Случайно се натъкнах на това нещо, а пък докарва почти 1:1 вкуса на истинския таратор с кисело мляко (доколкото си го спомням отпреди 5+ години). Някои хора във форума май успяха да направят достоен заместител на таратора с ферментирало ядково мляко, което да прилича на кисело, но това си има своите тънкости, а и отнема време за ферментацията. Аз ви предлагам лесен и бърз вариант, който става буквално на момента.
150-200 г. слънчогледови семки
половин-една шепа орехи
2 лимона
2-3 краставици
чесън, копър, сол, зехтин - на вкус.
Най-важното е млякото. Най-добре да си накиснете семките и орехите за известно време, но, ако сте забравили или ако нямате време, може и без да ги киснете. Пак става вкусно. Мятате семките и орехите в блендера и смилате до съвсем фино с мъничко вода. След това добавяте вода, докато стигне консистенцията на разреденото мляко в таратора, която да ви устройва. Изцеждате един лимон, добавяте сока му и опитвате. Ако не е достатъчно кисело, добавяте и сока на втория лимон. Аз даже понякога слагам и още кисело, защото така ми харесва.
Като вече имате млякото, остава лесната част. Белите и режете краставиците, слагате другите подправки, охлаждате [1] и готово.
Правил съм таратор и с подобно мляко от други ядки (когато нямам семки подръка). Интересно става с лешници. Само с орехи и/или сусам или разбъркан тахан също не е лошо, но се получава малко по-тежко.
[1] За по-гладните, които не искат да чакат охлаждане в хладилника - сложете 5-6 бучки лед.