Всички чудесно знаем кои са суперхраните, за полезността на зеленчуците и плодовете, за правилото за несемсването им и още и още.... Но тема за това с какво всъщост се храним си нямаме. За това реших да споделя менюто си , а ако вие решите споделете вашето, по мое мнение ще е от полза за всички
Закуска.едно от следните ..
-чаша топла вода (със или без лимон)
-3-4 сурови пъдпъдъчи жълтъка
-накисната чия с мед и канела.
-1 ч.л пчелен прашец
Обяд (около 12.00-13.00)
Салата от зеленчуци основно сезонни-мяруля, лук, краставици, домати, моркови, ряпа, цвекло, земна ябълка, явокадо, маслини...
Следобяд (около 16.00)
- пресни или сушени плодове(сушени от мен или от доказани прозиводители)
-накиснати ядки (бадеми, лешници, орехи)
Вечеря (около 18.00)е
-салата като обедната , но с добавени кълнове(от люцерна, броколи, детелина, слънчоглед, боб мунг, лимец, леща).
-домашна трушия (добавям й смляно ленено и сусамово семе и става много приятно)
И нещо готвено, основно на пара или варено
- покълнала леща или нахут
-боб (зрял или зелен)
-грах
-царевица
-спанак с киноа или амарант
-кафяв, басмати или жасминов ориз.
-гъби
И понеже вечерята е рано , около 20.00-21.00 ни се прияжда нещо , то обикновенно е
-плодове (пресни или сушени)
-сурови бонбони (от кокосово , какаово масло, тахан, ядки)
Готвя само с домашно пречистено масло Гхи, което добавям в края на готвенето.
Салатите овкусявам с лимон, ябълков оцет или с нищо.
Правя си разни сосове от покълнали ядки, пресън чесън , лимон , тахан, лимон.
Хляб не ям почти, но приготвям за мъжа ми от лимец и квас, или само лимец питки във фурна или на скарата.
Рибя ядем 2-3 пъти месечно(основно сьомга, пъстърва или лаврак).
Месо друго не ядем, както и сирене , мляко и кашкавал. Като липсата на последните се притеснявам да не се отрази отрицателно на детето...
Зеленчуците поръчвам от Моравско село най-често, другите са от пазара.
Вода пия по 3-4 чащи основно сутрин до обяд.(бутилирана защото на работата друга няма)
В общи линии е това ,ако решите споделете и вие