сушена!!!Стрита с други мерудийки става за всичко.А също и за чайче.Аз я ползвам и за торене.Накисната за 24 ч.
Активен
...могъщият се бори само със могъщ...

Даниела

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1580
Re:Коприва
« Отговор #14 -: 02-05-2012, 16:41:01 »

Аз имам един неуспешен опит да си правя песто от коприва  :(..незнам защо така не ми се получи...стана безвуксно,... към копривата добавих слънчоглед, лимон , малко зехтин,чесън..би трябвало да е вкусно, но си стои в бурканчето в хладилника и ще го хвърлям...това е първото зелено песто, което не ми хареса  :Confus_3:...Аз тази година ядох съвсем малко коприва, но затова пък наблягам на домашните марули, от тези, които засадих юпииии  tooth :Appetit_17:
Активен

Nelli

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 141
Re:Коприва
« Отговор #15 -: 03-05-2012, 21:48:53 »

Копривата не се препоръчва при проблеми с жлъчката или бъбреците. Поне трябва да се има предвид това като ефект.  Преди време я ползвах 50 поредни дни сурова, обработвах я в чопър за салата,но още в началото го изпитах на бъбрека си. Настойката е по-полезна, а като салата трябва да се внимава с какво се комбинира, за да се усвои безпроблемно и пълноценно /май точно с млечни губи смисъл/.
Активен

Люба

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 155
Re:Коприва
« Отговор #16 -: 04-05-2012, 16:44:09 »

Копривата не се препоръчва при проблеми с жлъчката или бъбреците. Поне трябва да се има предвид това като ефект.  Преди време я ползвах 50 поредни дни сурова, обработвах я в чопър за салата,но още в началото го изпитах на бъбрека си. Настойката е по-полезна, а като салата трябва да се внимава с какво се комбинира, за да се усвои безпроблемно и пълноценно /май точно с млечни губи смисъл/.

Или по-скоро
затлачени гореспоменатите органи ще се обадят ако ядете много коприва.
Както при много природни методи за лечение-като започнеш да ги прилагаш едно по едно проблемните места из тялото сигнализират за себе си и че има проблем по-точно там :)
Активен

green flower

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 448
  • Remember your dreams!
    • Органично
Re:Коприва
« Отговор #17 -: 05-05-2012, 09:02:52 »

За чая - аз си правя запарка, кипвам водата и после добавям копривата, но не я оставям да ври, може би само 30-40 секунди, не повече...
За салатата и аз винаги си избирам по-млади листенца и връхчетата, но и по-едри стават, стига да са добре смачкани и накълцани, за да не боцкат (поне аз не обичам да ми боцка копривата).
Като е по-едра я слагам в готвената храна, ако правя такава за приятеля ми, например в ориз с гъби, супи, яхнии, дори в боба  tooth.
Активен
Усмивката е подписът на Божественото!

People will always respond positively to joy and enthusiasm.
 

Страницата е създадена за 0.075 секунди с 23 запитвания.