Здравей Ками! И мен отдавна ме вълнува въпроса със соята. Чета доста противоречиви мнения. Макар че не съм консумирала от половин година соеви продукти нямам нищо против един сандвич с печено тофу и зеленчуци или една чаша соево мляко. Не бих казала, че е толкова вредна колкото я изкарват ако се консумира в малки количества и то от жени с ниски нива на женските хормони или в менопауза. И разбира се не трябва да е генномодифицирана. Аз съм си купувала тофу, на което пише, че не е. От Аква сорс си взех една книжка-Новите природосъобразни алтернативи на хормоно заместващата терапия от Д-р Мерилин Гленвил. Тя препоръчва фитоестрогените като:
бобови: соя, боб, нахут, грах
чесън
семена:лелено, сусамово, слънчогледово
зърнени:ориз, овес
плодове и зеленчуци
кълнове от люцерна
билки:канела, червена детелина, копър и магданоз
Незаменими мастни киселини:зехтин, ядки/бадеми и т.н./, тахан и мазна риба като съомга и скумрия.
Добавки като:синъо-зелени водорасли, пробиотици и ензими.
Аз също съм чела, че най-здравословния соев продукт е темпех, но досега не съм пробвала. Знам, че се предлага в един вегетариански ресторант в София, но тук във Варна не съм откривала.
И въпреки, че моите хормонални проблеми реших с натурален прогестеронов крем, водорасли и хран.режим аз имам положително мнение за соята!