Здравейте,
Наистина не съм писала до сега, изведнъж се появявам и ви моля за помощ, но до миналата година по това време едва различавах зелен лук от чесън. Та, ще се опитам накратко да кажа за какво иде реч.
В края на лятото на миналата година за първи път чух за суровоядството и след няколко рецепти и само 2-3 дена с такава храна, разбрах, че натам трябва да вървя в бъдещето си. 3 месеца по-късно пък попаднах на книгите за Анастасия (които видях, че споменавате в една друга тема). Нейните идеи пък съвсем ме запалиха и атакувам мъжа ми да се върнем по-скоро в БГ и да си направим родово имение. Сега най-накрая намерихме с мъжа ми къща под наем със заветната зеленчукова градина (която за съжаление е повече градинка, но всяко нещо с времето си). Купих си книгата на Сеп Холцер, но с 4-годишно тигърче чета бавно, а сланата навън започна да пада. Мъжът ми и зет ми (като живели на село) са убедени, че задължително трябва да се прекопае цялото място. Аз се дърпам и се надявам на вас.
Вие бихте ли ме насочили за момента какво е хубаво бързо да направя? Мислих да направя лехи, покрая с камъни и т.н., както е описала Мер в една от статиите си. Мястото е L-образно и съвсем малко(както ми се струва). Аз мислих да сея и зърно всякакви видове сега през зимата, и елда, и чия, и киноа, и амарант през лятото, но май ще се наложи да ги спестя.
Ако някой бъде така добър и има желание да ме посъветва: разположението е следното- във вътрешния ъгъл на буквата се намира къщата, късата чертичка гледа на юг и е 5/10м, а дългата - 4/24м. Като гледам сега има два реда - 1 с домати и 1 със зеле и се притеснявам, че е малко мястото. А, и парник иска да прави мъжът ми, в което няма нищо лошо, ако бях наясно кое къде как кога и защо.
Може да ви се стори и смешно описанието ми в метри и сантиметри. Смейте се, но ме посъветвайте какво да я направя земята. Сигурно ще кажете, че трябва да си направя план на бъдещите насаждения (ранни, късни) - само дето за мен всички са късни щом се берат юни и след това. После да оформя лехите и да ги подготвя за зимата, както си му е реда. Това ли е?