Здравей, Деси. Първичните фактори, водещи до ерупция в устната кухина и лигавичните лезии, могат да бъдат повлияни от различните звена на патологичната верига. Като вариантите варират от разклатен имунитет, психосоматични особености (вкл. преумора), инфекции, вътреорганни фактори (най-вече заболявания на стомашно-чревния тракт), авитаминова, алергии, лоша орална хигиена, замърсени храни... до фамилна обремененост и странични ефекти от лекарствени препарати, дори ... Дооста широк спектър от фактори
Другото, което е - хората прекарали някога първична инфекция с вируса (herpes siplex labialis), носят в кръвта си антитела с/у него, т.к остава латентен в организма и в даден момент (вкл. и външни въздействия) се реактивира. В ученическите години ги третирах с ваготил (съдосвиващ препарат). Чувството е малко неприятно ( като изгаряне), но много помага. Става от първия път
Препоръчвам ти жабурене с кислородна или розова вода. Отвара от лайка и пчелен клей съм чела, че помагат.
Междудругото сестра ми роди в щатите. Там с проплакването от родилното и рязането на пъпната връв започват изграждането на оралните навиците у бъдещия подрастващ индивид
Месеци племенничката ми не знаеше какво е седмица без някой насадил се гостоприемен нашественик в устата й. Причината - магическата течност за уста и някаква паста за зъби (за вътрешен прием - т.е. обтрива се меката част на небцето, венците и след това я поглъща)
.. Та няма да се изненадам ако афтите са резултат от редовната употреба на някоя "качествена" паста за зъби, четка или вода за уста