Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Въпрос за зърнените храни  (Прочетена 4822 пъти)

Buku

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 897
  • :)
    • юнак-паликлечко
Въпрос за зърнените храни
« -: 28-11-2009, 10:24:38 »

Здравейте! :)
Въпросът е следният - вкъщи имам доста зърнени от всякакъв вид, род и количество (просо, елда, ечемик, кафяв ориз...). Преди обичах да си ги правя на каши, варени с вода, но напоследък се ориентирам към по-суровоядски варианти. Само че тая работа с кълновете нещо не ми се получава. Пробвах няколко пъти - нищо, само прокисват  :-\. Плюс това не съм си вкъщи повечето време и не мога през няколко часа да следя какво прави бурканът.
Та се чудя, добра идея ли е зърната да се стрият на брашно в кафемелачка и така да се употребяват? Да се ръсят на салати, или да се пият с вода, както ленената напитка?
Някой правил ли е подобни алтернативи и какъв е резултатът? Ако имате желание, споделете :). (Извинявам се, ако вече има такава тема!)
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Въпрос за зърнените храни
« Отговор #1 -: 28-11-2009, 16:37:51 »

Елда и ечемик можеш да ги наксинеш за една нощ и след това да ги консумираш. За това време омекват. Овес, ръж, киноа- също. Просото няма да покълне, защото е белено. Но можеш и него да пробваш д анакиснеш, не знам обаче за колко време омеква. Кафевия ориз съм го яла досега само варен. Откакто сме вегано-суровояди го правим на пара.
Активен

инката1988

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 86
Re:Въпрос за зърнените храни
« Отговор #2 -: 08-12-2009, 12:14:17 »

Здравейте, Вики и Вери
Току що в темата лимец написах заглавието на книга посветена на къновете- кълновете суперхрана даряваща живот на Юри Драгомирецки
Слагай зърнените храни вечерта да се накиснат в съд кадето са покрити с вода 5-7 см. Хубаво е ако имаш време първата вода след4-5 часа да я изхвърлиш, защото първо се отделят вредни вещества, а следващите води могат да се ползват дори за пиене
сутринта можеш да ги консумираш или да ги разстележ върху чения без вода, да са леко влажни
Най- полезни са докато зародишът им е до 2 мм :)
Доколкото ми е ясно в покълналите семена хранителните в-ва са в най- лесно усвоимото състочние за организма ни и на него му е нужна много по- малко енергия, за обработката им, а останалата енергич се ползва за ''ремонт'' на увредените клетки
Можеш от покълналите семена да приготвяш различни каши и сосове
зърната се смилат на месомелачка и се заливат с преварен вода до каша и си слагай подправки разни зелени за вкус
Активен

Angie

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 839
Re:Въпрос за зърнените храни
« Отговор #3 -: 17-12-2009, 13:01:33 »

Привет и от мен! Аз си намерих нелющено просо и покълна. Някъде бях чула, че просото е единственото нещо, което организма ни усвоява на 99%...не знам дали е така, но определено не беше като случая с киноата, Вери може би ще се сети. А елдата защо като поостане във водата, изпуска слуз?
Активен

Svetlio

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1133
    • MMS BULGARIA
Re:Въпрос за зърнените храни
« Отговор #4 -: 17-12-2009, 13:04:51 »

Аз като покълвам просо,то си остава такова твърдо.Трябва да го дъвча по 5 минути. :surpris_23:
Активен

HoManik

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 21
Re:Въпрос за зърнените храни
« Отговор #5 -: 21-03-2010, 14:45:15 »

Аз като ядях твърди храни винаги имах проблем със зърнените храни  :-\ Винаги усещах тежест от тях, хонякога газове и тн... и като цяло не им бях голям фен.

Само че много ядях ориз. Кафяв ориз го киснех бая време, около 6 часа и после го гарнирах с каша от домат и лук примерно, на чопъра. Каша, защото става малко неудобно да се боде салата и да се дъвче накиснатия ориз, защото все па кси е твърдичък, не става като варен. Просто става годе нза ядене и е малко предизвикателство за зъбите  :)

А и на мен ми беше вкусно, сао че рядко ми удобряваха вкуса де... някой може да си експериментира.
Активен

Buku

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 897
  • :)
    • юнак-паликлечко
Re:Въпрос за зърнените храни
« Отговор #6 -: 04-04-2010, 05:05:28 »

Аз като ядях твърди храни винаги имах проблем със зърнените храни  :-\ Винаги усещах тежест от тях, хонякога газове и тн... и като цяло не им бях голям фен.

Само че много ядях ориз. Кафяв ориз го киснех бая време, около 6 часа и после го гарнирах с каша от домат и лук примерно, на чопъра. Каша, защото става малко неудобно да се боде салата и да се дъвче накиснатия ориз, защото все па кси е твърдичък, не става като варен. Просто става годе нза ядене и е малко предизвикателство за зъбите  :)

А и на мен ми беше вкусно, сао че рядко ми удобряваха вкуса де... някой може да си експериментира.

Кафявият ориз и аз вече разбрах, че става и без да се вари - само трябва да се накисне за повечко време  :). Аз така си го ям и не ми пречи (слава богу, нямам проблеми със зъбите  ;D), или си правя сурово "корни" като го смилам в робота с повечко стафиди или други сушени плодове - супер става  ;).
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!

Андрей

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 217
Re:Въпрос за зърнените храни
« Отговор #7 -: 07-04-2010, 07:32:24 »

Семена, които не успявам да покълна(просо, кафяв или черен ориз, тиквени семки) държа във вода в хладилника за 2-3 дена. Омекват и няма никакъв проблем при ядене.
Активен
Не се бойте, че не учите, бойте се, че не мислите.
"A great civilization is not conquered from without until it has destroyed itself from within" : Will Durant

sunshine

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 47
Re:Въпрос за зърнените храни
« Отговор #8 -: 22-04-2010, 23:09:12 »

А амарант някой покълвал ли е?  :surpris_23:
Активен
You can chase a butterfly all over the field and never can catch it. But if you sit quietly in the grass it will come and sit on your shoulder.  :peperudi:

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:Въпрос за зърнените храни
« Отговор #9 -: 22-04-2010, 23:35:17 »

А амарант някой покълвал ли е?  :surpris_23:
Моят не покълна и си го ядох така.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Въпрос за зърнените храни
« Отговор #10 -: 23-04-2010, 02:12:21 »

Да. Редовно полълвам амарант. Ползвам още един, който ми донесоха от България.
Активен

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:Въпрос за зърнените храни
« Отговор #11 -: 23-04-2010, 06:31:52 »

Да. Редовно полълвам амарант. Ползвам още един, който ми донесоха от България.
Кажи коя марка, че тоя на гръцката фирма хич не покълва.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Въпрос за зърнените храни
« Отговор #12 -: 23-04-2010, 06:52:19 »

Моя покълна. От България една приятелка го донесе. На тази фирма:
http://www.hope-bg.com/index.php?pp=products
Активен
 

Страницата е създадена за 0.1 секунди с 23 запитвания.