За д-р Потинджър и котките му, има и още интересно в самия експеримент, което не е съобщено в клипчето. Там където се изхождали котките ,Потинджър засаждал разни растения, да види как виреят,все пак - това си е тор..( не знам как му е хрумнало)
и установил,че там където се изхождат котките с готвената храна, нищо не пониквало, а при другите ,със суровата храна , там той засаждал боб и наблюдавал,че се развива съвсем нормално.
Въпреки това, за да сме обективни изцяло,трябва да имаме предвид,че резултатите от изследването ,биха могли да се интерпретират некоректно, и за това са в известна степен манипулативни. Тоест- те са по-скоро теоретични. а практични - те са само за малка част от населението н аземята. какво имам в предвид. В изследванията се залага РЯЗКО преминаване от естествена към изкуствена храна. При котки и др. животни това е супер стрес. Също такъв стрес това се явява за общности и племена, (като в Хаваите, някои индиански племена и др. ) които РЯЗКО минават на рафинирана храна, като хилядолетия са били на тяхната си ,естествена храна. Изследването обхваща точно такива индивиди.(за да се подкрепи тезата.Иначе би било по-трудно
)
Тогава се наблюдава наистина взрив от диабет и сърдечни болести ит.н.
Но ако изследването имаше как да продължи по-дълго време ,където промените в рациона да се правят ПОСТЕПЕННО , резултатите нямаше да са така категорични и шокиращи. Просто организмите щяха да имат време да задействат приспособителните си механизми. Така е и при нас, "овреме " цивилизованите - ПОСТЕПЕННО сме преминали на неестествено хранене , включилили са са компенсаторните механизми и затова не сме ЧАК ТОЛКОВА болни ,колкото бихме били при рязка смяна. Ето ,аз навремето съм имал персийски котки, които майка ми хранеше с готвена храна ,против моите препоръки за сурова риба и т.н.Техните ( на котките) баби и прабаби също са били хранени САМО с готвена храна( това са домашни котки все пак) Но те всички дадоха поколение, противно на резултатите на д-р Потинджър, при който на трета генерация те ставали стерилни.
Затова ,изследвания от този вид ( а аз знам за тях от много отдавна ) са много поучителни и достоверни ,НО ЗА УСЛОВИЯТА ,които са заложени в експеримента.. Защото за комплексното здраве , както казват натуропатите,йогите и вс. други мислещи , само храненето не е достатъчно. То е базата, но има и надстройка ..
Интересен пример в това отношение е дядо ми. Той заслужава да бъде изследван. Човекът никога не е спазвал вегетарианство,пости, Каквото има на масата ,това той изяжда ! Дори в абсурдни комбинации. Не е стоял на главата си в йогистка стойка ,нито си е изваждал червата да ги почисти и пак да си ги пъхне.
Не е спортувал,хилаво тяло, работил е стресова работа -като директор от 25 годишен до пенсионирането си.Бил е умерен обаче - без цигари,без алкохол. В момента е на 90. Косата му е гъста и сива! (не бяла) Повечето зъби са си на мястото си. Всичко от което съм чувал да се оплаква през живота си - е пърхот и някакви гъбички по пръстите на краката,които аз така и не видях .. Не взема хапчета,чува,вижда, с "акъла" си е засега.
Но, няма някой ,който да е казал за него : " Това е лош човек". Голямата душа и обичта му към света вероятно са компенсирали успешно "грешките в храненето " !?