Пренасочвам тук дискусията ,заформила се в темата за Тодикамп , но касаеща храненето и "прочистването" на малките деца.
За съжаление не мога да премествам отделни постове и за да не занимавам по-старшите модератори
, прецених , че съфорумците няма да се обидят ако е и по този начин.
Antonia 19-08-2012, 23:21:16
При първия ми постинг имаше предложение от titan да взема да пречистя децата. Сериозно се обръщам (пак) към него – как да стане при 2-годишни? Глад, сокове за седмица и от сорта не са приложими. Пък ако някой има успешен опит с такива терапии с деца на подобна възраст, да сподели как става на практика, плс.
Titan 20-08-2012, 07:44:52
Защо сокове не са приложими , та нали захранването на бебетата става само със сокове от плодове и зеленчуци ? АКо можеш обясни каква е причинта да не изкарат децата седмица на сокове ?
shofilev 20-08-2012, 23:06:09
Ако едно дете е много злоядо, може и да изкара ден-два само на сокове, ама ако не е - аз лично не го виждам това. Казвам го от опит.
Rima 21-08-2012’ 08:17:16
Мен като малка, ако някой искаше да ме държи на сокове, щях да съм много щастлива
Най много по някое време да ми се прияде диня, домат или нещо подобно. А смутитата направо си засищат, и това е вариант. Важното е да има разнообразие.
Децата обикновено не знаят съвсем ясно какво им се яде, изреждат познати неща просто така. Важно е какво друго може да им предложим, ако изглежда вкусно, има шанс
Antonia 21-08-2012’ 22:06:23
Към titan: обяснението е много просто – когато захранваш бебето, основната му храна е кърмата, не са соковете, пюретата и т.н. Т.е. по презумпция бебето не остава на храни, които му въвеждаш – даже напротив – даваш му ги, за да му обогатиш менюто, да му подготвиш организма да ги приеме и да почне да извлича полезните вещества от тях. Не го „държиш” на сокове То, бебето, няма и да те остави да си правиш подобни експерименти – ще те скъса от рев (не, няма грешка
) Освен това съм се консултирала с лекар – нутриционист (за Гайдурков става дума) – и той е на мнение, че подобен ограничителен режим не е приложим за толкова малки деца. Той самият се е пробвал при 5-6 годишни за около 2 седмици и с голям зор е успял да ги удържи на плодове и зеленчуци. Но това са били затлъстели дечица с обменни проблеми (а моите нямат нищо общо с наднормени килограми – даже са на минималния праг за тяхната възраст). Естествено ни посъветва да даваме макс количество плодове, зеленчуци и сокове– което и правим. Пък когато искат, децата обядват, вечерят (основно вегански храни) – явно огладняват
Май отговорих и на zloqd и rima – благодаря ви за споделения личен опит и съветите.
Поправка - на Шофилев, разбира се, къде го забърках злояд
Shofilev 22-08-2012 00:39:23
Това, което описваш като режим на хранене при твоите деца, ми се вижда много добро за случая. Наистина, ако нямат обменни проблеми (затлъстяване), ще бъде доста опасно да ги ограничаваш по толкова строг начин, а и не виждам смисъл от това - само ще ги измъчваш.
Гайдурков се справя добре с обменните проблеми, но в някои други области направо се излага - и това също го казвам от опит. Проблемът при него е, че се опитва да сведе решаването на всеки здравословен проблем предимно до начина на хранене, но това е доста едностранчив и ниско ефективен подход. Отделно от това стриктното придържане към изготвените от него програми при някои хора определено води до дефицитни състояния - така беше при моята жена и една наша позната. Да, при много хора има положителен ефект, но при други - обратен. Нещата не могат да се сведат до такова опростяване, каквото прави той.