Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Витамин Ф гледни точки  (Прочетена 5645 пъти)

valentingn

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 49
Витамин Ф гледни точки
« -: 27-09-2009, 09:18:45 »

Витамин F.
Автор на статията: д-р на медицинските науки Александър Наумов- ръководител на Лаборатория по аналитична биохимия на Държавен университет по медицина в Гродно, Белорусия

Ленено семе


Чували ли сте: сол и захар не трябва да се ядат?! Сметана и масло: просто смърт. Яйцата - закуската на мъртвеца... Колко неща не трябва да се ядат, за да умрем здрави! (от улицата)

Когато подготвях материал за статията един факт се оказа толкова фантастичен, че даже моите домашни "скептици" бяха поразени. Известно е, че ние сме съставени от няколко трилиона(!) клетки. Само еритроцитите - 2.5Х1013! Ако го изречем звучи така: 25 трилиона червени кръвни телца. Представете си председател на какво "стопанство" се явява всеки един от нас! За да работи това стопанство единно, желателно е да познаваш своите работници поименно. Ами ето, запознайте се...

Незаменимите...

Клетката се състои от ядро, цитоплазма и е оградена от околната среда с ограда - клетъчна мембрана. За да оценим фантастичната сложност на материала, който природата използва за толкова важно дело, нека си представим клетката като девет етажен дом, стените на който са с дебелина всяка... 0.8 см.! Впечатлително, нали?! Особено, ако се отчете какво голямо натоварване носи и какви функции изпълнява този орган. И при това си представете нивото на изискванията, предявявани от природата към тяхното строителство и "капитален ремонт".

Главният строителен материал на обвивките на клетките са фосфолипидите (60%). Това са такива мазнини, в които към неутрална мастна киселина се присъединяват молекули носещи заряд. Във водна среда такава "попова лъжичка" се държи еднозначно - към молекулите на водата поставя заредената "глава", а страхуващата се от водата "опашка" се обръща на другата страна. Мембраната се строи от два слоя такива молекули по строг сценарий - мястото на всяка "тухличка" и нейните характеристики са предопределени от майката - Природа или по-точно в наследствената информация, получена от родителите. И ако грешките при строенето на дома за живеещите е главоболие, то за клетката - е смърт. Лъвската част на мастните киселини във фосфолипидите представляват строго определени ненаситени мастни киселини, който не се синтезират в организма на човека. Наричат ги незаменими или витамин F.

Освен участие в структурата на мембраната те влизат в състава на мастните слоеве и защитават нашите органи от механични повреди. Обаче, тяхната главна функция се явява участието им в механизма на регулацията във вид на тъканни хормони - простагландини, като техни предшественици. Това е изключително важен регулатор на здравето. Те активират или подтискат възпалителните процеси, разширяват или свиват съдовете и дихателните пътища, повишават или понижават кръвосъсирването, температурата на тялото и имунните реакции на организма. Те непосредствено участват в развитието на атеросклерозата, диабета, бронхиалната астма, автоимунните и алергични заболявания.

Едва не загубихме...

В зависимост от разположението на двойната връзка в молекулата, съвременните биохимици делят незаменимите мастни киселини на омега 3 и омега 6 киселини. От тях клетките самостоятелно синтезират или "активиращи", или "подтискащи" простагландини. За поддържане на оптимално здраве природата изисква присъствието и на едните и на другите в определени пропорции. А това зависи от съотношението на техните предшественици в храната на човека и трябва да бъде – омега 6: омега 3 = 5: 1. При нашето хранене това съотношение е 40-50: 1. От това произтича съществено изкривяване и както казва науката, именно това, способства за цял букет от заболявания.

Съпрузите Джордж и Милдред Бур открили "незаменимите" в далечните 20 години на миналия век и ги нарекли витамин F (fat - мазнина, англ.). В тези години откритията следвали едно след друго и "блясъкът" от ефектите на витамините от група „В” затъмнил скромните успехи на "незаменимите". С времето те дори отпаднали от списъка на витамините. Сега към тях се отнасят две полиненаситени мастни киселини - линоленовата (омега-6) и алфа-линоленовата (омега-3). От тях организмът сам може да синтезира други полиненаситени мастни киселини, но в не големи количества. Тези способности притежават само високо специализирани клетки, например, нервните. А клетките покриващи артериите, - не могат. Всъщност това е и "тяхната беда", дефицитът на "незаменимите" в храната лежи в основата на развитието на атеросклеротичното изменение на съдовете.

"Кръглите" прозорци

Специалистите смятат, че хората употребяват недостатъчно количество основни мастни киселини. Освен това, в нашият ежедневен хранителен прием се появяват голямо количество неестествени мазнини, които не се срещат в природата. Това е свързано с... негодните съвременни технологии за преработка на хранителните продукти, не отчитащи изключителната ранимост на химичната структура на нашите "герои". В природата тези вещества имат т.нар. цисконфигурация, когато атомите на водорода се намират от едната страна на молекулата, което я огъва във вид на дръжка на чадър. Нагряването до... 430°С завърта атомите на водорода около оста, молекулата на мастната киселина се разтегля и приема нова, несвойствена за природната киселина транс-форма. И този "урод" се стреми да заеме "своето", предписано от природата място в клетката. Това е - все едно на строеж да докарат кръгли прозорци!

На такива метаморфози "незаменимите" се подлагат при технологичната обработка на хранителните продукти. Например, подгряване, хидрогенизация, обезцветяване и дезодориране на растителните масла. Аз бих поставил задължително на етикетите, освен: "дезодорирано, рафинирано, без холестерол" - БЕЗ НИЩО! А как стоят нещата при маргарините? Както вие вече разбирате, особено чувствителни към това са децата - техния растящ организъм постоянно изисква нови "строителни материали". Направо плакат да напишеш - РОДИТЕЛИ стига се вторачвахте в рекламите, здравето на децата ви е в опасност! Помнете старото правило - Доброто не се нуждае от реклама! Още веднъж повтарям - съвременните технологии за преработка и приготвяне на храната, за съжаление, никак не успяват да се "качат на влака" на науката. Имайте това в предвид!

По-добре - в аптеката

Какво е повлияло за възраждането на "забравения" витамин? Началото поставят холандските учени начело с Джон Дайерберг. Те 20 години изучавали живота и храненето на ескимосите в Гренландия и открили, че хранейки се почти изключително с тюленово месо и риба, аборигените не страдат от сърдечно-съдови заболявания. Накрая, през 1975 г. бяха публикувани данните от най-обширното в историята на медицината изследване. По данни на Харвардския медицински център в него са взели участие повече от 85000 човека!

Оказало се, че заради присъствието на видоизменени, не натурални мазнини в маргарините, тяхното потребление е пряко свързано с риска от сърдечно-съдови заболявания. Оттогава е извършена огромна работа и твърдо е доказана водещата роля на "нашите герои" в процесите на възникване и развитие на най-разпространената и драматична болест на човечеството - атеросклерозата. Намерено е също и тяхното място в развитието на диабета, хипертонията, ревматичните заболявания и мн. други. Най-ценните за нас омега-3 киселини се съдържат в: рибеното масло (естествено в свежо и съхраняващо се при специални условия), лененото масло (много неустойчиво(!) при нагряване, срока на неговата годност е 30 дни!), в специалните отдели на някои аптеки могат да ви предложат препарати специално обогатени с омега-3 липиди.


В никакъв случай не се възползвайте от услугите на "домашните" разпространители на БАД (биологично-активни добавки), те абсолютно точно не знаят какво има "в техните шишенца...". Омега-6 са по-разпространени в природата. Много от тях се съдържат в маслото от: тиква, соя, бадеми, праскови, маслини, царевица, слънчоглед (напомням, само студено изстискан и не рафиниран), пшеница, облепиха... В аптеките се появи много ценното масло от кедър. Много омега-6 се съдържат в суровините - шам фъстък, кедровите орехи, семки от слънчоглед и тиква. Френското черно грозде (касис) стана "мис свят" - освен витамин С в неговите семена открили витамин Е и... огромно количество омега-киселини и от двата вида. Колкото и да е странно, омега-6 има и в маслото, свинската мас (!) и яйцата, но в малки количества.

Първа цигулка

Появата на дисбаланс при "незаменимите" добре се вижда при заболявания, в основата на които лежи автоагресия на имунната система срещу собствения организъм. Така при ревматизма защитната система атакува компоненти от собствения организъм, което предизвиква възпалителна реакция. Тези процеси отдавна са известни на медицинската наука. Когато определили нивото на омега-киселините се оказало, че на първо място е намалено изобщо, а на второ налице е остър недостиг на омега-3 киселини. Лекарите трябвало да изменят диетата на болните и да въведат в тяхната дажба рибено или ленено масло - оздравяващия ефект настъпвал бързо.

По данни на специалистите подобни резултати се забелязват и при кожната туберкулоза, множествената склероза, склеродермити и много автоимунни заболявания. Мисля, че бурното развитие на "полинозите" в последно време, т.е. алергиите към цветния прашец отчасти е свързан, именно, с посочените недостатъци на храненето. Не трябва да бъдем "висококвалифицирани" специалисти, за да проанализираме своята дневна дажба, за да се убедим, че на омега-мазнини в нея дори и не "мирише"! Но, по природен сценарии тях ТРЯБВА ДА ГИ ИМА! И ако в най-добрия случай те просто не достигат, то в лошия - това са "кръглите прозорци" (деформираните) на нашите мембрани, нарушение на техните функции и... отворена врата за...

Данните за липса на сърдечно-съдови заболявания при гренландските ескимоси, предвид огромната употреба храна богата на омега-3 мастни киселини, предизвикало взривен ефект на публикации за витамин F. Вземайки под внимание ключовата роля на "незаменимите" в организма, сега изучаването на всички заболявания се прави с отчитане нивото на омега- киселините. Оказва се, че те са въвлечени практически във всички патологични процеси. Ще дам само няколко примера: стабилизиране на клетъчните мембрани и нервните окончания на сърцето, благодарение на редовния прием на препарати с омега-3 киселини, този прием помага не само да се възстанови сърдечния ритъм, но и предотвратява неговите нарушения по-късно.

Той също така съкращава на половина броя на пристъпите на стенокардия и повишава поносимостта към физически натоварвания у болните. При ревматоидния артрит едновременно с традиционните схеми на лечение, ако диетата на пациентите се обогати с рибно масло резултатите са прекрасни. Присъдата - "множествена склероза" с помощта на омега-3 киселини "подлежи на обжалване". Недостигът от "незаменимите" при тази група болни, по мнението на китайски учени, има съществена роля в механизма на развитие на тази страшна болест.

Значителен общ дефицит и изкривено съотношение на омега-киселините е намерен от следователите и при различни кожни заболявания. А тяхното допълнително въвеждане е станало задължителна съставна част от лечението на псориазис, екземи и мн. други. Най-накрая заблещука надежда и за астматиците. Страданията на тези нещастници облекчава, както показаха експериментите... диетата. Само една лъжичка ленено масло на ден намаля с 10 единици кръвното налягане при хипертониците! Язвените кризи се предшестват... от дисбаланс и дефицит на "незаменимите". Гениалната фраза - "ние с вилица и лъжица си копаем гроба" - според мен, намира множество достойни потвърждения!

Напред, на сцената!

Действително, досега говорехме за болните и немощните. Нека сега да го направим за здравите! За всеки, който не може да влезе в своите "отеснели" панталони, а за да облечете любимата си рокля не ви помага дори сапуна. Поклонници на изнурителните (безсмислени) диети, можете да се отпуснете! Природата като на шега ви предлага за отслабване... мазнини! Продуктът на 21 век е омега-3 (полиненаситени мастни киселини)! Те стабилизират структурата на клетъчните мембрани, облекчават достъпа на инсулиновите рецептури до повърхността им. Просто казано, нормализират чувствителността на последните към инсулина. В резултат значително се намаля нивото на наситени мазнини (триглицериди) в кръвта и като следствие се намалява тяхното излишно натрупване в "определените" за това места. Остава само да се ограничи употребата на сладко и нишесте и... напред на сцената! След месец ви гарантирам зашеметяващ успех. Дори ако зрител е само вашият мъж...

Оказва се, че не е толкова важно колко мазнини ядем, важно е какви са!

Между впрочем, скъпи читателю, вие чувствате ли, че заедно с цялото човечество стоите на прага на велико откритие? Разгадаването на последните тайни на най-коварния и безпощаден недъг - атеросклерозата? И пак не може да се мине без "незаменимите"... Работата е в това, че в нашите кръвни магистрали цари, както се досещате, идеален ред. Плътността на "транспортните средства " е такава, че не се допускат никакви нарушения. А пък мазнините, както е известно, не се разтварят във вода. Какво е измислила природата за тяхното преместване по кръвта?

Оказва се, че мастните киселини имат свое лично "параходче" за пътешествие, то носи дългото название, което много бързо научават попадналите в болницата - ЛНП (липопротеиди с ниска плътност). Според нормата на него се натоварват "незаменимите" заедно с наситени мазнини в съотношение 10:1. Когато "пасажерите" (омега киселини) не достигат - се променя конфигурацията на "параходчето" и то губи способността "да акостира" при клетката, за да "разтовари незаменимите" мастни киселини. Клетките бият тревога и като компенсация започват да синтезират омега-9 мазнини (само такива могат да правят), от които пък се получават само "лошите" простагландини, активиращи локалните възпалителни реакции. И тръгна та се не видя... С годините ту затихвайки, ту разгаряйки се, този процес поврежда стените на артериите, а организмът с помощта на "универсалната замазка" - холестерина - се старае да отремонтира дефектите. Възникват атеросклеротични петна... Нарушава се кръвопотокът... Хипоксия на тъканите... Нарастват процесите на прекисно окисление... и... Рано или късно този процес завършва печално...

Кухнята - ковачницата на здравето

Ние специално поместваме таблица със съдържанието на омега-киселините в хранителните продукти.

Съдържание на полиненаситени мастни киселини (грамове в 100 гр. продукт)

продукт                                           омега-3 киселина                               омега-6 киселина

Ленено олио                                          54                                                                15
Тиквено олио                                        15                                                                45
Кедрово олио                                       14                                                                39
Соево олио                                           11                                                                42
Рапично олио                                        8                                                                  26
Слънчогледово олио                           8                                                                  66                
Царевично олио                                   8                                                                  59
Зехтин                                                   8                                                                  12
Палмово олио                                        8                                                                   9                        
Тиквейнол (БАД)                                   6                                                                 15
Скумрия (сурова)                                  до 5.0                                                            -
Херинга (сурова)                                   3                                                                    -
Палтус                                                    1                                                                    -
Пъстърва                                               1.6                                                                 -
Треска                                                    0.3                                                                 -
Ленени семена (сурови)                       23                                                                  7
Орехи                                                    до 3.0                                                            -
Слънчогледови семена (сурови)        до 3.0                                                   до 1.6

Сега ще я коментираме. На кардиолозите отдавна е известно, че жителите на средиземноморските страни в по-малка степен страдат от сърдечно-съдови заболявания. По мнението на учените за това те трябва да са благодарни на своята диета. А на мен ми се струва, че главното се крие в друго. Зехтиновото олио, с което те готвят, не се страхува от нагряване, тъй като в него най-малко има "незаменими". Напротив, маслата, които ние използваме в кухнята, в никакъв случай не са годни за нагряване и фритюрници. Пламъкът, убивайки мега-киселините ражда неестествени "уроди", които бавно, но коварно, разрушават нашия организъм. Лененото, соевото и рапичното олио, толкова нужни за нас, можем да използваме ИЗКЛЮЧИТЕЛНО за приготвянето на салати. За котлона, както вече споменах, - зехтин и палмово олио. Любимите на всички слънчогледово и царевично олио, отчитайки техния състав, аз бих махнал по-далече от котлона. За съжаление "когато гърма удари", няма на кого да се кръстиш.

Мазната риба - това е още едно природно съкровище на омега-3 киселини. Но, трябва да помним: рибата трябва да е прясно замразена и да е уловена най-много преди два месеца.

Недопустимо е размразяване и повторно замразяване. Ако отчетем, че само в прясната риба можем да намерим интересуващите ни мазнини, то нека се потрудим и сами да си приготвим в къщи слабо осолена морска риба (3-5 % солен р-р). Ежедневно късче от такъв деликатес ще ви осигури необходимата "доза" омега-3 мастни киселини. Повярвайте, вашият организъм ще ви бъде благодарен за грижата.

Съвременният човек трябва кардинално да промени своята кухня. Да прегледа "старите" рецепти, съобразявайки ги с последните препоръки на учените. Това трябва да направите незабавно! Трудно е да се повярва, но преди повече от век С. П. Боткин е определял инфарктът на миокарда като рядка патология. Има данни, че от 1921 г. до 1928 г. в огромната централна болница на Масачузец не е бил регистриран нито един пациент(!) с такава диагноза - невероятен факт за съвременните лекари. Мнозина считат, че ние жънем плодовете на цивилизацията. А аз мисля, че това е и неразумно отношение към рекламата и модата, които за много хора заменят собственото им мнение. Модата понякога убива разума! В това лесно можем да се убедим, като разлистим историческите книги... от медицинска гледна точка. Човечеството обича да обобщава и да дава гръмки названия на преживените отрязъци от времето. Нали помните - "железния век", "атомния век"... Да си спомним също - "епохата на великите открития" и т.н. А на мен ми дойде на ум, че си заслужава да възкресим най-близкия приятел на човека, дори по-близък от кучето - "Хилядолетието на Негово Величество Лена "!


Малкото народи, населяващи земята, в миналото не са знаели за него. Самото название "лен" има келтски корен (lin- връв). За него са писали и на клинопис, и с йероглифи, на много световни езици преди 4-5000 г. пр.н.е.!!! За него са знаели в Месопотамия, широко са го използвали в древна Асирия. От латински например, неговото име се превежда като "много полезен". Той е хранил, обличал, лекувал, отоплявал, нашите далечни прадеди от Северните ширини до Африканските пустини. Египетските мумии са "доживели" до нашето време основно, благодарение на лена и са се представили пред погледа на нашия съвременник в дрехи от... лен! Той е бил основна храна на всички слоеве от населението - и бедни и богати - в продължение на столетия.

Лененият "ренесанс"

В началото на миналия век започнали да забравят за него. Причините са много, но като основна аз считам, че е модата. Ленените тъкани започнали да заменят с памучни. А с развитието на знанията се появи химията. Аз още си спомням времето, когато от найлон правеха всички дрехи. Имаше умопомрачителни опашки за найлонови ризи и шлифери. На хранителния пазар стремително навлезе слънчогледът. Лененото масло остана само като безир. Лененото масло, заради наличието на огромни количества на "незаменимите" (до 60 %) е много деликатен продукт, изискващ специални условия за получаване и има малък срок на годност - 35 дни. В САЩ и Европа обърнаха внимание на важността му и в момента преживява "ренесанс".

Вълшебната семка

Както често се случва - майката природа отново се е погрижила за нас. Няма масло - можем да използваме лененото семе. То съдържа до 45% масло, в което частта на омега-3 достига 55-60 %, омега-6 до 15%, омега-9 - 10% и само 10% на наситените мазнини. Помните ли, че ви казах, че природата обикновено се стреми да защити от окисляването на кислорода мастните киселини, необходими за зародиша, добавяйки в семето антиоксиданти (вит. А, Е, С). В 100 гр. ленено семе се съдържа 120 мг.(!) витамин Е. Налага се впечатлението, че основната роля на този витамин в живите организми е защитата на "незаменимите". Семената са много богати на белтъчини - до 23%(!).

В месото има само 17-18 %. При това белтъчините съдържат 18 от 22-те човешки аминокиселини. И което е особено, но извънредно важно- всичките 9 "незаменими" (!), т.е. тези, които не могат да синтезират клетките на човека! Въглеводородът е само до 13 %!

Направо идеален продукт за отслабване. Освен указания по-горе витамин Е в ленените семена могат да се намерят витамините - А, В1, В3, В6. И цял букет от микроелементи - цинк, мед, манган, магнезий, хром, желязо, бор и др. Лененото семе се продава в аптеките и отдавна се използва в медицината, но за съжаление само част от неговите достойнства.

Предлагам преди употреба механично да се разруши обвивката на семето, например с помощта на кафемелачка. И ако след това го добавите към мляко - вие ще получите не скъп, но буквално скъпоценен за вашия организъм продукт.

Обяд "според науката"

Най-интересно е, че преглеждайки научната литература се натъкнах на много статии, в които се описва лечебния ефект на счуканите ленени семена. При това някои от тях са написани в края на миналия век! Така че, по ефективност при лечението на атеросклерозата той е съпоставим с официалния фармацевтичен препарат - Mevacor.(!), но без странични ефекти и противопоказания!

Великият Авицена е използвал ленени семена при "слузеста кашлица" и затруднено дишане. А в края на 20 век счукани ленени семена са предписвали като отхрачващо противокашлично средство при пневмонии, остър и хроничен бронхит, плеврити. Всъщност, при всички състояния свързани с дефицит на омега-3 киселини (проблеми при умственото развитие, депресия, алкохолизъм, наркомания, диабет, алергии, артрити), то заедно с традиционните медикаментозни лечения дава превъзходни резултати. От няколко години лененото семе влиза в задължителното меню на американските ученици! В много страни са започнали да го добавят в хляба, а учените са открили, че то намаля увеличаването на нивото на глюкозата в кръвта след хранене до 30%. Ако заболяванията на храносмилателната система (гастрити с повишена киселинност, язви на стомаха и дванадесетопръстника) отдавна са лекували с отвара на ленени семена, използвайки свойствата на лугата (получена от отварата), която сама по себе си има леко слабително, противовъзпалително и обезболяващо действие, то счуканото семе с успех се прилага още и при цистити, пиелити и камъни в бъбреците.

Осигурява нормално, здраво състояние на кожата и косата. Скъпи жени, корените на косата не се "подхранват" отвън с шампоани, както обещава рекламата, това все пак не е леха. Имайте в предвид - организма е длъжен да осигури хранене на луковиците на косъма отвътре! И тук семената с омега-киселини, повярвайте ми, действително са незаменими!


Още една "козметична тайна" за дамите: цвета на лицето е "огледалото" на стомаха (някои модели, затова се измъчват с прочистващи клизми). Защо така? Счуканото семе е винаги на вашите услуги! Осигурявайки на организма белтъчини, някои витамини и особено омега-3 и омега-6 мастни киселини, счуканото ленено семе способства за изгарянето на наситените мазнини, което заедно с повишената чувствителност на клетките към инсулина може ще помогне да намалите вашите нежелани мастни отлагания. Нещо природата е скрила и за мъжете. Редовният прием на счукано ленено семе увеличава производството на тестостерон (мъжкия полов хормон), стимулира сперматогенезата, увеличава ерекцията. Както се казва "нашият лен и там е силен"!

И съвършено нова страница в медицинските препарати - лигнини (lignane). През 1990 г. в САЩ стартира програма за детайлното изучаване на лигнините като средство за предпазване от рак. В нея особено внимание се отрежда на ленените семена, съдържащи 100 пъти повече лигнини от който и да е друг растителен продукт. Техният биологичен спектър в действителност се оказа много широк. Те притежават и антибактериално, и антивирусно, и противогъбично действие.
------------
В днешния съботен ден излезнах на разходка да попия знания за цените на най разпространените източници на витамин Ф. Резултат:
Ленено семе цяло реколта 2009 - цена за килограм 5 лв
Прясна трицона (цаца ) черноморска  2 лв  за килограм
Скариди черноморски 15 лв за килограм ( подскачащи тоест живи )
 
Забележка: Не съм искал разрешението на преводачката за труда и по превода и постването тук. Има голяма вероятност да е веган и да посещава сайта.
Цък трицона Sprattus Sprattus
цък цаца
съдържание

Лен / Linum usitatissimum

Лен


Ленът (Linum usitatissimum) се отглежда в цял свят и първоначалният му произход не е известен. На височина растението достига 1,5 м, има малки листа и небесносини цветчета. Медицински се използват семената и полученото от тях масло.

Действие и състав. Семената са особено богати на мазнини, слузести и баластни вещества. Освен това съдържат протеини, витамини и гликоза. В обвивката им има слузести вещества, които поемат вода и водят до увеличаване съдържанието на червата. Разтягането дразни чревната стена и предизвиква рефлекс за изпразване на червата. При употреба на счукани семена се освобождават масла, които действат като допълнително хлъзгащо средство. Слузестите вещества облекчават раздразнената от възпаления чревна и стомашна лигавица и я предпазват. Баластните вещества съдържат лигнани, за които се предполага, че оказват защитно действие спрямо рак на червата и на гърдата. Ненаситените мастни киселини може да оказват понижаващо холестерола действие.

Приложение:

• при запек;

• при пациенти, които поради злоупотреба с други слабителни имат увредени черва;

• при раздразнени черва и възпаления на чревната и стомашна лигавица;

• при локални кожни възпаления.

Дозировка: При вътрешно приемане не трябва да се надвишава дневна доза от 45 г. Като слабително средство: 2-3 пъти дневно 1 с.л. ленено семе, цяло или счукано (не смляно) се взема с една чаша вода. Препоръчва се след това да се изпие още една чаша вода.

При възпаления на лигавицата: 2-3 пъти дневно 1 с.л. ленено семе, цяло или счукано (не смляно) се остава да набъбне в чаша вода и се изпива. Препоръчва се след това да се изпие още една чаша вода.

Компреси при кожни възпаления: 30-50 г ленено семе се разбърква с вряла вода на каша, която се слага върху парче плат и се прави влажно-топъл компрес на засегнатото място, два пъти дневно. Дрогата трябва да се съхранява на хладно и тъмно място.

Допълнителни указания: Ако се спазва дозата и количеството вода, не се наблюдават странични явления. Но когато лененото семе не се взема с достатъчно течност, може да се получи преждевременно набъбване и оттам запушване на гърлото или хранопровода с опасност от задушаване. При болки в областта на гърдите, повръщане, затруднено гълтане или дишане след употреба на ленено семе, трябва незабавно да се потърси лекар.

Не трябва да се използва ленено семе: при остри чревни заболявания, примерно болест на Крон или улцерозен колит; при стесняване на хранопровода или входа на стомаха, при кожни болести с признаци на инфекция (воднисти рани и загнояване); при деца под 6 г. Деца под 12 г., поради липса на опит в тази насока, не бива да вземат ленено семе при стомашно-чревни възпаления.

Лененото семе се взема поне 1 ч. преди или след други медикаменти, за да не се намали тяхното действие.

Внимание:  Не трябва да се забравя и значителната му хранителна стойност от 470 ккал на 100 г.

 
« Последна редакция: 29-09-2009, 15:01:27 от valentingn »
Активен
sentence Master
Вярвам на този, който се стреми към истината, съмнявам се във всеки, който е убеден, че я е открил
клик

Лейла

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 313
Re:Витамин Ф гледни точки
« Отговор #1 -: 27-09-2009, 19:07:08 »

Мерси, много добре синтезирано :flowers2:
Активен
Самотата е най-скъпо платената свобода.

valentingn

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 49
Re:Витамин Ф гледни точки
« Отговор #2 -: 28-09-2009, 00:02:55 »

Мерси, много добре синтезирано :flowers2:

Колко много има още за слагане не е истина.
като например от къде се вземат омегите в рибата и дали можем да прескочим рибата и да си ги пасем директно. Спазвайки основния принцип за хранене с храна от региона в който живеем, анализирах коя риба е най евтина и е черноморска при това прясна и с високо съдържание на омега 3. Трицоната естествено.
« Последна редакция: 28-09-2009, 00:30:53 от valentingn »
Активен
sentence Master
Вярвам на този, който се стреми към истината, съмнявам се във всеки, който е убеден, че я е открил
клик

mariiina

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1464
Re:Витамин Ф гледни точки
« Отговор #3 -: 28-09-2009, 07:30:34 »

 :kisss:Ей, това тука го писах и по-рано- и ви го пак!!!!!!!!!!!!

ай да му се не види...ама много я задълбавате бе деца, мнооооого!!!Не си струва толкова умуване, мъдруване и врема за едното ядене...Ама така , като не ви чуват ушите...Дядо Йога го каза, каза го човекът!!!Нужната ни енергия 80% си идва директно, бе деца ДИРЕКТНООООО!!!А ОТ ХРАНАТА САМО 20%!!!Я ДА ПОМИСЛИМ МАЛКО...Първо - как така Христос е издържал 40 дни в пустинята на строг пост???Как така Манек издържа без храна толкова време?Как така отшелниците живеят в планините , където едва ли си изчисляват колко и какви витамини, минерали и всякакви там ... са яли???
   Аз опитах методата на Манек!!!действа, бе деца, действа!!!Намалих още количеството на приеманата храна...ала жизненноста ми се повиши, тонуса също!!!
   Е, това ако не е страхотно- не знам какво още  може да ни успокои с въпроса  за храната!!!
   Марш, навън...слънцето да ви види, тъмата да завиди...
   и  ПАК по въпроса за вирусите и микробите...те са първичния живот, той е и ще бъде- ВИНАГИ!!!НИЕ ЖИВЕЕМ В СУПИЧКА, БУЛЬОНЧЕ ОТ ВИРУСИ И МИКРОБИ...те са навсякъдееееееееееееееее  затова- не се косете, не се чудете- телата и духа калете!!!Пак те- онези преди нас са го казали!!!"Здрав дух, здраво тяло!!!"
  Когато си отворите душите за ПРИРОДАТА,КОГАТО Я ПУСНЕТЕ ВЪТРЕ В СЕБЕ СИ - СТАВА ХАРМОНИЯ!!!ИЛИ - КАКВОТО СТЕ ИЗЛЯЛИ ОТ СЕБЕ СИ НАВЪН!!!-ТАКОВА ВИ СЕ ВЛИВА!!!  :heart_2:
Активен
...могъщият се бори само със могъщ...

valentingn

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 49
Re:Витамин Ф гледни точки
« Отговор #4 -: 28-09-2009, 11:39:58 »

Манек не може да бъде пример за подражание. Не може да ни обогати или да ни даде нещо на нас. Да си вегетира там само на чревни бактерии и да гледа в слънцето. 
Исус е от светите  хора живяли на  планетата, броящи се на пръстите на ръката.
Дал е всичко от себе си любов и знание, достойни за уважение. Нека бъдем реалисти, никой не го познава лично за да го попита как се прави 40 дневно галдуване. В миналото намирането на храна в песъкливия терен  на Назарет и Витлеем не е било лесно. Тогавашните условия , въздух, вода, излъчване на слънцето, битие и мисли, нямат нищо общо със сегашните. За да оцелеем и дори да сме здрави и щастливи имаме нужда от знания, много и задълбочени знания.
 
Активен
sentence Master
Вярвам на този, който се стреми към истината, съмнявам се във всеки, който е убеден, че я е открил
клик

Лейла

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 313
Re:Витамин Ф гледни точки
« Отговор #5 -: 28-09-2009, 21:11:02 »

Валенти, с нетърпение очаквам инфото за което спомена.

п.п. почти съм сигурна, че съм срещала твои постове в сайта бг-мамма в здравния форум, греша ли?:)


п.п. мммдам.
« Последна редакция: 28-09-2009, 23:08:41 от Лейла »
Активен
Самотата е най-скъпо платената свобода.

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Витамин Ф гледни точки
« Отговор #6 -: 28-09-2009, 21:16:22 »

Не грешиш.  ;)
Активен

mariiina

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1464
Re:Витамин Ф гледни точки
« Отговор #7 -: 29-09-2009, 07:55:24 »

Манек не може да бъде пример за подражание. Не може да ни обогати или да ни даде нещо на нас. Да си вегетира там само на чревни бактерии и да гледа в слънцето. 
Исус е от светите  хора живяли на  планетата, броящи се на пръстите на ръката.
Дал е всичко от себе си любов и знание, достойни за уважение. Нека бъдем реалисти, никой не го познава лично за да го попита как се прави 40 дневно галдуване. В миналото намирането на храна в песъкливия терен  на Назарет и Витлеем не е било лесно. Тогавашните условия , въздух, вода, излъчване на слънцето, битие и мисли, нямат нищо общо със сегашните. За да оцелеем и дори да сме здрави и щастливи имаме нужда от знания, много и задълбочени знания.
 

 :kisss:Ейййййййййй, голям инат си, ама не си познал!!!От мене- по-голям НЯМА!!!НЯМА!!!НЯМА!!!ТИ КОЛКО ПЪТИ ОПИТА??? ХАЙДЕ , давай споделяй , напиши си дневник, кога , с какво и колко се храниш, и какви ги вършиш???ИИИИИИИИИ, колко книжице прочетииииииии за здравословен начин на живот, защото ,този, който водиш еееееееее, хайде да не залитам, ама 99% НЕЗДРАВОМИСЛЕЩ, А ОТ ТАМ ИДВА И НЕЗДРАВОЛСОВЕН!!! И... КАКВО СТАВА  С БИО-НЕ  ЗНАМ СИ КАКВА МЕДИЦИНА...ДА СЕ ЧУДИШ, КАКВО И Е БИОТО!!! :heart_2:
Активен
...могъщият се бори само със могъщ...

valentingn

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 49
Re:Витамин Ф гледни точки
« Отговор #8 -: 29-09-2009, 15:17:23 »

Манек не може да бъде пример за подражание. Не може да ни обогати или да ни даде нещо на нас. Да си вегетира там само на чревни бактерии и да гледа в слънцето. 
Исус е от светите  хора живяли на  планетата, броящи се на пръстите на ръката.
Дал е всичко от себе си любов и знание, достойни за уважение. Нека бъдем реалисти, никой не го познава лично за да го попита как се прави 40 дневно галдуване. В миналото намирането на храна в песъкливия терен  на Назарет и Витлеем не е било лесно. Тогавашните условия , въздух, вода, излъчване на слънцето, битие и мисли, нямат нищо общо със сегашните. За да оцелеем и дори да сме здрави и щастливи имаме нужда от знания, много и задълбочени знания.
 

Закуската я пропускам, обяда ми е слънце на небе, по някога гарнирано с облаци. Хапвам здраво дори преяждам, а за дневника с предимство са дамите особено канадските. И специалитета на деня безполезна сентенция цък:

Всеки яде това, което обича. Е, аз няма да ви изям. 


 :kisss:Ейййййййййй, голям инат си, ама не си познал!!!От мене- по-голям НЯМА!!!НЯМА!!!НЯМА!!!ТИ КОЛКО ПЪТИ ОПИТА??? ХАЙДЕ , давай споделяй , напиши си дневник, кога , с какво и колко се храниш, и какви ги вършиш???ИИИИИИИИИ, колко книжице прочетииииииии за здравословен начин на живот, защото ,този, който водиш еееееееее, хайде да не залитам, ама 99% НЕЗДРАВОМИСЛЕЩ, А ОТ ТАМ ИДВА И НЕЗДРАВОЛСОВЕН!!! И... КАКВО СТАВА  С БИО-НЕ  ЗНАМ СИ КАКВА МЕДИЦИНА...ДА СЕ ЧУДИШ, КАКВО И Е БИОТО!!! :heart_2:
Активен
sentence Master
Вярвам на този, който се стреми към истината, съмнявам се във всеки, който е убеден, че я е открил
клик

mariiina

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1464
Re:Витамин Ф гледни точки
« Отговор #9 -: 30-09-2009, 07:56:33 »

Манек не може да бъде пример за подражание. Не може да ни обогати или да ни даде нещо на нас. Да си вегетира там само на чревни бактерии и да гледа в слънцето. 
Исус е от светите  хора живяли на  планетата, броящи се на пръстите на ръката.
Дал е всичко от себе си любов и знание, достойни за уважение. Нека бъдем реалисти, никой не го познава лично за да го попита как се прави 40 дневно галдуване. В миналото намирането на храна в песъкливия терен  на Назарет и Витлеем не е било лесно. Тогавашните условия , въздух, вода, излъчване на слънцето, битие и мисли, нямат нищо общо със сегашните. За да оцелеем и дори да сме здрави и щастливи имаме нужда от знания, много и задълбочени знания.
 

Закуската я пропускам, обяда ми е слънце на небе, по някога гарнирано с облаци. Хапвам здраво дори преяждам, а за дневника с предимство са дамите особено канадските. И специалитета на деня безполезна сентенция цък:

Всеки яде това, което обича. Е, аз няма да ви изям. 


 :kisss:Ейййййййййй, голям инат си, ама не си познал!!!От мене- по-голям НЯМА!!!НЯМА!!!НЯМА!!!ТИ КОЛКО ПЪТИ ОПИТА??? ХАЙДЕ , давай споделяй , напиши си дневник, кога , с какво и колко се храниш, и какви ги вършиш???ИИИИИИИИИ, колко книжице прочетииииииии за здравословен начин на живот, защото ,този, който водиш еееееееее, хайде да не залитам, ама 99% НЕЗДРАВОМИСЛЕЩ, А ОТ ТАМ ИДВА И НЕЗДРАВОЛСОВЕН!!! И... КАКВО СТАВА  С БИО-НЕ  ЗНАМ СИ КАКВА МЕДИЦИНА...ДА СЕ ЧУДИШ, КАКВО И Е БИОТО!!! :heart_2:

 :kisss:Цъ -няма -гоооооооооооляма хапка сме ти...Ама, хай , от мене да мине -кажи сега за биото- мнооооооого съм любопитна??????? :heart_2:
Активен
...могъщият се бори само със могъщ...

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Витамин Ф гледни точки
« Отговор #10 -: 02-10-2009, 07:05:44 »

Манек не може да бъде пример за подражание. Не може да ни обогати или да ни даде нещо на нас. Да си вегетира там само на чревни бактерии и да гледа в слънцето. 
Типично по балкански отричаш един изграден капацитет в слънцеядството. Той не казва: "Не яжте като мен!"
Споделя, че е възможно да поемаме повече слънчева храна, паралелно с нашата си. Пък и фактите са такива, че най-голям процент прана получаваме от светлината. Защо да не бъде по-пълноценен този процес. Всички говорят за ядене, но с него получаваме само 20% от необходимата ни енергия...нека се замислим за другите 80% ;)
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Витамин Ф гледни точки
« Отговор #11 -: 14-12-2009, 22:57:53 »

Вальо е постнал доста ценна информация.  Аз мога да да направя една много малка отметка.  По отношение на маслата , с които може да се готви. В статията са цитирани като подходящи зехтина и палмовото. Трябва да се отбележи ,че по отношение на зехтина мненията сериозно се разминават. Независимо от по-ниският процент на мастните киселини, той си е ненаситена мазнина, което значи ,че предвид деликатната си структура при нагряване силно се деформира и става вреден. Наситените като палмовото масло, както знаем, са устойчиви на температура и си остават почти непроменени при готвене.  Затова ако решим да пържим, по-добре е дори да се използва свинска мас, отколкото зехтин.
( Да, кофти звучи ,но има хора ,които са си играли да правят проби в това отношение в частните си лаборатории и потвърждават това обстоятелство - вредата от препържените ненаситени масти е по-голяма от наситените такива - краве масло,свинска мас, палмово и др. Става въпрос за един познат доктор в Израел)
Въпросът се води спорен , но повечето мнения са в тази посока.
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Angie

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 839
Re:Витамин Ф гледни точки
« Отговор #12 -: 15-12-2009, 01:56:41 »

И кокосовото! То пък е най-подходящо! :)
Активен

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Витамин Ф гледни точки
« Отговор #13 -: 15-12-2009, 02:07:10 »

Олио от гроздови семки също издържа на високи температури.
Активен
 

Страницата е създадена за 0.063 секунди с 23 запитвания.