Потърсих предварително из темите , но не срещнах подобна такава , а за мен е важно та реших да питам.
От както ( преди около 7 месеца) попаднах в този форум промених на 360 градуса храненето си ( съответно и това на мъж ми и детето )
Съответно в къщи основните храни станаха зърнени, бобови, кълнове, ядки , плодове и зеленчуци .
И се появи Проблемът -който и шкаф да отворя все някоя пеперуда ще излети , около плодовете на масата, все едни мънички мушици хвърчат. Така свикнах вече с тез твари, че почти ги усещам като нормално присъстващи обитатели у нас.. Обаче реших да попитам Вас ( повече прочелите и знаещи от мен ) : следвайки логиката, че пеперудите се излюпват от яйца , гъсеници и т.н. , до колко е опасно за здравето съжителството с тези твари ( визирам консумацията на оплютата от тях храна и връзката с паразитите в телата ни?
Това първо.
После да се оплача и попитам друго. 2-3месеца чаках един познат да ми донесе домашни орехи ( човекът е точен много и проверен във времето) , та дочаках го аз и прибрах двата килограма орехи в едни големи плътно затварящи се стъклени буркани. Действието се случва преди 2седмици, като периодично вземах по една шепа , киснех ги 10-12 часа и ги хапвахме. Така до днес ,когато се вгледах случайно в единият стъклен буркан и с ужас установих , че всичките орехи са забулени в зелена плесен и мухъл . Естествено изхвърлих всичките орехи ( почти със сълзи на очи , не заради парите ,които съм платила , а заради нетърпението с което ги чаках и щастието че съм открила нещо полезно , истинско и чисто, което да хапваме..Та това от което се притесних ,е че и в буркана,от който бяхме яли имаше единични мухлясали орехи. Съответно изхвърлих всичките орехи. Въпросът ми е -до колко е опасно това, че сме яли от тях. Защото е ясно , че мухълът е започнал да се образува много преди да стане видим на повърхността....
И последно питане ( също не маловажно). Купуваме си по-голямо количество био зеленчуци ( сега колко е био и какъв е смисълът е друга тема ) , но понеже Моравско село пращат един път в седмицата , съответно количествата са по-големи.
Обаче след няколкодневен престой в хладилника , с ужас установявам че по черната ряпа и по няколко от доматите има малки петънца по които е започнало да се образува мухъл. Какво правите в този случай -изхвърляте всички зеленчуци , влизали в досег с мухлясалите ( което значи всичко в хладилника) или изрязвате мухлясалото и изяждате останалото. За платената цена и хвърлените пари на вятъра няма да коментирам , че ще ми прилошее вече
Аналогичен случай имах и с едни райски ябълки . Щастлива че съм намерила производител, реших да си купя 2 щайгички направо ( да си ги оставя на хладно и да си ги консумираме поетапно. Да обаче днес гледам -при част от ябълките се появила мухъл , а все още не са узрели да стават за ядене.
Какво правите вие в тези случаи -хвърляте всичко ( защото примерно сте чели за изключителната вредност на таквиз храни ) или изрязвате само засегнатите части и хапвате останалото.
Съжалявам за обстоятелственият пост, но това е част от ежедневната ми вътрешна борба и ми се иска да получа ценна и достоверна информация ( мисля че няма по-подходящо място в интернет пространството) .
По повод на пеперудите и молците прехвърчащи в къщи мислех , че ще реша кардинално проблема като затворя всичко в херметични стъклени буркани, но уви , не помогна.
Знам че решение е да съхранявам във фризер ,но за съжаление -много е малък и нямам място никакво.
Вероятно и друг е имал моите проблеми. Споделете как постъпвате Вие?