Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: комбуча  (Прочетена 19448 пъти)

черен гарван

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 743
комбуча
« -: 09-05-2011, 21:35:15 »

Гъбата Комбуча от векове се използва като естествен лек в Азия и Русия. Популярността й като „лек за всичко" постоянно нараства. Според проучвания, направени в Русия, съставките на гъбата имат изразени антибиотични и пречистващи свойства. Тя помага при понижен тонус, отслабване на паметта, затлъстяване, целулит, акне, предменструален синдром, херпес зостер, безсъние, хемороиди, язви, възпаление на ставите.



Съществуват доказателства, че комбуча прочиства кръвта, предотвратявa образуването на газове в червата, увеличава броя на Т-клетките, укрепва имунната система, сгъстява косата и поддържа цвета й.

Историята на комбуча

През 250 г. пр. Хр. хората от династията Ян в Китай консумирали напитка от ферментирал чай. Наричали я „елексир на безсмъртието". Няколко века по-късно в Русия, тя била известна като „чаен квас", в Австрия я наричали комбухер, а в Америка - комбуча, но на много хора била позната просто като „гъбата от Манджурия". Но независимо къде ще я срещнете, името й може да се преведе като „чудотворната гъба". А комбуча в превод от японски език, означава чай (ча) от водорасли (комбу).

От какво е изградена чудотворната гъба

Комбуча съдържа много различни по свойства органични киселини (млечна, оцетна,глюконова, глюкоронова, яблъчна киселина,а също и етанол), открити при лабораторни изследвания, проведени във Франция; активни ензими (лактаза и инвертаза), аминокиселини (които се свързват с мукополизахариди и образуват междуклетъчна течност, която играе ролята на „смазочна течност" в ставите. Това е особено важно за културистите, защото голяма част от тях страдат от тендинит - възпаление на сухожилията), полифеноли, хром, желязо, фосфор, калий, натрий и сяра. Високото съдържание на глюкоронова киселина и витамините В1, В2 и В6, превръщат гъбата комбуча в мощно лечебно и освежително средство, дори и при процесите на детоксикация, като се свързва с отровите в организма в черния дроб и ги отвежда в отделителната система. А наличието на оцетна и L-млечна киселина възпрепятстват развитието на салмонела и растежа на някои плесени, а освен това се наблюдава и положителен ефект при подагра, артрит и атеросклероза, т. е. състояния, свързани с прекомерни количества холестерол и пикочна киселина в организма.

Въпреки че наричат комбуча гъба, тя по същество е плесен, образувана от следните микроорганизми: Acetobacter, Brettanomices bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii, Zugosaccharomyces bailii. Тази симбиотична култура образува зоокилим. Името „чаена гъба" се дължи именно на уникалното свойство на бактериите да синтезират целулозна мрежа, наподобяваща повърхност на плесен. По строеж прилича на оцетната гъба. Отглежда се 7 дни в подсладен черен или зелен чай при аеробни условия, като се получава приятно кисела газирана напитка (т. нар. чаен квас).



Източник: Комбуча – чудотворната чаена гъба http://www.bb-team.org/articles/2874_kombucha-chudotvornata-chaena-gaba#ixzz1LsxzlFuT
Активен
"няма грешки, има само уроци"

черен гарван

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 743
Re:комбуча
« Отговор #1 -: 09-05-2011, 21:35:58 »

чували ли сте за това нещо преди.... аз чак сега.... дали се намира някъде като чай  :surpris_23:
Активен
"няма грешки, има само уроци"

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:комбуча
« Отговор #2 -: 10-05-2011, 22:47:40 »

Аз имам комбуча чай - ще донеса в неделя на семинара в Тримонциум. Иначе го ползвам от 3 месеца вече и не само за пиене, но и за мазане, маски, правя си и оцет с нея.....
Активен
Духът владее материята!

черен гарван

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 743
Re:комбуча
« Отговор #3 -: 11-05-2011, 11:44:39 »

това щеше да е супер, само да си бях от пловдив..... ама не съм  :pensif_29:
Мер, ти как я чувстваш тази гъба... помага ли с нещо ?  :surpris_23:
Активен
"няма грешки, има само уроци"

Ortodoksalen_Anorektik

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 666
  • бивш Ортодоксален Аноректик
    • http://sites.google.com/site/mahaviratrans/
Re:комбуча
« Отговор #4 -: 12-05-2011, 00:10:52 »

това щеше да е супер, само да си бях от пловдив..... ама не съм  :pensif_29:
Мер, ти как я чувстваш тази гъба... помага ли с нещо ?  :surpris_23:

Вчера изхвърлих огромна комбуча в трилитров буркан.  Ако не знаеш има регистрирани 2 смъртни случая от тая гъбична смрад. Има и много нерегистрирани такива.  Да не остана назад и аз пих около месец. Нищо не усетих освен смрадта от буркана. Жал ми беше да я изхвърля и стана голяма после я разсях в нов буркан. Подарих я на една мацка, която чела в нета суперлативи.  Жените се кефят от комбучата защото им държи под контрол хламидията.  Не съм се виждал с мацката може да е починала вече :)
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:комбуча
« Отговор #5 -: 13-05-2011, 14:17:32 »

  tooth  tooth tooth tooth Орто  , признавам те :)
Активен

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:комбуча
« Отговор #6 -: 18-05-2011, 17:22:45 »

Някои хора я чувстват така както кафето, други не виждат разлика. На мен ми действа леко енергийно. С нея става също много добър оцет, който го ползвам в доста рецепти. Ако някой има в къщи вана, може да сипва от течността във водата.
Активен
Духът владее материята!

Theodora

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 991
Re:комбуча
« Отговор #7 -: 25-08-2011, 15:14:44 »

На принципа на проба-грешка установих, че "добрите" бактерии в стомаха ми май не са в норма и се подувам от повечето храни (особено сладки плодове). В момента много добре ми действа ядковото кисело мляко. Та исках да попитам, дали комбуча-бактериите могат да влязат в конфликт със лакто-бактериите и да ми влошат стомаха отново? Въпроса може би е глупав за някои, но все пак да попитам...  :surpris_23:
Активен
Psychonaut

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:комбуча
« Отговор #8 -: 11-09-2011, 14:07:07 »

Аз лично не винаги се чувствам добре от комбучата, но моя приятелка си я пият редовно и то цялото семейство и много я харесват - правят си по 2 стъклени буркана от по 10 литра - имат ги от едно време такива. И не им стига даже.
Активен
Духът владее материята!

Theodora

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 991
Re:комбуча
« Отговор #9 -: 11-09-2011, 23:03:17 »

Вече имам   :Content_22: Сега чакам да ферментира хубаво и ще тествам...
Активен
Psychonaut

dimitar

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1
Re:комбуча
« Отговор #10 -: 24-11-2011, 16:38:46 »

Аз правя комбуха от близо 1г. Да, наистина има особен вкус и аромат. Прилича на леко ферментирала шара. На мен лично, а и на жена ми и детето ми (на7г.) ни харесва. Правя комбинация със сок по време на вторичната ферментация. Получават се много интересни и разнообразни вкусове. За здравословните и качества няма да обеснявам. Имам много литература и за човек, който иска да пие нещо наистина натурално и полезно това е напитката. Аз също прочетох за тези два случея, но там няма яснота да ли е от Комбухата. Допускат?! Да, понякога лекарите се чудят как да оправдят невежеството си и най-лесно е като "допуснат" че причината е една напитка с хилядолетна история. Проблема е, че тя, както и много други народни лекове не са комерсиализирани и фарма гилгията, която иска да сме болни, но с дълъг живот не могат да е експлотират. И днес в България умря родилка. Ще затворят ли Шейново? Не, защото поредната комисия ще докаже че всичко е направено както трябва, но...?!!.   
и нещо практично за тези, които искат да пробват Комбуха. Първите няколко дена приемайте не повече от 100мл., след което можете да пиете и по 0.5л. на ден. Ще ви кажа какво се случи с нашето семейсто. детето ми не е виждало лекар от 1г, жена ми свали 4кг. за 2 седмици и си задържа теглото. Аз също валих и спря да ме боли дясната колянна става. А, за жена ми най-важното е че си оправи подутия стомах. Миналото лято обиколи сумати гастро специалисти, които е гледаха умно и е "лекуваха" на сляпо и резултат никакъв. Сега е плоска като дъска. Пробвай те!
Активен

drdos

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 16
Re:комбуча
« Отговор #11 -: 15-12-2016, 18:57:39 »

Здравейте търся комбуча под дърво и камък в Пловдив...Имате ли? Благодаря предварително
Активен
 

Страницата е създадена за 0.114 секунди с 23 запитвания.