Аз също съм предимно на сурово хранене, както и мъж ми. В къщи има винаги винаги кълнове. Съншине е права, че много важно менюто да е разнообразно. Имам една прекрасна готварска книга за суровояди от Мими Кърк, която за съжаление не е преведена на български. Тя ме спасява. Толкова разнообразни рецепти, че се превърна в най-ценната придобивка, която имаме(след дехидратора).
Знаеш ли, обществото в момента не е насочено към този природосъобразен начин на живот и затова е трудно психически човек да се пренастрои. Някак си се преосмислят всички навици на мисленето досега като: не ми трябва печка, но ми трябва дехидратор(знам, скъп е, ами готварската печка да не е по-евтина) и разни такива неща. Когато човек спре да купува масло, сирене, мляко, яйца, месо, лютеници, консерви, му остават повече средства да си купува био плодове и зеленчуци. В София има Гимел, човек може по интернет да си поръча от Моравско село(носят всичко до в къщи), може би в околоните села и градове се намират също почти био продукти. Те са важни, защото не-био продуктите имат само около 30 до 50% от хранителната стойност на био-то. А и био плодовете и зеленчуците са по-хранителни.
Внимавай да не оставаш гладна(е когато не гладуваш). Това е един от основните фактори, които карат хората да се връщат към нездравословното плюскане и угаждане на небцето. В другата, не суровата храна няма много полезни вещества и затова си гладна скоро след хранене, а на човек му се иска още и още заради това, че тази храна дразни рецепторите. Това не е истински глад, а е глад на небцето. За да не си гладна, когато преминаваш на суровоядство трябва да имаш огромни запаси от плодове и зеленчуци. Почвай деня си с чаша гореща вода, след това чай(зелен е супер), следва смути в блендера, например грейпфрут, портокал, малко вода, шепа спанак и добавяш семенца от чиа(когато не забравям и аз го правя), които обаче си киснала предварително в малко вода. Става едно желе де факто, което прибавяш към смутито и след това през деня можеш да изядеш сумати банани и други плодове и към късния следобед и вечер идват зеленчуците, хляба(суров от кълнове), сиренето, разни неща за намазване(суров хумус и др.)
За рецепти(дано разбираш английски) в you tube можеш да потърсиш на Mimi Kirk и fully raw Christina. Успех. Мисля, че хора като нас правят света и планетата по-хубави и и дават шанс да оцелее.