аз знам че когато лекар ти дава желязо предписва витамин Б9 (фолиева киселина) 0,2 mg на ден, пила съм двете с месеци, но без голям ефект... освен да се успокои народа че нещо взимам мерки за анемията. Моето желязо винаги е било доста под нормата, както и някои други като хемоглобина (леко е под винаги), мазнините, захар, а и кръвното ми е под петите. Изобщо като се гледат изследванията съм била все анемична и като да се чудиш как се справям
, а като забременях падна още повече и дай приказки пак, и се наложи да пия гадното желязо на таблетки.
в един момент след раждането като се прибрах реших че лекар няма да видя повече, освен педиатъра за малката като реши да дойде той да я види (и баща ми, ама той не се брои
) и така, спрях и желязото и витамините. Оцелях си с една остра анемия, и кърмене и сами се гледахме.
Преди второто дете предварително се разрових за алтернативни природни средства за анемия и един готин доктор натуропат, както му казват тук, ме светна, че желязо може да си набавя по естествен път с една "пиронена" ябълка на ден, средновековна рецепта. 10 12 пирона (железни, проверете, щото има и други) се изваряват и се пронизва сочна био ябълка (аз имах лично произведени). Сокът ги обработва тези пирончета за ден, вадиш ги и си я хапваш, цяла или на сок. Продава се и готов сок по някои тукашни билкоаптеки, но прясно и лично приготвен гарантирам е по добре. Ето това е
ми ето бабешки метод и се спасих от желязо на таблетки