НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЗЕЛЕНИНАТА
УРОК 4 (седмица 4)
Не забравяйте зеленчуците и зелените листа и салати
Изяждайте голяма салата между плодовете и сготвената вечеря В 3тия урок променихте вечерното хранене като започвате с плод. През цялата изминала седмица би трябвало да сте започвали вечерята с колкото плод можете да изядете и след това да преминете към готвената храна по ваш избор.
Започвате ли да забелязвате че ви става по-трудно да ядете сготвена храна? Когато си набавяте достатъчно калории от сладки плодове, зеленчуци и зеленина, просто не остава място за нищо друго.
Нека поясня: Не само че ще хапвате плод, но сега ще прибавите и голяма салата. Чак след това можете да се радвате на сготвената си вечеря.
Има няколко начина да си хапвате зеленчуците и салатите:
• Цели: Яжте ги в оригиналният им вид, самостоятелно или заедно с плодовете
• На салата: Направете голяма салата от зеленина, зеленчуци, плодове и лек сос
• На супа: Блендирайте зеленчуците на вкусна супа
• Зелено смути: Вашият стар приятел
Можете да опитате и два начина на едно и също ядене. Например можете да смесите някои зелени листа заедно с плодовото ви смути и след това да хапнетете салата или супа от зеленчук.
Най-накрая нещо по-различно от плод!Надявам се сте до сега сте разбрали колко вайен за здравето ви е сладкият плод. Надявам се също че започвате да разбирате основните неща, като колко да изяждате на едно ядене и кои са предпочитаните ви плодове.
Както съм споменавала в предишни уроци, няма проблем да хапвате зеленина и/или несладки плодове (зеленчуци) по време на закуската или обяда. Просто помнете че тези храни съдържат далеч по-малко калории от колкото сладките плодове. Не пропускайте сладките плодове!
Съвети• Зеленина и зеленчуци се комбинират чудесно със сладките плодове, тъй че спокойно можете да ги смесвате
• Яде ви се сол със салатата? Направете си сос от солени плодове като домати и целина.
• Какво разбирам под “голяма салата”? Нарежете една маруля в купа! Добавете чаша нарязани домати. Направете сос от половин краставица, една голяма червена чушка и две чаши ананас. Залейте зелената салата и доматите и се наслаждавайте на голямата ви салата.
• Ако намирате зеленчуците ви безвкусни – преминете към био-. Био-зеленчуците са много по-ароматни. Тва особено важи за целината, която има прекрасен солен привкус.
• Ако ще добавяте богати на мазнини храни (ядки, авокадо) към плодовете и зеленчуците, изчакайте поне 30 мин помежду им. Иначе има вероятност да почувствате тежест в стомаха и газове.
Рецепти1. Поле от ягоди
• 1 маруля (romaine lettuce)
• 1 чаша ягоди
• 1 шепа магданоз
Нарежете марулята в купа. Блендирайте половината от ягодите и половината от магданоза. Залейте марулята със соса. Нарежете останалите ягоди и магданоз и украсете с тях салатата.
2. Праскови с краставичка
• 4 средно големи обелени праскови
• 2 средно големи краставици
Нарежете едната краставица на тънки ивички (да станат като спагети). Блендирайте останалите краставица и праскови и залейте с тях нарязаната краставица.
3. Превзета супа от копър
• 4 средно големи портокала
• 3 стръка целина
• 1-2 шепи пресен копър
Блендирайте портокалите и целината и украсете с копъра.
Храна за размисълЕ как се чувствате ? Нали знаете – още една седмица и ще сте преминали изцяло към здравословна диета от сурови храни.
Тази седмица би трябвало да е сравнително лесна защото не се отказвате от нищо. Все още можете да хапвате от сготвената ви храна , ако си хапвате преди това плодовете и зеленчуците.
Ако имате проблеми с другите хранения сега би бил момента да се концентрирате над тях. Например, възможно е час след като сте приключили с обяда да търсите нещо за хапване. Можете да използвате тази седмица да наваксате като увеличите приеманите калории на обяд и не огладнявате докато не дойде време за вечеря.
Go raw and be fit