Няма такова нещо като "генно модифицирана, но био храна" - без значение растение или животно. Ако една храна е био, това означава само едно - храната е такава, каквато се среща в природата в естествения си вид, расла е при нормалните естествени условия (независимо дали е дива или отглеждана от хора), без да са добавяни каквито и да било изкуствени химикали за отглеждането й с каквато и да било цел, произведени в места без замърсявания
. Всичко друго не е и не може да бъде наречено био храна.
За себе си мога да кажа, че предпочитам храна, която не е генномодифицирана, независимо от другите условия - все пак в света се консумират храни с химикали повече от половин век и вредата от това е ясна. Ако мога така да се изразя, тази вреда е в рамките на приемливото, твърде условно казано. Генномодифицирани организми се консумират от петнадесетина години, а масово - по-малко от десет. Този период е твърде кратък, за да може да се каже какви са разнообразните ефекти от генната модификация, още повече че засега не е твърде голям броя на културите, които са генно преработени (не че са много малко, но все пак). Тепърва ще се установява до какви проблеми могат да доведат тези храни. Чел съм и съм слушал изказвания на учени, които се опитват да изследват този въпрос и техните твърдения са доста стряскащи. Дори и да приемем, че има някакъв субективизъм, все пак от това няма конкретна икономическа изгода, за да смятаме, че тези изследвания са манипулативни...
Но каквото и да си говорим, доколкото е възможно трябва да се стремим да ядем чисти, био храни - без модификации, без химикали, расли в незамърсени райони (макар това да е доста относително). Само тази храна е истински полезна за човека. Всичко друго е компромис, много често неизбежен, но нека поне тогава, когато можем, да направим правилен избор!