Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: домашна прясна паста  (Прочетена 5049 пъти)

Van Halen

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1
домашна прясна паста
« -: 24-01-2011, 15:24:58 »

Здравейте, побратими! Какво мислите за прясната паста от собственоръчно приготвено тесто? Един приятел си е донесъл машина за правене на паста от Италия и ми демонстрира преди няколко дена, след което ядохме и вкуса беше страхотен! Тотално различен от този на всякакъв друг вид спагети и паста като цяло а и може да се приготви с всякакъв тип брашно! Много се запалих по идеята за машината за паста и за прясната паста като цяло, но не знам къде в София се продават такива машини (Дали изобщо се продават?!) Имате ли представа?
Активен

katia

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 16
Re:домашна прясна паста
« Отговор #1 -: 24-01-2011, 15:37:49 »

Младост 1 на последната спирка на метрота срещу пазара има клон ЦКБ точно с/у банката
Не съм влизала в магазина но през витрината на такова ми приличаше
Активен

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:домашна прясна паста
« Отговор #2 -: 24-01-2011, 20:31:39 »

Щом ти си приготвяш тестото ще знаеш какви съставки има. Дотук идеята не е лоша стига да не прекаляваш с консумацията на пасата, за да не се затлачиш (натрупва се в ставите, а при някои хора под формата на подкожна мазнина).

Не знам от колко гъсто тесто се прави  - ако не те бърка можеш да опиташ с шприц за сладкиши.
Аз имам една пресичка с бутало и много отвори за изстискване на сок от меки плодове, но става и за варени картофи - прави ги на подобни конци.

И третия вариант - има един модел спагети наречени струна. Те имат четвъртито сечение. Тестото се разточва до дебелина 1-2 мм и се слага върху нещо с гъсто разположени успоредни и дълги струни през 1-2 мм и като се мине отгоре с точилка (трябва да е с по-голям диаметър за добър резултат) падат нарязани. За струните можеш да ползваш тънка рибарска корда.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

mariiina

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1464
Re:домашна прясна паста
« Отговор #3 -: 25-01-2011, 09:59:10 »

 :kisss:Е, това е стара, та чак по-стара от мене работа...едно време на село правеха нещо подобно, но без яйца...само брашно и солена вода, правят се трохи ,фитилчета и др.подобни и се изсушават за кратко, 0.30 до 1 час и след това се варят ...може и в зелева чорбица.И днес може да си ги направеш ...без машинарии...замесваш тестото, точиш, режеш с къдравия нож и...воала паста-българана!!! tooth
Активен
...могъщият се бори само със могъщ...

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:домашна прясна паста
« Отговор #4 -: 25-01-2011, 10:47:32 »

Домашната паста е стотици пъти по вкусна от сушената, която се продава в магазините. Машинки имаше в технополис на ВИП щанда , но за нова година им увеличиха цените и така и не си купих от там , а си поръчах по интернет от някакъв италиански сайт ( с помощ)  и излезе 3 пъти по-евтина и 2 пъти по-високо качество.
Много е важно в пастата да сложите и малко сушени домати, става превъзходно , даже съм ял талятели само със сушени домати , пресни , разбира се и бяха превъзходни :))
Активен

Preslav_Ovcharov

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1
Re:домашна прясна паста
« Отговор #5 -: 30-01-2011, 03:21:15 »

здравейте!Аз също съм голям фен на ръчно приготвената паста и относно машините за паста, за които Van Halen пита, ще подкрепя Катя - в Младост 1 малко след входа за метрото срещу ЦКБ има едно магазинче където продават такива машини + приставки за различни видове паста.95 лв струваха, аз си купих за Коледа такава и съм много доволен от машинката.
А че не бива да се прекалява с пастата е факт, но понякога е доста икономично особено ако си я правиш сам - излиза около 3-4 лева за храна за цяла седмица  tooth  криза е все пак, мислиме алтернативни варианти за оцеляване  ;D
Активен

ribkata

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 309
Re:домашна прясна паста
« Отговор #6 -: 30-01-2011, 14:05:31 »

като се има предвид че от години се подвизавам в царството на пастата, аз по добре да си мълча   ;D
домашно приготвената паста е супер, в Италия е на голяма почит и няма човек, който да живее в тази среда и да не усети какъв чар и какви традиции има около нея... когато не е домашно приготвена се казва занаятчийска, купува се пак прясна от pastificio или ако е в ресторант това значи че е правена сутринта от готвача. Няма и съмнение че пред индустриалната е винаги за предпочитане, затова и струва повече.
Активен
 

Страницата е създадена за 0.081 секунди с 23 запитвания.