Да, Ели, хората винаги си мислим, че можем да подобрим божиите неща... суетност, горделивост, невежество, дори откровена глупост.
Последното се отнася особено до безропотното, безкритично приемане на предлаганите, красиво опаковани, съблазнителни и пр. НЕЩА ЗА КУПУВАНЕ. "Защо да ям слънчогледови семки, като мога (ми предлагат) - само "есенцията" - само олиото, а другото, кюспето, отпадъците... ги няма. Тоест, мисълта, че някой е направил храна - по-добра от колкото Бог, не ни притеснява изобщо.
Когато концентрат като олио, зехтин, рициново и др. масло потече и покрие стените на устата ни, на червата... то запушва пори и отвори и така прекратява обичайните движения на телесни течности. Тялото се стреми да възстанови нормалното си състояние и бързо изхвърля големи количества слюнка, лимфа, течности, за да отмие задушаващата гадост. При тези значителни усилия, се изхвърлят и голямо количество боклуци. В червата пък, голямото количество изхвърлена (отделена) течност улеснява изакването на наличната в червата храна.
Сега е лесно да разберем, че поглъщането на супер - свръх екстра върджин зехтин е или вредно или безполезно. Независимо, че имаме изградени вкусови динамични стереотипи. Те не се различават от стереотипите на пушачи, кафеджии, алкохолици, наркомани и др.п.
Съвсем друго е приемането на отлично сдъвкани сурови (или ферментирали, покълнали...) маслини, слънчоглед, орехи, лен, бразилски орех и пр. Те си съдържат всички природни ензими, витамини и минерали, за обработката на които всички хора сме ЕВОЛЮЦИОННО приспособени - последните 2,5 милиона години...