Никко, ето я и рецептата.
Източник: Brenda WileyНеобходимо оборудване:
• Голяма тенджера (5-6 л) с двойно дъно за затопляне на млякото
• Тензух
• Сито (гевгир)
• Дървено сандъче (кутия) за оформяне на тофу (може да го притиснете и както е в тензуха)
• Коагулант - за начинаещи препоръчвам английска сол (магнезиев сулфат)
• Машина за соево мляко (млякото може да се направи с блендер и да се прецеди преди употреба)
1. Приготвяме соево млякоЗа много твърдо и сухо тофу използвам 4 – 4,5 литра мляко; за мекото са достатъчни 2,8 – 3 л. И в двата случая получавам около 500 – 600 г тофу, като по-мекото сирене е и с по-висок процент влажност.
2. Наливаме готовото мляко в тенджера и загряваме до 82 C (малко по-висока – да, но не препоръчвам по-ниска температура). Разбъркваме непрекъснато като следим да не заври и да не загори на дъното.
3. Приготвяме коагулантаЗа указаното количество мляко разтварям 2 с.л. с връх в 120 мл гореща вода и разбърквам докато кристалчетата се стопят.
4. ПодсирванеЩом млякото достигне 82 C, добавям топлия коагулант на тънка струйка и леко разбърквам. Подчертавам, че разбърквам само веднъж и много леко. Енергичното бъркане пречи на процеса на съсирване (коагулация).
Ако ползвате ел. котлон, изключете и оставете тенджерата още 10 мин., след което отново разбъркайте веднъж – бавно и внимателно. Ако ползвате газов котлон, трябва да приготвите топла подложка, тавичка или друго, което да поставите под тенджерата, за да я поддържа топла.
Около 30 сек. след разбъркването от хомогенната, непрозрачна смес се отделят меки бели съсиреци и прозрачна суроватка.
Ако след 10 мин. виждате съсиреци, но течността още е млечно бяла, трябва да се сложи допълнително коагулант. Пригответе още малко, уверете се, че е горещ, налейте на съвсем тънка струйка, разбъркайте с едно бавно движение, и след няколко минути течността трябва да стане кехлибарена.