Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Размисли върху храните  (Прочетена 2227 пъти)

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Размисли върху храните
« -: 09-02-2010, 13:05:33 »

От известно време насам не спира да ме тормози мисълта за това ,че никъде не се упоменава за вноса на Генно модифицирани храни , или вредата от плодовете и зеленчуците по магазините.
Например замразената царевица и въобще всички продукти  на Бондюел или подобните им марки имам силното чувство че са 100 % ГМО. Домати , краставици, марули, репи то е ясно , пластмаса и никакъв или горчив вкус. Преди месец ядох чушка , която така горчеше ,че имах чувството че устата мие пълна с всякакви химични елементи. Понякога попадам и на такива моркови. Мой приятел ми разказа оня ден като ходил да купува ябълки за детето си и продавачката му посочила кутията от ябълките ( които били внос) и на нея пишело ,че на деца не трябва да се дава повече от 1 ябълка на ден. Тогава се загледах в един плод и зеленчук в кутията на портокалите , на която пише че са третирани с 4 различни отрови, както се оказа по-късно. За бананите всички знаем, че се берат зелени и ги узряват в специални пещи. За повечето ядки се твърди ,че се облъчват с радиация , за да не ги нападат буболечки, а картофите да не проникват. Въобще какъв е шансът да бъдем наистина здрави , май единственото спасение е сами да си отглеждаме храната , за да сме сигурни в нея .. може ли човек да живее само на кълнове в градски условия?
Активен

Antares

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 172
Re:Размисли върху храните
« Отговор #1 -: 09-02-2010, 15:04:56 »

За съжаление си прав, но това са последиците от съвременната индустриализация. Целта за мен поне е да намаля доколкото е възможно отровите, които влизат в организма чрез храната. Все пак не дишаме и чист планински въздух, нали... То е ясно, че след като не си отглеждаме сами плодове и зеленчуци (е, има и някои късметлии), не можем да сме сигурни дали и с какво точно са обработвани. Старая се да ги измивам добре, някои кисна за кратко в разтвор на цитросепт. Освен това се препоръчва консумация на плодове и зеленчуци главно местно производство и които са сезонни. Например в магазина сега виждам диня, но няма да си купя. Затова и толкова чакам лятото, да излязат нашенските плодове и зеленчуци. Верно, че сигурно и те са торени с нещо си изкуствено, но идеално няма никъде :) Признавам, че се изкушавам със зелените салати понякога, макар да не им е сезона сега, че много ги обичам...
Допреди малко четох статия за смилянски боб, внос от Китай. Погледнах си двете опаковки боб, които имам - бял, произход Киргизстан, и шарен, произход Канада... Какво повече да ти кажа :)
Активен

Buku

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 897
  • :)
    • юнак-паликлечко
Re:Размисли върху храните
« Отговор #2 -: 10-02-2010, 14:01:59 »

Съгласна съм с горния коментар  :). Едва ли има нещо, в което да сме 100% сигурни в днешно време, но нали затова гледаме да изберем възможно най-малкото зло и да носим на организма си повече полза и минимална (доколкото е възможно) вреда - със суровоядство, пречиствания, повече контакт с природата и т.н. Иначе трябва да минем на фотосинтеза направо!
Освен това съм абсолютно съгласна с коментара на Петко в дневника му - много по-важна е психическата нагласа на човека  :love_028:. И най-здравословната храна да ядеш, тя с нищо няма да ти помогне, ако се консумира с нежелание, насила. И в същото време, ако храната се приема с благодарност, с радост и положителна нагласа, отрицателните й качества се променят, ако считаме какво се случва с нея в организма. Не казвам непременно, че една баничка или вафла е по-полезна от плодовете и зеленчуците, но ако страшно много ти се е прияла, до степен че да я сънуваш (и такива случаи има  :D), то по-добре я изяш, защото психическата и емоционална вреда от това да си забраняваш нещо е по-голяма от тази, която ще ти донесе консумацията му (с която организмът все пак лесно ще се справи).
Един прост пример - мигар в концентрационните лагери са ги хранели здравословно? Хич! Давали са им някаква помия, колкото да не пукнат от глад - най-вероятно токсична дори за прасета, камо ли за хора! Да, но ако човекът е твърдо решил да оцелее на всяка цена, той знае, че трябва да се храни и затова почва да се насилва да го прави с желание. И затова, хранейки се, почва да си въобразява, че това е нещо много полезно, питателно и дори вкусно, или че му напомня за кашата на баба му едно време (или нещо подобно  ;D)... И оцелява - дори се чувства по-жизнен и по-здрав. Невероятно, но факт - описани са хиляди такива случаи.
Така че всичко е в главата. Моят съвет е, не гледайте толкова продуктите, а гледайте себе си (или както пише Абрахам: "Не се опитвай да оправяш света - оправяй себе си!".)  :love_006 - emotloader:
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Размисли върху храните
« Отговор #3 -: 10-02-2010, 15:33:12 »

Аз пък не мисля, че положението с плодовете и зеленчуците в България е толкова критично като например в Америка. Там ако не пазариш в био магазин вкуса на плодовете и зеленчуците наистина е като пластмаса. Аз си имам сигурен източник на плодове и зеленчуци през по-голямата част от годината. В този период като цяло не ям много зеленчуци. И все пак си купувам по малко био чери доматки и някоя друга краставица, а също и от време на време някоя сезонна салата от зеле или цвекло и моркови. Допълвам си салатите задължително с кълнове. Купувах си редовно една вкусна салата от Кауфланд, която е микс от различни бейби салатки, но от известно време я няма, но пък кълновете от люцерна и пониците също са много богати на хлорофил и в малки количества задоволяват глада. Също така има плодове и зеленчуци, които са безопасни откъм пестициди. Това са авокадо, ананас, манго, папая, киви, грейпфрут, броколи, аспержи, сладки картофи. Аз примерно редовно си хапвам гуакамоле върху суров хляб от покълнала био елда. 500гр. елда струва около 4лв, но ми стига за един месец за хлебчета. Ям сезонни плодови салати с ядки и пия ядкови шейкове.
И ако пък толкова много си притеснен, си помисли колко други вредни храни си отказал или ограничил и не се тормози много. Все пак има толкова по-важни неща в живота от храната. :)
« Последна редакция: 10-02-2010, 15:57:35 от desi82 »
Активен

Bella

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 100
Re:Размисли върху храните
« Отговор #4 -: 10-02-2010, 17:30:58 »

Ако човек се вглежда и непрекъснато мисли колко  са вредни храните, които приема, опасявам се, че в един момент ще се окаже в задънената улица "Какво да яде". Според мен е хубаво да се редуват храните, да има разнообразие, да не се консумира едно и също нещо и така ще си изложен по-малко на вредните съставки! А то иначе няма спасение!
Активен

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Размисли върху храните
« Отговор #5 -: 13-02-2010, 14:16:15 »

Човек винаги трябва да е нащрек какво си слага в устата, особено жените  tooth
Разбира се ,че за всяко нещо ще мисля, а като реша да го консумирам изпитвам удоволствие и никога не се самоизмъчвам. Така че нямам негативни мисли по време на хранене или преди или след това :))
Само внимателно подбирам това ,което ще ям.
Активен
 

Страницата е създадена за 0.099 секунди с 24 запитвания.