MSM
МСМ органична форма на сяра,която се среща във всички живи организми.Един от начините за формирането й,е като би-продукт на водораслите в океаните,при изпаренията в облаците.Чрез тях,МСМ се спуска към земята и подхранва всички живи форми.Тъй като МСМ е изключително летлив,бързо се изпарява или е унищоженв процеса на готвене,повечето хора имат недостиг на МСМ.Дори тези,които преминават към суровоядство или които се хранят така продължително ще имат полза от допълнителен прием на МСМ,тъй като адекватно количество на сяра обокновено липсват дори в суровоядската диета.Това е така,защото много храни за отгледани изкуствено,поливани в оранжерии,където тези храни не разчитат на дъждовната вода,от където идва МСМ.Най-богати на това са храните,който изцяло разчитат на дъждовната вода,или се намират в райони,където почвите са богати на вода с висок процент на сяра.
МСМ днес е достъпен под формата прахообразни кристали. След 4 год.на суровоядство започнах да включвам МСМ,започвайки с малки дози и увеличавайки постепенно. Смятам го за важен,тък като забелязах много положителни промени.Разкрасяващият ефект,който притежава включва-никакви петна и пъпки,косата се сгъстява и расте по-бързо,никакви болки в мускулите,дори след много усилени упражнения,по-голяма гъвкавост в йога,по-добро функциониране на мозъка,и още.
МСМ помага при алергия към полен и други такива.МСМ неутрализира чужди протеини като поленовите алергени по-бързо отклото всяко друго. При артрит се наблюдава 1/3 сяра от нормалните дози,за това MСМ се препоръчва при този проблем,както и всякакви кожни проблеми,акне,псориазис,белези.МСМ лусион има незабавно неутрализиращо действие при всякакви ухапвания като от комар и др.насекоми.
Трябва да се приема МСМ с Вит C.
Препоръки за прием на МСМ:
МСМ е абсолютно безопасен,дори в големи количества.Няма доказано токсично действие.Опита с МСМ показва,че има най-добри резултати когато се приема в малки количества първоначално(1/4 до 1/2 супена лъжица дневно) и постепенно се увеличава до 1,2 и дори 3 супени лъжици,приети 2 пъти дневно.Както с всичко друго,започнете полека и когато тялото ви свикне с него,започнете да увеличавате постепенно. МСМ има естествен афинитет към водата(затова се губи когато се изпари водата от готвенето на храната).Затова,най-добре се усвоява сутрин или следобед с чаша вода.