Привет,
Относно смилането на семена и зърно, мелница с камъни ми се струва, че е по-добрия вариант, тъй като не загрява суровината, както високооборотните машини с метални остриета.
Разгледах 2-3 сайта, но такива с воденични естествени камъни не видях под 100лв?! Има ли такава? За брашно малко трудно ще стане с тази, поради малкия капацитет:
http://www.getreidemuehlen.de/Handgetreidemuehlen/Schnitzer-Handmuehle-Ligno-petit/60.htmlТова също ми хареса като изпълнение:
http://www.getreidemuehlen.de/Handgetreidemuehlen/Handgetreidemuehle-Kornkraft-Mulino/6001.htmlВ България вече правят, една стара фирма за електродвигатели, цената е 340лв с естествен камък и ел. двигател. Но засега не мога да си позволя. Казват, че 1-2 дни след смилането на зърното ценните вещества се губят. Добре, но те не се ли губят така или иначе след печене?! Но пък ще знаеш какво има в брашното.
От тази гледна точка, се въздържам от мелница на брашно, засега. Хлябът ще го приготвям с квас, проблемът е брашното.
Засега търся вариант за смилане на семена (евентуално и зърно), ще ми се мелница с камъни, но до 100лв не открих.
Казвате, че някои семена отделят специфични аромати - това означава ли, че ще трябва да мия камъните след тях?!
А какво мислите за обикновен хаван (керамичен) - за ленено, конопено семе и др?
За ядките вече и разни зеленчукови супи/сокове няма как да не се мине без блендер?!
В краен случай -обмислям и вариант за направата на ръчна мелница, но не знам каква е поръхността на камъните, улеи и т.н. Някои ако има подобна на горните линкове - мелница, може ли да сподели подробности?!