Кафеената клизма е съществена част от детоксикацията на организма в терапията, изобретена от германския лекар д-р Герсон. Целта на този тип клизма е да изчисти черния дроб от токсини, а кръвта - от свободни радикали.
Как действа кафеената клизма:
През 20-те години на 20-ти век двама германски професори изучават по какъв начин действа кофеина върху плъхове, ако през анусите им бъде вкарано кафе. Изследователите откриват, че кофеина в кафето бива бързо абсорбиран от хемородиалната вена и от там влиза директно в кръвния поток, като попада в черния дроб. Там кофеинът стимулира засилено производството на жлъчка, която „измива черния дроб” и през жлъчния канал изхвърля събраните в черния дроб токсини. От там те попадат в храносмилателната система и чрез клизмата биват изхвърлени извън организма. Съдържащите се в кафето теобромин, теофилин и кофеин разширяват кръвоносните съдове и жлъчния канал, релаксират гладката мускултулра и засилват кръвообръщението.
Тестове, проведени през 90-те години на 20-ти век в университета на Минесота показват, че вкараното ректално в организма кафе стимулира седемкратно ензимната система на черния дроб /глутатион тренсфера/ . Този ензим /глутатионът/ е мощен антиоксидант и обезврежда свободните радикали в кръвта. Той ги неутрализира, след което те биват изхвърлени в жлъчния канал, от там в храносимлателната система и чрез клизмата – извън организма.
Счита се, че кафеената клизма работи най-оптимално, ако кафето бъде задържано в дебелото черво 12-15 минути. През това време целият кръвен поток на организма минава през черния дроб 4-5 пъти, донасяйки отровите изхвърлени от тъканите и клетките в кръвта. Там е биват обзвредени и изхвърлени в жлъчния канал и храносмилателната система.
ЦЕЛТА НА КАФЕЕНАТА КЛИЗМА НЕ Е ДА ИЗЧИСТИ ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО, А ДА ДЕТОКСИКИРА ЧЕРНИЯ ДРОБ И ПРОЧИСТИ КРЪВТА ОТ ТОКСИНИ И ОТРОВИ.
Счита се, че оптималното количество кафе в една клизма трябва да е около 900 мл-1 литър. Количеството на вкараната течност е важно от гледна точка на по-лесното изхвърляне на попадналите от жлъчката в храносмилателната система токсини.
Как се приготвя кафеена клизма:
В литър дестилирана вода се добавят три супени лъжици кафе с връх / по възможност „био”/. Разбърквате и оставяте до точката на кипване. През това време тенджерата не бива да е с капак, за да изкипи маслеността на кафето. Когато течността кипне, поставяте капака и на бавен огън оставяте кафето на котлона още 15 минути. След това сваляте тенджерата от котлона и изчаквате течността да изстине до градусите на телесната температура – и ползвате за клизма. Важно е да не ползвате алуминиеви съдове за приготвяне на кафето!
Кафеената клизма се използва в терапията на онкоболни по системата на Герсон, но кафеената клизма може да се включи и в програми за изчистване на черния дроб и кръвта от токсини, за засилване на имунитета и за тонизиране на организма.