Здравейте
Наскоро гледах една интересна лекция на др. Neal Bernard, в която се говори за физически пристрастяващите храни и начините да се освободим от зависимостта си към тях. Може да гледате лекцията на следния линк:
http://www.youtube.com/watch?v=5VWi6dXCT7IЗа тези от вас, които не разбират английски, съм превел основните моменти от лекцията.
Шоколад, сирене, месо и захар – физически пристрастяващиВ началото на лекцията се споменава за това „как да хипнотизираш бебе“. Смесваш вода със захар, потапяш биберона в разтвора и го даваш на бебето. Сядаш лице в лице с бебето и се гледате за 3-4 минути. После можеш да излезеш от стаята и ако се върнеш с други хора, бебето игнорира всички и гледа само теб. Хвърля тимили погледчета и все едно гледа бог. Задоволили сме апетита за сладко, който бебето изпитва към майчиното мляко, само че вместо него сме ползвали обикновена захар. По този начин в мозъка на бебето се отделят химикали, които са опиати подобни при употребата на хероин или морфин, което от своя страна спомага за отделянето на друг химикал – допамин, а той е отговорен за нещата , които ни карат да се чувствам добре. И така бебето свързва това усещане с вашата визия.
Захарта намалява плаченето при бебетата.
Когато се взема кръвна проба от бебето при обождане то плаче, но ако си му дал вода със захар, това намалява ефекта на раздразнение
Тези ефекти не се наблюдават при бебета, чиито майки са били пристрастени към хероин по време на бременността.
По същество захарта е наркотик. Не е някакъв изключително лош и вреден наркотик, но е пристрастяваща.
Когато хероинозависим си удари свъх доза и може да вхърли топа в болницата му дават Наркейн. Това е субстанция която блокира действието на хероина в мозъка и човекът се събужда и остава жив. Когато дадето това същото вещество на човек пристрастен към шоколад (не някой който си хапва от дъжд на вятър, а на истински зарибен човек, който всеки ден яде индустриални шоколадови десетри. И след това като му предложите шоколад, той ще го подуши и ще го остави настрана. Това е невероятно, но факт.
Ние сме осъзнати за вкуса на шоколада, но това, което в реалност се случва е, че при консумация на шоколад (или други захарни изделия) се отделят тези опиати в мозъка и те се свързват с вкуса на съответната храна. Затова винаги сме привлечени от тях и особено, когато имаме нужда от някакъв вид упойка или стимулация (когато сме изморени, депресирани, отегчени, ядосани и тн.). Ето това зависимост.
А шоколадът не е само захар. Един пристрастен шоколадоядец не би се задоволи само от една торба със захар. Наркотичните вечества, които се съдържат в шоколада са Кофеин, Теобромин, Фенилетиламин (вид амфетамин, който се намира и в сиренето, салама и тн), Анандамин. Шоколада си е 100% наркотик.
После доктор Бернард говори за едно изледване, при което наблюдават две групи от хора. Първата се храни уж умерено и сравнително здравословно по всеобщите стандарти, а втората група е трявбало да мине на веганска храна (само с растителна храна, без никакви животински продукти). След 14 седмици веганската група загубила излишната телесна маса, кръвното им се е нормализирало, а имало няколко болни от диабет 2ри тип, които след експеримента вече нямали и следа от диабет. Но след експеримента ги попитали какво им липсва. И вместо да кажат шоколад или сладолед или нещо от сорта, хората казали, че им липсва сиренето. Събуждали се сутрин и сънували сирене. Защо е така? Сиренето по принцип миреше на стари задушени чорапи, но защо така силно сме привързани към него?
По принцип млчените протеини са нишки от навързани амино киселини, които като влязат в тялото се разбиват поединично и участват в изграждането на мускулите, тъканите, органите и тн. Казеинът е главния протеини в млекопитаещите. Но казеинът от кравето мляко като влезе в стомаха на телетата не се раздробява на единични амино киселини, а се разгражда на по-малки нишки, които включват 4-5-6 и повече аминокиселини. Те са биологично активни и имат опианяващо свойство. Дестват като слаб наркотик (1/10 от ефекта на морфина). Когато някой, който е бил в болница и са му инжектирали болкоуспокояващо сигурно е забелязвал, че получава констипация (запичане). Същото сигурно сте забелязали, когато поемете свръхдоза сирене. Става як запек. Това е наркотичен ефект. Но защо тези казеиноморфини са в млякото?
Природата не иска да оставя нещата на произвола и зад всичко стои един интелигентен дизайн. Представете си, че бебето не харесва да суче и реши да не се кърми и да си хване пътя? Това би било много опасно за него. Така природата е създала млякото със протеини, мазнини, захари, хормони и лек наркотичен ефект. Така морфина отива в мозъка на бебето и създава едно успокояване. Като видете бебе, което суче, то има един странен и смешен вид. Напълно опиянен. Така се създават тази силна връзка между майката и бебето. Както и връзката ви с хладилника!
Та добре ли е да скъсаме със сиренето?
Калорийното съдържание на сиренето е огромно. Това е може би храната, от която най-много се надебелява. 50 грама сирене е около 200 калории и съдържа изключително много, ама много мазнина и то главно гадна мазнина (наситенимазнини), а и високо ниво на холестерол. Артрит, мигрена и храносмилателни проблеми? Чувалили сте как, когато се спрат млечните продукти и хората с тези проблеми се въстановяват? Това е важно да се знае. Мигрената е един ужасен кошмар, при който болките са толкова силни, че хората само лежат и се мъчат да заспят, защото си мечтаят и се надяват, че след като се събудят болките ще са отшумели. Учени са открили, че тези болезнени състояния при деца се активират от определени храни: а на върха на списъкът с тези храни стоят млечните продукти.
Артритът е същата история. Ставите на хората изстаняват здраво, но когато спрат млечните - се подобряват.
Проучвания показва връзката на млякото и рака на простата. В скандинавските страни и САЩ консумацията на тези храни е изключително висока и тя съответства на големия процент болни.
Представете си картина, при която човек влиза при доктора. Има сърдечни проблеми, висок холестерол, на ръба е с диабета, има високо кръвно и подагра. Докторът ще му даде 5 различни направления да посети 5 различни специалиста и никой няма да се спре и да каже. „Я чакай малко. Може и да си пристарстен към някаква субстанция, която кара всички тези заболявания да се проявяват и когато скъсаме връзката с тази хранителна привързаност, може и да се подобриш и дори да се излекуваш напълно.“
Та каква е ползата от скъскаването на връзката ни с месото?
предотватяват се пробелмите със сърцето и възможността от инфаркт
смъквате килограми
рискът от рак намалява с 40%
високото кръвно налягане спада и се нормализира
диабетът 2ри тип намалява или дори изчезва
Някои биха казали, че не ядат мазно и червено месо, но дори и най-сухото и чисто говеждо месо е опасно, тъй като 29% от калориите му идват от мазнина. Ето и списък с още няколко храни. (общия брой калории е съставен от сбора на калориите добити от въглехидртите, протеините и мазнините в съответната храна) Та процента на калориите от мазнини в следните храни са:
пилешко месо – около 23% от мазнина
рибните продукти варират, някои са с нисък процент на мазнини, други с висок, но
броколито е само 8% калории от мазнина
боба – 4%
ориза – 1 до 5%
картофите – 1%
После др. Бернард разправя как като е бил в Тексас и е водил лекция за вредите от месото, за инфарктите и блокажите по артериите, хората почнали да го освиркват, защото това е все пак е Тексас. Страната на каубоите и скотовъдите. Но след това започнал да им говори, че освен инфарктите и инсултите се получават и запушвания на артериите към половите органи и при мъжете се стига до импотентност. При мъжете над 50 г., когато приятелчето им почне да не става се е получило точно това. И тези блокажи към половите органи са знак, че много скоро може да се получи и блокаж към сърцето. Та тогава мачовците каубои замлъкнали и го изслушали, а накрая някои дори го питали за вегански „мачо“ рецепти. Та страхът понякога мотивира хората. Само трябва да намериш правилния подход
Споменава се за една организация Американско общество за борба с рака. Парадоксално е, че тази организация промотира яденето на говеждо на организираните от тях мероприятия, където хора се обличат като каубои и добитък се пуска да върви из улиците, прави се барбекю с цър-пър и се събират дарения. От проучвания има данни, че хората които наблягат на говеждото месо имат много по-голям риск (300% по-голяма верочтност) от рак на дебелото черво, а консумацията на наситени мазнини води до рак на гърдата и въпреки това тази организация прави такива мероприятия и събира дарения за лечение на рака. В повечето случаи докторите ще кажат да се прегледаш и ако открият рак ще те пратя на лечение. Но защо вместо това не се действа по-отрано? Една превантивна политика би свършила много по-добра работа.
Как да се освободим от привързаността си към тези храни?
Предложението е за период от 3 седмици да се направят следните неща:
1 – Да започваме със здравословна закуска богата на фибри. (докторът главно препоръчва овесени ядки; но 1-2 обилни плодови закуски са може би по-добрия вариант за мен)
2 – Да се консумират храни, които поддържат кръвната захар стабилнаБобови (боб, леща, нахут, грах), зеленолистни зеленчуци, плодове, дори макаронените изделия са окей.
3 – Хората на диета: да използват правилото на 22Някои хора не ядат достатъчно храна и след това имат силни пориви и копнежи да ядат и може да нападнат грешните храни. Затова използваме следното правило- умножавате теглото си по 22 и това ще е минимума калории, които трябва да приемете. Разбира се може и трябва да се яде повече от този минимум, но никога по-малко, за да не се изпитват глад и силни копнежи за храна (в сащ мерната единица за тежест е паунд и това правило е отнесено към тежестта в паундове, затова в клипа го пишат - правилото на 10, понеже 1 кг = 2,2046 паунда затова съм написал правилото на 22). В най-добрия случай, ако сте на високовъглехидратна нискомазнинна веганска диета изобщо няма да ви се налага да броите калории и може да ядете, колкото ви се яде.
4 – Да разкъсаме циклите, когато изпитваме наркотична нужда от дадена хранаАко сте свикнали всеки ден в даден час да речем следобед в 16:00 часа да си хапвате някой шоколадов десерт, тогава трябва да забравите за храната и да се концентрирате върху нещо друго. Наблюдавайте времето, защото 1 час преди и 1 час след съответното време (16:00 часа в случая) е период в който сте уязвими. Правете нещо, което не е свързано с ядене. Вървете на разходка, на фитнес, на кино и тн. Ако сте млада жена в менструален период и шоколадите силно ви привличат в този период чуйте това. Направили са изследване където 33 млади жени са преминали на нискомазнинна богата на фибри веганска диета като средство да се преодолеят менструалните болки и неразположения. Това, което става е, че ниско мазнинните храни намалят количеството на естроген в кръвта и по този начин нямате колебания съпроводени със силни скоци и падежи на нивата на естроеген и в края на месеца хормоналните промени са леки, крампите и спазмите по мускулите намалят, а също така и копнежите и нуждата от наркотични храни намалява, освен ако не боднете някой мазен дюнер или баница със сирене, което дори и да е само веднъж в месеца мигновенно увеличава супер много нивата на естроген и стария филм започва наново.
5 – Да изпълняваме редовно физически дейности и упражнения, както и да си набавяме нужната почивкаПовечето хора не се движат достатъчно през деня и когато си лягат да спят, телата има не са изморени и затова немогат да се наспят като хората. Вижте обаче какво става при децата. Те по цял ден тичат и играят и вечер лягат и спят като трупове. Затова включвайте повече движение и тренировки във всекидневния си живот, а вечер си лягайте малко по-рано и ще видите как сутрин се събъждате свежи и същевременно ще сте по сигурни в решението си да надвиете копнежите и зависимостите към наркотичните храни
6 – Да използваме обществената подкрепаТези промени е най-добре да се правят заедно с други хора, за да има взаимна надъхвация. Самичък е трудно, затова хванете ваши приятели и започнете заедно да вървите по един по-добър и здравословен път.
7 – Да се възползваме от други мотивиращи факториРазличните хора имат различна мотивация (както в случая с тексаските каубои), така и например, ако убеждавате някой младеж, колко е вредно да яде дюнери и че може да се разболее от рак на простата, той изобщо може и да не ви чуе. Той дори не знае какво е и къде е простата. Но пък ако е чувствителен и състрадателен, може да му кажете за убийствата и експлоатацията на животните в промишлените ферми, ако е загрижен за планетата и околната среда може да му кажете за щетите и замърсяването, което промишленото животновъдство нанася на планетата. По същия начин и ако говорите с хора на средна възраст – те може и да не се вълнуват от етичните и екологичните аспекти на веганството, но биха обгърнали здравословния му аспект. Та каквито и да са ви мотивиращите фактори – обгърнете ги напълно и действайте!
И така започваме за
3 седмичен период, в който ще включим следните 4 групи храни
Плодове (ябълки, банани, круши, череши, киви, грейпфрут, портокали, праскови и тн)
Зеленчуци (моркови, броколи, спанак, тиква, марули, целиниа, картофи и тн...)
Зърнени (ориз, жито, овес, просо, царевица, елда, хляб, макарони и тн)
Бобови (боб, леща, нахут, грах и тн)
(забележка – докторът е пропуснал да спомена групата на ядките и семената, които също са от значение. В нея са включени всякакви сурови ядки и семена - рехи, бадеми, лешници, слънчоглед, сусам, лен и тн. Като преди ядене се накисват за няколко часа и също се ядат в малки количества до 30-50гр максимум на ден)
В добавка може да се включват витамин Д и витамин Б12
(Забележка – в дългосрочен период от рода на години ако не се приемат добавки от витамин Б12 и ако не приемаме достатъчно слънчева светлина, за да се синтезира витамин Д в тялото ни, може и да се получат липси и усложнения, затова или се вземат под формата на добавки или може от време на време да се включват в храненето малки количества сурови жълтъци от домашни кокошки или за предпочитане от пъдпъдци)
Преди да започнете този 3 седмичен период е добре да експериментирате и да видите , които храни ви допадат. Търсете вегански рецепти в книги и интернет.
(Забележка: експериментирайте и имайте в предвид, че също е важно да се изключат екстрахираните мазнини (олио, зехтин, а за маргарин въобще да не става дума) и вместо тях да се използват цели сурови храни за омазняване - ядки, семена, авокадо, маслини - и също така тези мазнини храни да се консумират сурови и да не се подлагат на термична обработка)
и така, когато сте готови –
НАПРАВЕТЕ ГО НА 100%Ако имате едно здравословно ядене в сряда, и друго в неделя, а през останалото време ядете старите неща, нивото на холестерола ви няма да се намали, диабетът ви няма да изчезне. Затова не си навирайте само пръста в басейна, ами скачайте целите вътре, иначе няма да усетите ефекта и няма да има никаква промяна.
Бъдете спокойни. Вие ще го направите само за 3 седмици! Това е кратък период от време и всеки би издържал. Но хубавата част е, че този кратък период от време е достатъчен, за да се откъснете от вреден навик и зависимост.
Например хора, които са заменили пълномасленото мляко с нискомаслено мляко първоначално им е било странно и блудкаво, но после свикват с него и ако решат да пробват пак пълномаслено мляко им е тежко и прекалено мазно. Това, което става, е че имаме определени вкусови предпочитания за мазнина, захар и сол. Тези предпочитания се фиксират в зависимост от храната, която сме приемали през последната седмица. Те могат да се променят. Ако консумирате сол и от утре спрете, първите няколко дена ще са ужасни и ще мразите безсолните храни, но постепенно ще се адаптирате и тогава ако някой ви даде солена храна, надали бихте могли да я ядете. И така ако преминете на нискомазнинно веганско храненте през първите дни ще ви се струва, че храната е много лека и не може да се заситите. Но след 3 седмици на такава диета, ако решите да пробвате един мазен дюнер, който преди сте обожавали, сега той вече няма да има вкуса, за който сте се надявали.
Предпочитанията за храната днес, се поставят от храната, която сте яли вчера (и дните преди това)
Накрая др. Бернар разправя една история за майка си. Много пъти и е говорил за хрната, а тя не му обръщала никакво внимание. Казва, че бил третото дете в семейството и общо взето не го вземали на сериозно. Един ден майакта си правила излседвания и се оказало, че има висок холестерол. Изписали и лекарства и тя попитала колко време трябва да ги взема. Оказало се, че те са за постояннен прием. Тогава тя се шашка. Прибрала се и намерила една книга на сина си и я прочела. Минала на веганска диета и след няколко седмици се върнала за нови изследвания и била нормализирала холестерола. Тогава решила, че всеки трябва да е веган, за да е здрав. Тя започнала да приготвя веганска храна вкъщи, но бащата бил закърмен с месото (каубой
Но той е от тези мъже, които не знаят къде е кухнята и виждат, че вечерята винаги ги чака на масата. Така жена му почнала да приготвя веганска храна, като вместо кренвирши и меса купувала такива вегански кренвирши и храни които приличат на месо, но са от растителни продукти и замаскирала положението Вместо краве мялко почнала да купува соево мляко и оризово мляко. (Забележка: соевите продукти, които се продават, ако не са био вероятността да са генномодифицирани е почти 100%, затова внимавайте и не ги включвайте в менюто си, ако не сте сигурни за произхода им). Така жената взела нещата в свои ръце, защото не желаела да гълта хапчета цял живот.