Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Гневник... на Вики (не много гневна)  (Прочетена 160005 пъти)

marulka

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Гневник... на Вики (не много гневна)
« Отговор #400 -: 17-10-2010, 15:59:49 »

аз пък винаги съм се чудила защо варенето на пара се счита за по-здравословно от нормалното варене ??? и в двата случая убиваме съдържанието при много висока температура, храната по-мъртва едва ли ще стане ако си я сварим по-нормалния начин...
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Zloqd

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
« Отговор #401 -: 17-10-2010, 17:23:59 »

Вери, първият ми опит беше единствен до момента и както казах - неполучлив, но след екадаши ще го повторя след продължително накисване на ориза.

Марулке, варенето на пара не е задължително да е с вряща вода. Морковите, карфиола и броколите стават при доста по-ниски температури - идеята е да има конденз върху повърхноста на тези зеленчуци и тъй като тези капчици са дестилирана вода проникват много по-лесно в клетъчните структури и осъществяват варенето освен това отмиват водно-разтворими неща като се започне от нитратите (и трябва да се внимава да не стигнем до витамините).
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

marulka

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #402 -: 17-10-2010, 17:52:04 »

е аз точно това не мога да си представя, че не се стига до витамините...  температурата и при нормалното варене и при варенето на пара е много висока, няма как това малко зрънце ориз да оцелее...  :surpris_23: на мен дори ми се вижда по-логично витамините да изтичат заедно с нитратите във водата отдолу, при нормалното варене си остават в самото ядене... в ориза нитрати надали има (?), тоест това което изтича са само полезните вещества...

знам, че не съм права, защото навсякъде се твърди, че е много полезно на пара, но аз не мога да намеря логика да е така... :surpris_23:
Активен

Zloqd

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #403 -: 17-10-2010, 22:56:51 »

Ориза не е най-подходящата храна за готвене на пара, но от друга страна не съм чувал в него да има витамини.
Приготвянето на пара е добро за морковите, защото нитратите добре се ратварят във вода, а витамините, които се съдържат  тях са мастно-разтворими и ги варя при температури между 50 и 80 градуса. Аз за всеки случай наблюдавам процеса - тенджерата ми е с прозрачен капак.

И няколко думи защо не всичко което расте под слънцето трябва да се консумира съвсем в натурален вид:
Първо: според една от последните теории човекоподобната маймуна е започнала да се превръща в човек когато се е научила да обработва термично храната си. Това предполага частично закърняване на дъвкателните мускули (а те обхващат черепа и до този момент не са позволявали увеличаване на мозъчния обем).
Второ: при 100% сурово зъбите се износват много бързо - предпочитам да не нося коронки като се пенсионирам.
Трето: някои хора не могат напълно да усвоят хранителните вещества от суровото - били са необходими десетки хиляди години за да се нагоди храносмилателната система на хората към готвено - сигурно и обратния преход няма да е в рамките на едно-две поколения.

Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

Вери

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
« Отговор #404 -: 17-10-2010, 23:20:37 »

При ориза никаква вода не изтича, точно заради тази купа, в която се слага ориз + вода.
Активен

marulka

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #405 -: 17-10-2010, 23:53:31 »

Ориза не е най-подходящата храна за готвене на пара, но от друга страна не съм чувал в него да има витамини.
Приготвянето на пара е добро за морковите, защото нитратите добре се ратварят във вода, а витамините, които се съдържат  тях са мастно-разтворими и ги варя при температури между 50 и 80 градуса. Аз за всеки случай наблюдавам процеса - тенджерата ми е с прозрачен капак.

И няколко думи защо не всичко което расте под слънцето трябва да се консумира съвсем в натурален вид:
Първо: според една от последните теории човекоподобната маймуна е започнала да се превръща в човек когато се е научила да обработва термично храната си. Това предполага частично закърняване на дъвкателните мускули (а те обхващат черепа и до този момент не са позволявали увеличаване на мозъчния обем).
Второ: при 100% сурово зъбите се износват много бързо - предпочитам да не нося коронки като се пенсионирам.
Трето: някои хора не могат напълно да усвоят хранителните вещества от суровото - били са необходими десетки хиляди години за да се нагоди храносмилателната система на хората към готвено - сигурно и обратния преход няма да е в рамките на едно-две поколения.

и след като самият ти си правиш всички тези изводи, защо се мъчиш да правиш ориз на пара? в крайна сметка пак си го сварил, и не е умрял повече, отколкото е умрял при варенето на пара :) за зеленчуци примерно става на пара, не знам колко полезни вещества се запазват, но пък зеленчуците са един такива по-хрупкави, в смисъл по-вкусно е...
Активен

Buku

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 897
  • :)
    • юнак-паликлечко
« Отговор #406 -: 18-10-2010, 09:30:41 »

Много ви моля, не се карайте - бийте се! tooth
Лично аз съм склонна да се съглася със Злояд (благодаря за подробните уточнения, адаш  :)). Не знам дали приготвянето на пара е по-добро, или напротив, лично аз не съм много сигурна какъв беше принципът, но го предпочитам - особено сега, през студения сезон. Зеленчуци на пара ми е едно от любимите "манджи" (никога не съм си падала много по готвено и като бях малка винаги представляваше зор за нашите да ме придумат да набода дори малко на вилицата си) и предвид факта, че поне 70-85% от менюто ми е сурово, не смятам, че е незаконно  :police:. Както и да е...

Вчера си бях на сокове, както си го бях планирала - ще взема по-често да си правя доматено-краставичен, много ми хареса  :Appetit_17:. Днес сутринта пих обичайното - води, чайове... След час - една ябълка. А в момента пия чаша домашно прясно мляко. Не възставайте срещу ми, моля ви - всичко знам за минусите му  ;). И все пак, на домашни млечни НЕ отказвам - ако можех да си набавям домашни продукти (и плодове и зеленчуци) всеки ден, повече няма и да припаря до магазина, но, уви  :surpris_23:.

Тази неделя си пътувам - ура  ;D  :peperudi: :Content_22:. Дотогава не е зле да привърша работата по преводите, която ми остава, да се видя с разни хорица, с които досега не успях... а, и да се порадвам на топлината тук, защото после ме чака дъъъълга зима и доста зъзнене  :Content_4 - emotloader:. Но пък не ми пука - ще си зъзна и ще си пея  ;D.
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!

v-a-l

• Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 53
« Отговор #407 -: 18-10-2010, 09:54:08 »

Злояд до някъде съм съгласен с теб. Предолагам за кръвните групи говориш....а как ще обясниш хранителната левкоцитоза.?
Активен

desi82

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
« Отговор #408 -: 18-10-2010, 12:54:34 »

Варенето на пара е по-полезно защото по-голамата част от водоразтворимите витамини се запазват а при варенето във вода директно преминават във водата и след това се изхвърлят ако не се приготви супа. Оризът освен ако не е черен няма как да се яде суров. А ако се съчетае със сурови зеленчуци като салата или със салата би могла да се избегне левкоцидозата.
Активен

benato

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1467
    • benato
« Отговор #409 -: 18-10-2010, 15:23:00 »

Когто ям ориз,го ям на фурна с чушки ;) или със джиджен и черен пипер :Appetit_17: tooth
Активен

GO GREEN
"Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго." -Джон Стайнбек - "На изток от Рая".

marulka

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #410 -: 18-10-2010, 15:31:17 »

аз ся ше правя оризови кюфтета... не можах да намеря рецепта без яйца, затова сама ще си я измисля... ша им туря ориз и джоджен кат бат Бенато, па да видим кво ше излезе :Content_4 - emotloader:
Активен

Zloqd

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #411 -: 18-10-2010, 20:53:40 »

Ами то щом ориза трябвало да е с вода ще си го правя по традиционния начин(като внимавам да не заври).

Злояд до някъде съм съгласен с теб. Предолагам за кръвните групи говориш....а как ще обясниш хранителната левкоцитоза.?
Не съм имал впредвид кръвните групи, а еволюцията на човекоподобните маймуни.
За избягване на левкоцитозата - да не се яде много горещо и винаги добавям нещо сурово (примерно към картофите на пара нарязвам зеле и домати и капвам малко олио, а към ориза добавям туршия в която не съм слагал оцет).
Активен

Buku

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • юнак-паликлечко
« Отговор #412 -: 22-10-2010, 08:06:50 »

Преводът на поезия е много благо нещо, ама за съжаление, доста изморително - имам чувството, че гънка ми излезе на мозъка от напъване  tooth.
Менюто ми вчера беше: 7.30 - фреш цвекло и зеле; 9.00 - половин ананас; 13.00 салата от домати, краставици, карфиол и натрошени орехи; по-късно през деня - другата половина от ананаса. Няколко дена мисля да съм на 100% сурово, защото планирам сухо гладуване.
Вдругиден си пътувам - ура! :sorcerer - emotloader: Времето доста се застуди, но вече си имам радиатор... Хайде, дано зимата не дойде прекалено рано ;).
Приятен петък и уикенд!
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------

Buku

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • юнак-паликлечко
« Отговор #413 -: 23-10-2010, 06:53:27 »

Днес пак станах в 5 сутринта, повече не можах да изтрая... Не ми е ясно кво толкова пия, че ме друса тежко безсъние - двайсет кафета на ден нищичко не са :surpris_23:. Има една нашумяла книга - "Как да се справим с безсънието", та се чудя дали си струва инвестицията, за да добавя още някой и друг метод против същото, към вече познатите ми и изпробвани. А те са:
Имам си една голяма бяла кутия с кръгла дупка по средата. Вкарвам си дрехите за пране в нея и я пускам. В един точно определен момент, започвам да й пригласям с една индианска песен, която научих от вуйна ми, която през 56-та беше ходила до Тибет по линия на ДС.
Друг вариант е да се концентрирам над силови тренировки.
Сядам на един стол, прегръщам си краката и започвам да се напъвам, докато не се вдигна във въздуха. Понеже, досега не съм успявала, а няколко пъти дори заспах по време на опитите си, този метод е все още с недоказана ефективност  :surpris_23:.

Из "Размислите на една параноичка"
Активен
------

oum le dauphin blanc

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 548
« Отговор #414 -: 31-10-2010, 06:51:04 »

Вики, не ги ли правиш много често тези гладувания  :surpris_23: От какво толкова се чистиш, та чак на сухо?
Активен

Buku

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • юнак-паликлечко
« Отговор #415 -: 01-11-2010, 19:07:03 »

Благодаря за въпроса, делфинче :).
Май ще се повтарям (вече съм писала подробно по тоя въпрос в темата за сухото гладуване), но - на въпроса от какво се "чистя" - в днешно време по дефиниция живеем в отровена среда, отровите влизат в нас по много и разнообразни пътища (не е само храната - вода, въздух, радиация, стрес и т.н.). И най-здравословно да се храним, това пак не ни гарантира, че сме чисти, уви - и плодовете са с пестициди, и зеленчуците с нитрати, а земята - с изкуствени торове... Да, има хора, които живеят в планини/села и си гледат всичко сами, но какъв процент са те? Да не говорим, че ходейки на работа/училище/по улиците в големи градове, непрекъснато сме подложени на стрес, ядосваме се, трошим си нервите за глупости... Решението (за мен поне) не е да не поемаме отрови (това и без друго няма как да стане 100%), а да не ги оставяме да се задържат дълго в нас, а единствения начин това да стане е просто от време на време да "изхвърляме боклука" :). За това всеки си намира своя начин - за Петко е йогата, за мен е гладуването, за всеки друг ще е нещо друго. Това първо.
Второ - едно от най-големите предимства на сухото гладуване (поне при мен де) е разтоварващият ефект върху психиката. Мислите ни по-трудно се контролират, за разлика от храненето, и също често ни тровят. Когато гладувам на сухо, чувствам и ума си пречистен (не само организма) - налагайки му по-строги ограничения, му налагаме, един вид, да търси други занимания, други начини да не мисли за това, което му липсва... Концентрацията се подобрява, сетивата се изострят, почваме да виждаме нещата около нас по съвсем друг начин, отколкото иначе. Досега, например, никога не ми се е случвало по време на гладуване да съм нервна или депресирана - или ако е имало, е било за съвсем малко, първите дни :)
Дали е прекалено често - затова изчаках да минат три месеца от последното. Мисля за в бъдеще да го правя 4 пъти в годината (всеки сезон). Мисля, че няма да е прекалено... Но ще видя и как ще се почувствам :).
Активен
------

divineflow

• Full member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 173
« Отговор #416 -: 01-11-2010, 19:18:00 »

По колко дни издържаш?
Активен
We were drawn down long from a deep sleep, and awaken'd at dayfall by worried guardeners and made to be led thru dew wet jungle to the swift summit, o'er looking the sea...

Buku

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • юнак-паликлечко
« Отговор #417 -: 01-11-2010, 19:41:02 »

Ами рекордът ми е 11 дни (засега). Преди това почнах с по 3, после 5... Сега целта ми е две седмици, но да видим :). Днеска ми е 8-ми ден и съм "чук" - сигурно защото повече се постарах на подготовката (няколко дни предварително бях на пълно суровоядство, правих Пракшалана...). Но не съм и "догматик" по отношение на сроковете - естествено, мисля да спра в мига, в който се почувствам зле или усетя, че не ми понася повече  :).
Активен
------

oum le dauphin blanc

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 548
« Отговор #418 -: 01-11-2010, 19:50:04 »

Разбирам мотивите ти и съм напълно съгласна с първата половина на поста ти. Втората част обаче ми се вижда твърде крайна - човек може да се чисти от отрови и с доста по-леки режими. Не искам да звуча назидателно като класическа лелка, най-малкото не ми отива на годините, в крайна сметка всеки носи глава на раменете си и отговаря за собственото си здраве.  :fluretaa:
Активен

Buku

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • юнак-паликлечко
« Отговор #419 -: 01-11-2010, 20:05:12 »

Слънца мои, карайте ми се колкото искате, аз критика търпя  :kisss:. Плюс това знам, че човек като ми се кара, обикновено значи, че не е като да не му пука за мен :).
И аз съм съгласна с теб, Делфинче, само да поясня, че използвам именно сухото гладуване, най-вече заради ефекта върху психиката. В смисъл, нито Пракшаланата, нито клизмите, нито плодово-чаеният режим могат да дадат това духовно пречистване - поне от методите, за които аз знам. Не че не е възможно да пречистим ума си и по други начини - с молитви например... Засега аз това съм си харесала, което не значи, че в бъдеще не мога да открия и нещо друго - човек се учи докато е жив (и така си и умира ненаучен)  :flowers2:.
Активен
------

Страницата е създадена за 0.149 секунди с 22 запитвания.