Ягодова торта Необходими продукти:
за блата: 200 гр. сурови лешници – накиснати предварително за около 8 часа в чиста, хладка вода
200 гр. сурови орехи – накиснати за около 8 часа
100 гр. сурово слънчогледово семе – накиснато за около 4 часа
300 гр. фурми – накиснати за около 4-5 часа
за крема: 800 гр. ягоди
3 банана
1-2 бр. авокадо (добре узрели)
200 гр. кашу – накиснато предварително за около 3 часа
200 гр. студено пресовано кокосово масло – разтопено на водна баня (в топла, а не във вряла вода!)
10-15 с.л. агаве сироп (зависи каква сладост искате да постигнете)
малко лимонов сок – за запазване на свежестта и за да не потъмнее цвета
Начин на приготвяне: За блата – смелете ядките за кратко време, добавете фурмите и мелете още малко, но внимавайте сместа ви да не се получи прекалено кремообразна. Когато ядете сурова торта е много приятно да се усещат малки зрънца от ядките, но все пак всичко зависи от вашите усещания и желание за краен резултат. След като сте приготвили приятно лепкавата смес, може да пристъпите към оформянето на блата. Опитайте се да не правите прекалено тънък блат – дебелина от около 1-1,3 см е достатъчна. Моето предпочитание обикновено е да правя торти с подобна дебелина на блата и много крем, така че когато на човек му се дояде нещо сладичко и свежо, да му стигне едно парче и в същото време да продължава да му е леко на стомаха
За крема – смелете ягодите, бананите, авокадото, кашуто, агавето и лимоновия сок до получаването на фин и хомогенен крем. Отделете си малко количество от сместа, което в последствие ще използвате за намазване на тортата. Добавете към голямото количество смлян крем и разтопеното кокосово масло. Объркайте много добре всичко. Сложете крема да стегне малко в хладилник за около 1 час и след това го изсипете върху блата, като може да си отделите малка част от него, за да направите украсата. След като сте оформили формата на тортата, може да пристъпите и към един от най-забавните и интересни моменти – украсяването Намажете цялата торта с отделения в началото крем – по този начин ще се получи лъскава, примамлива и апетитна глазура. Оформете розички (или други подобни красоти) със сместа от крема за тортата. Може да направите и пасирана смес от банан и кокосово масло в равни количества, която се получава невероятно пухкава и направо се разтапя в устата. Тя също е добре да се сложи в хладилник, за да стегне и след това ще ви е лесно да я оформите като интересна украса.
Тортата се получава много свежа, пухкава и е изключително засищаща. Приготвя се сравнително бързо и не създава усещане за тежест в стомаха след като сте изяли дори и малко по-голямо парче
- See more at:
http://www.alfiola.net/surova-qgodova-torta/#sthash.MYZuIToD.dpuf