Преди 2-3 дни в групата ( във ФБ) се пуснаха 2 важни теми за вит. Д. Особено ценна е първата, препоръчвам да я прегледате. Ще копирам и няколко от коментарите.
http://med.anthrobg.net/bg/node/388?fbclid=IwAR1BJCGb1DLpcXo_GKr2-l-U5VobThauLNFw7i8hbCHYcSAP6uCUNSZ4bJEhttps://lifegivingvibration.blogspot.com/2017/02/3-2.html?fbclid=IwAR3xidSc_4WuC_siRPn7pdeHmNROx9qCr6AibzrglN1_Jr2U2AeuogvB2pg&m=1С. Николова: Вчера имаше статия за антропософската гледна точка за отравянето с “витамин Д”, днес статия за холистичната гледна точка колко е добре да го приемаме. Аз лично започнах да се обърквам.
бате Бино : Да. Налага се да четем внимателно ,Светлана и по много , за да имаме СОБСТВЕНА компетентност, на база която да преценяваме
.Или поне да се опитваме
Аз лично не виждам големи противоречия с другата силна статия " антропософската".
Без съмнение, най-добре е ако можем да си набавим вит. Д по "първият начин" от слънцето! Както си е било винаги назад в еволюцията. Обаче ако не успяваме - тогава включваме на резервният , "втори начин" - чрез добавяне. Тоест - ако ТАКА И ТАКА ЩЕ СМЕ В НЕДОСТИГ - то тогава явно ползата от добавки с вит. Д ще е по-голяма , отколкото вредата от тях.--- Точно както и при содата - тя е компенсаторният вариант , "по вторият начин" да наместим нещо, което е трябвало да се случи по "първият начин"
( при естествено алкална среда) Най-добре е когато не ни се налага да добавяме нищо - нито сода , нито вит.Д , вит.С, прекис или каквото и да е друго.. обаче тогава ще трябва да полагаме повече усилия да заживеем изцяло по природните закони. А това в днешно време е почти толкова възможно и вероятно да се случи , колкото и да изровим Тракийско съкровище
Радостина: Аз лично мисля, че стойността на витамин Д е изкуствено завишена в медицинските изследвания. Калцификацията на епифизата е свързана с достъпа до висшите светове или казано по друг начин лесен достъп до интуицията. Колкото повече калцификация на съдовете, толкова по-лесно ще ти се насаждат всякакви модели и собствената ти мисъл ще буксува. Това се казва в антропософската статия и според статията това е страшното, а не толкова последствията на физическо ниво, за което всички се хващат. Хвърлят се много средства и реклама да се убеди обществото как нещо липсва, например Б12, а на никой не му минава на акъла че това е също манипулация. Има превишаване и последствия от превишаването с Б12 и го казвам от собствен опит. И с Д3 е същото.
(бате Бино) Страшна работа е това с дозировките, не знам вече по какво ще се ориентираме
Почти винаги са неадекватни! Нагласят ги или високи , че да плащаме за да си ги набавяме ( като с вит.Д) или ниски ( като с холестерола) за да се налага да плащаме за да го сваляме ,защото при всички е висок. За други пък ( сещам се за вит. С , за белтъчините , за йода , за калориите ..) дозировките са абсолютно неадекватни! ---------Най-объркващото е , че самите лекари се поддават на тези "научни" данни! Миналата година доживяхме да чуем с майка ми ( доц Боянова) не от кой да е , а от колегата й , проф. Н. Пенков ( дългогодишен специалист вътрешни болести , кардиоревматология, ехокардиография , Варна. Почти на 90 е и продължава да бяга! Уникат.) , че ,видите ли , вече в щатите кръвно 120/80 се смята за високо!!
Трябвало да е до 115. И си вярваше човекът.. От възпитание задържахме усмивките си , смяхме се след като излязохме
Както го беше добре описал д-р Гълъбов, от доста време върви процес на МЕДИКАЛИЗИРАНЕ и ПАТОЛОГИЗИРАНЕ на нормални физиологични състояния ( като например - срамежливост ) и които , съответно , изискват дългогодишно лечение ( естествено - най-добре - до живот!
)
(бате Бино)--------Проф. Неумивакин пък в едно видео разказва, че по негово време кръвна захар над 5 вече се е считала за преддиабет! Тоест - патология! Докато сега стойностите до 6.1 са нормални. Тук надушвам друга нечистоплътност - вместо да лекуват болният с диети , спорт и т.н , те го оставят да се влоши за да се наложи после да мине на инсулин, което , както знаем, често продължава до живот. ( ох мамоо, доживотен клиент - манна небесна!
)