Благодаря за въпроса, делфинче
.
Май ще се повтарям (вече съм писала подробно по тоя въпрос в темата за сухото гладуване), но - на въпроса от какво се "чистя" - в днешно време по дефиниция живеем в отровена среда, отровите влизат в нас по много и разнообразни пътища (не е само храната - вода, въздух, радиация, стрес и т.н.). И най-здравословно да се храним, това пак не ни гарантира, че сме чисти, уви - и плодовете са с пестициди, и зеленчуците с нитрати, а земята - с изкуствени торове... Да, има хора, които живеят в планини/села и си гледат всичко сами, но какъв процент са те? Да не говорим, че ходейки на работа/училище/по улиците в големи градове, непрекъснато сме подложени на стрес, ядосваме се, трошим си нервите за глупости... Решението (за мен поне) не е да не поемаме отрови (това и без друго няма как да стане 100%), а да не ги оставяме да се задържат дълго в нас, а единствения начин това да стане е просто от време на време да "изхвърляме боклука"
. За това всеки си намира своя начин - за Петко е йогата, за мен е гладуването, за всеки друг ще е нещо друго. Това първо.
Второ - едно от най-големите предимства на сухото гладуване (поне при мен де) е разтоварващият ефект върху психиката. Мислите ни по-трудно се контролират, за разлика от храненето, и също често ни тровят. Когато гладувам на сухо, чувствам и ума си пречистен (не само организма) - налагайки му по-строги ограничения, му налагаме, един вид, да търси други занимания, други начини да не мисли за това, което му липсва... Концентрацията се подобрява, сетивата се изострят, почваме да виждаме нещата около нас по съвсем друг начин, отколкото иначе. Досега, например, никога не ми се е случвало по време на гладуване да съм нервна или депресирана - или ако е имало, е било за съвсем малко, първите дни
.
Дали е прекалено често - затова изчаках да минат три месеца от последното. Мисля за в бъдеще да го правя 4 пъти в годината (всеки сезон). Мисля, че няма да е прекалено... Но ще видя и как ще се почувствам
.