Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Тиква  (Прочетена 3575 пъти)

radosti

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 396
Тиква
« -: 26-10-2009, 11:34:11 »

Известно е, че тиквите са богати на хранителни и биологичноактивни вещества. Лечебните свойства на богатата растителна тъкан се дължат на голямото количество минерални соли, микроелементи, витамини и лесно усвоими захари, растителни ензими и пектини, които съдържа тиквата. Колкото месестата част на тиквата е оцветена в по-ярко жълто или оранжево, толкова по-високо е съдържанието на каротин в нея. Тиквите от някои сортове дори надминават морковите по количествата каротин, които съдържат. Освен това те са богати на витамин С - средно по 15 мг в 100 грама, както и на витамините от В-групата.

В тиквата има още калций, който може да задоволи нуждите на организма по-добре и по-пълноценно от сиренето и млякото. Тиквата съдържа калий, който подхранва и стимулира както сърдечния мускул, така също и костите. Установено е, че в тиквата калиевите соли в сравнение с натриевите са в съотношение 675 към 1. Това я прави много подходяща храна при бъбречни и сърдечносъдови заболявания, при които има отоци. Причината е, че диурезата се усилва и ненужните течности се изхвърлят по-лесно от организма. В тиквата има още и известно количество желязо, което пък подпомага кръвообразуването. Освен това в нея се съдържат фосфор и магнезий, които съдействат за нормалната дейност на нервната система. Заради наличието на желязо в тиквата пък медиците препоръчват тиквени ястия при малокръвие.

По хранителна стойност тиквата се равнява с картофите. Изчислено е, че в добре узрелите плодове от най-добрите сортове тикви има до 10% захари (главно захароза и гликоза) и до 91% вода. Целулозата е около 1%, а поради ниската си киселинност този плод е препоръчителен при заболявания на стомашно-чревния тракт. Освен това заради пектина, който съдържа в големи количества, тиквата действа положително при възпаление на дебелото черво. Поради свойството на пектина да спомага и за изхвърлянето на холестерина от организма, тиквата е много полезна още и при атеросклероза.

Сок при гастрит

До 400-500 грама на ден сурова настъргана тиква пък може да помогне при запек. При подобен проблем помага и консумацията на месестата част от тиквата, предварително сварена или изпечена. Ако е варена, добре е да се изпива и водата, в която е вряла. Освен това тиквата има и силен пикочогонен ефект, при което от организма се изхвърлят излишните количества натрий и хлор.

До половин килограм дневно настъргана тиква или пък прясно изцеден сок от нея (до 150 грама дневно) са изключително полезни при колит и гастрит. Пие се 3 пъти дневно преди ядене.

В 100 грама тиква има едва 17 калории и поради това тя се препоръчва за менюто на хора с наднормено тегло или пък просто за лека диета с освежителен ефект. Те могат да приемат дневно до 500 г варена или до 300 г печена тиква.

Народната медицина препоръчва при заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчката сутрин на гладно да се пие чаена чаша прясно изцеден сок от сурова тиква. За да има ефект, той трябва да се приема в продължение поне на месец-месец и половина. В случай на нарушения на съня пък се препоръчва към тиквената отвара вечер преди лягане да се прибави и малко мед. Това е чудесен лек срещу безсъние, познат от старите рецепти на бабите ни. Кашичка от настъргана тиква пък може да помогне при някои видове екземи или изгаряния.

И семките са лековити

Семките съдържат пълноценни белтъчни вещества, смолисти вещества и фитохимикали, които ги правят също толкова полезни и лековити, колкото и месестата част на тиквата. Те помагат много при аденом на простатната жлеза. Неслучайно учените са установили, че това заболяване е сравнително рядко срещано на Балканите, поради обичая на хората тук да ядат много тиквени семки.

Колкото да е чудно, тиквата е извоювала своето място и в козметичния бранш. Прилага се основно за подхранване на изтощената кожа. За целта може да се приготви маска от настъргана сурова тиква. Тя се нанася на лицето и шията и се оставя да престои 20-30 мин. При много суха кожа към тази маска може да се добавят и няколко капки зехтин.

http://www.novinar.net/news/tikvata_MTcyMzs0MQ==.html
Активен
"Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве!"   Дж. Кришнамурти

"Където и да отидете, вие сте там, чакайки себе си" Дон Мигел Руиз

HoManik

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 21
Re:Тиква
« Отговор #1 -: 21-03-2010, 15:02:12 »

Спомням си, че суровата тиква имаше вкус повече на пъпеш. Тази есен съм се заканил да опитам сок от нея, никога не съм пил. Преди ядях тиквата с мед  :) Взимах си липов, някакси повече ми харесваше с леки медове. Мановия и горския например задушаваха вкуса й.

Веднъж ми дадоха и мед 50 на 50 цвят от тиква и магарешки бодил, супер беше, много особен вкус.
Активен

Buku

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 897
  • :)
    • юнак-паликлечко
Re:Тиква
« Отговор #2 -: 22-03-2010, 17:51:31 »

Спомням си, че суровата тиква имаше вкус повече на пъпеш. Тази есен съм се заканил да опитам сок от нея, никога не съм пил. Преди ядях тиквата с мед  :) Взимах си липов, някакси повече ми харесваше с леки медове. Мановия и горския например задушаваха вкуса й.

Веднъж ми дадоха и мед 50 на 50 цвят от тиква и магарешки бодил, супер беше, много особен вкус.

Сокът от тиква е страшно вкусен... и както чета тука, полезен ;). Сладък е на вкус, но не прекалено - тя природата дозира. Впрочем, чудя се как хранителната индустрия още не се е усетила да направи менте-сок и от тиква? Вече имаме налице всички други възможни видове  :D.
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!

blade

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 57
Re:Тиква
« Отговор #3 -: 22-03-2010, 21:06:06 »

Ами доколкото знам просто почти всички "натурални сокове" съдържат някакво количество сок от тиква и разни химии за да го докарат до съответният сок на вкус и аромат.
Така че индустрията не е подминала сока от тиква ;)
Активен

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:Тиква
« Отговор #4 -: 27-03-2010, 10:12:47 »

Виждала съм сок от тиква в кутия. Май беше комбинация с моркови.
Нямам търпение да излязат тиквите и да ги пробвам в суров вид. За съжаление доста ще почакам, тъй като знам че не е полезно тиква да се консумира извън сезона.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Даниела

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1580
Re:Тиква
« Отговор #5 -: 27-03-2010, 13:18:37 »

Защо да не е полезно  ::)   :surpris_23: ...аз си правя често сок от тиква, имам една в хладилника , и си режа от нея по малко когато ми се припие
Активен

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:Тиква
« Отговор #6 -: 27-03-2010, 16:20:45 »

Защо да не е полезно  ::)   :surpris_23: ...аз си правя често сок от тиква, имам една в хладилника , и си режа от нея по малко когато ми се припие
Загубвала си свойствата. Така съм чела някъде, но сега не мога да ти кажа източника.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Antares

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 172
Re:Тиква
« Отговор #7 -: 27-03-2010, 22:36:55 »

Тази зима покрай експериментите ми в суровоядството и соковете неведнъж си правих сок от тиква и моркови, примесен с много малко растително масло - много вкусна комбинация.
Активен
 

Страницата е създадена за 0.169 секунди с 23 запитвания.