Този вид бактерии (Lactobacillus reuteri) осигуряват значително повече ползи спрямо обичайните кисело-млечни бактерии.
Това е интервю с д-р Уилям Дейвис (който е изучавал експериментите на д-р Ирина Конбой - откривателя на тези бактерии) -
https://www.youtube.com/watch?v=nZV1oYv5DdoТова е видео-канала на д-р Уилям Дейвис -
https://www.youtube.com/channel/UCZp4ONYOXZkf92UxxNnAiKQА това е лесна рецепта за приготвянето на тази суперхрана -
https://www.culturedfoodlife.com/recipe/l-reuteri-superfood-yogurt/В рецептата се препоръчва да се използва пробиотикът
Gastrus на
BioGaia. В България (поне към момента) се предлага само
Protectis, затова си купих
Gastrus от
https://euro-pharmas.com/en/heartburn/1965-biogaia-gastrus-gastric-acidity-30-tablets.htmlЙогуртът ще се получи и с
Protectis, просто ще е с малко по-слабо изразени свойства отколкото с
Gastrus - последният съдържа 2 щама (DSM 17938 и ATCC PTA 6475) докато другият съдържа само DSM 17938.
В моята първа партида се получи прекалено много цвик (течна част - до към средата на бурканчетата) - най-вероятно съм сложил прекалено много инулин и/или BioGaia. Надявам се втория опит (със закваска от първата партида) да е по-успешен.
На едно място прочетох, че е по-добре инулина да се слага в млякото още отначало и да се сварят заедно - а не както аз го сложих след това.