От българин, работил в рибни ферми в Норвегия знам, че там във фермите хранят рибата с ...по-добре да не скверня словото.
Наскоро открих в магазин Лидл една опаковка замразено филе от сьомга с печат на много известна международна "окачествителна" фирма. Пише, че рибата е дива, бързо (и надявам се еднократно) дълбоко замразена. На вкус е доста по-малко мазна от норвежката.
Освен нея, от продавачите съм чувал още само за див сафрид. По нашето море есенно време може да се купи (дори хване) паламуд, сафрид, лефер и др. - все риби от около средата на хранителната верига. Не от дънните или от върха. Те били най-малко вредни... (За паламуда има неприятни слухове, трябва да потърся повече).
Минималното възможно топлинно обработване поврежда най-малко рибата, но да не забравяме, че и дивите риби могат да пренасят живи организми, които пък да са вредни за нас...
На теория съм убеден, че Природата ни е дала няколко начина да набавяме строителни елементи за телата ни и не е непременно необходимо да приемам животински продукти, топлинно обработени, консервирани
и пр. Старателно вървя по този път.
П.П. Спазването на общоприетия правопис улеснява разбирането на написаното и намалява вероятността от грешно разбиране - нали не сме събрани в разговор, а си пишем и съответно вероятността от недоразбиране е значителна, но няма как да поискаме уточнение...
Използването на вежлив тон повишава уважението към себе си и към съфорумците