Преди няколко месеца случайно попаднах на канала "Жива храна" на Евгений Агафонов в Ю-тубата (
https://www.youtube.com/@zhivayapisha/videos), от там на уеб сайта -
https://xn--80aaepkc2cze6b.xn--p1ai/ и
https://zhivayapisha.ru/На първия има няколко книги в свободен достъп, втория е електронен магазин. Под всяко видео в Ю-тубата също има линкове, един от тези линкове е към книгата "Жива храна" на Анна Вигмор (много известен изследовател на кълнове) - никъде на друго място в Интернет я няма в свободен достъп.
По технологията "Жива храна", започната от Анна Вигмор преди 80-на години, продължена от Владислав Михайлович Бабенко и академик Евгений Иванович Ермаков, и сега водена от Евгений Агафонов, всеки може да си прави микро-растения от пшеница. Общо взето слага се малко земя в буркан, сипва се малко водичка, ръсват се малко семенца пшеница, слага се капак с мъничка дупка в средата с който се поддържа правилния микроклимат, така че да може да се образува роса по стъбълцата, слагат се на перваза на прозореца - и щом растенията порастнат до капака на буркана (около 9-10 см), си ги хапваме. Обичайно се ядат по 1 буркан на ден, но има хора с разни болести (включително рак), които си правят по 4-5 буркана за ядене на ден (което сигурно прави към 40-50 буркана общо, защото растенията за да станат 10см им трябват поне 8-10 дена)
Естествено, в книгата и във видеата е описано по-подробно и по-нагледно каква е точно рецептата, по колко милилитра се слага от всяко нещо. Те използват пшеница от някакъв сорт "зимна". Аз се каня да пробвам с лимец (ама засега съм си само с каненето), но те не са експериментирали с лимец - въпреки че са пробвали много други семена. Около 25 научни института в около 50 града са участвали поне 1-2 десетилетия. Пшеницата е излязла с най-много полезни вещества, въпреки че все пак дори тя не съдържа всички необходими за организма вещества.
Почвата я подхранват с
Курунговит-ите на Петр Аюшеевич Шаблин - така че дори обикновен торфен субстрат да се напълни с полезни бактерии и да подхранва много по-добре растенията. Между другото, корените на тези микро-растения също се ядат, защото съдържат още повече полезни вещества дори от стъбълцата.
В едно от видеата (
https://www.youtube.com/watch?v=tBCzJGndXL0) се показва как да си направим вода с окислително-възстановителен потенциал от -700 мВ чрез просто накисване на неолющен овес. Още не съм разучил откъде мога да си купя такъв овес.