Има една крилата мисъл за виното , която може да се приложи с пълна сила и за какаото: " Този , който пие вино, не знае за вредата от него. Този ,който не пие - за ползата от него "
Та за да е по-интересно , да намекна аз и за другата страна на какото ...
Цитатите са от доста силната според мен книга на Д.Иванов - "Глобалната кофеинизация" . По-долу всичко е заключения на главно западни учени.
- Характерно за какаото е наличието в него на голямо количество теобромин - психостимулант, сроден на кофеина, а така също и кофеин и фенилаланин - също психостимулиращи съставки ( последните две в доста по-малко количество, от колкото при кафето)
- Всичко е така замислено ,че шоколадът от детската възраст да стане прелюдия към кафето в зряла възраст.Всяка възраст си има своите наркотични продукти. До такава степен индустриалните босове са обработили умовете ни , че съобщения за вредата от шоколада звучат едва ли не като ерес.
- В какаовия прах са открити три хим. съединения, които по своя състав и механизъм на въздействие в-у определени участъци от мозъка имат напълно идентично въздействие като това на марихуаната.
- теоброминът активира някои карциногени в човешките клетки, които разрушават ДНК
- теоброминът причинява тестикуларна атрофия
- теоброминът и кофеинът са главните виновници за фиброкистозната болест на гърдите.
- свързва се с образуването на кисти на гърдата
- теоброминът, теофилинът и кофеинът действат като транквилизатор на сфинктера ,пазещ от нахлуване на стомашни киселини в хранопровода. Следствие - познатите киселини . (увреждат хранопровода)
- сътавката аргинин провокира силно херпесния вирус.
-крайно нежелателно е на децата да се дават шоколад, шок. бонбони и каквито и да е изделия с какао. Те формират наркоструктура в детската личност, излишно превъзбуждат неукрепналата нервна система, водят до агресия, често стават причина за алергии, мигрена и кариеси, забавят перисталтиката на челвата , предизвиквайки запек. И още един момент - шоколадът води до преждевременно полово съзряване, което пък е свързано с допълнителни проблеми от морално-етичен характер..
И така нататък , още доста има , ама понеже повечето ще си кажат -"това не е вярно, защото няма как да бъде вярно"
, по-добре да се скривам докато е време
и да видя да не би някой да ми е ял от какаото