Здравейте,
направих Шанка Пракшалана за втори път и реших да споделя впечатленията си, тъй като виждам, че има хора, които опитват, но не успяват (стигат до някъде и се отказват) или успяват но имат странични ефекти. И този път, както и първия, нямах никакви проблеми. Цялата процедура ми отне точно 2 часа (докато стигна до чиста вода). Понеже темата е за СОЛТА - както миналия път, така и този, сложих 1 СУПЕНА лъжица сол (равна) на 1 л. хладка вода. Изпих общо 2 л. вода (по литър на час).
Мога да дам следните съвети:
-прочетете внимателно оригиналната публикация на Mer, ако трябва няколко пъти, докато осмислите всичко;
-не правете процедурата спонтанно - изисква се и физическа, и психическа подготовка (настройка);
-не забравяйте, че това е йогистка практика, и като такава, тя никога не е самоцелна и не може да бъде отделена от цялостния начин на живот, хранене, мислене;
-правилното изпълнение на упражненията е от изключителна важност, как - има клипче в публикацията на Mer;
-вслушвайте се в тялото си, не се насилвайте - това не е съзтезание, нито фитнес или лека атлетика, не се претоварайте, ако след практиката сте уморени, то значи, че не сте дотигнали до желания резултат, чувството е точно обратното - лекота, облекчение;
-каквото и да си говорим, пиенето на солена вода е гадно, така че най-добре го приемете философски, не мислете за това, просто
пийте; -отпуснете се, ако сте напрегнати, няма да се получат нещата;
-правете нещата с осъзнаване - тогава, дори да ви се доповръща, ще знаете защо се случва това и няма да има нужда да прекратявате практиката (нормално е да имате позиви за повръщане, ако пиете водата на екс и правите упражнеията динамично, това обаче не бива да ви отказа, да не забравяме, че оригиналната практика завършва с повръщане);
-вярвайте в себе си - ако се чувствате неуверени, не правете практиката в къщи, отидете на групова такава (има ги периодично);
-дишайте ! не правете упражененията със задържане;
-не пийте чиста вода по време на практиката, колкото и да сте жадни, ще пиете след това, не мислете за жаждата, мислете за положителния резултат;
-не пропускайте захраването ЕДИН ЧАС след края на практиката - аз лично на обяд ям кичари, а на вечеря каквото си искам, но това съм аз, за друг може да е пагубно, така че вие си преценете.
Това е общо взето.
Не се хвърляйте в дълбоките води преди да се научите да плувате в плиткото.
Шанка пракшалана НЕ Е безобидна практика.
Направете своя осъзнат избор преди да пристъпите към изпълняването й.
Поздрави:
Весела
П.С. И аз имам удължено незнам си какво (сигмовидно) черво, но това по никакъв начин не ми пречи