Здравейте, доколкото знам, много от трапезните води се получават, като обикновена сондажна вода се пречиства с големи мембрани за обратна осмоза. Миризмата, която усещаш, според мене може да е следствие на недостатъчна честа подмяна на филтрите.
Имам такава система, при това не от скъпите на мултилевъл компании. Моята ми излезе 400 лева. Водата няма никаква миризма, но филтрите ги сменям малко по-често от препоръчваното. През 5 месеца, вместо през 6.
Чиста, изворна вода - къде да я намерим? Водата е добър разтворител. Помните ли пясъците от Сахара, донесени с дъжда чак до България. Високо в планината също вали. Пренасянето и съхраняването на изворната вода в пластмасови бутилки също е съмнително.
Водата от градския водопровод е натоварена не само с физически и химически замърсявания - да не забравяме енерго-информационната страна на въпроса. (за справка - Масару Емото)
Отворите в мембраната за обратна осмоза са толкова малки, че водата минава през нея буквално молекула по молекула. Водата помни, като образува клъстъри. При преминаването през мембраната тези клъстъри би трябвало да бъдат разкъсани и водата да образува нови. Според мене записаната информация ще бъде от дома, където се пречиства водата.
Изчетох доста преди да реша да монтирам системата. Внимателно анализирах "за" и "против". За мене стана ясно, че този коктейл от "химия", който тече от чешмата не бива да се пие. Не бива и да се готви с него.
За вода пречистена с обратна осмоза се смята, че е изцяло деминерализирана. Новите системи имат включен минерализатор от натурални доломитни скали.