Рецепта за 900 грамов
500 гр брашно (за смесен аз правя някьде 2/3 ръжено + eдна трета друго брашно, а ако слагаме поне 100/150 гр семена елиминираме тази една трета и става 400 ръжено+семена орехи и подобни)
320 мл вода (топличка за да стопя в нея маята)
10 гр мазнина (аз слагам 5 с. л. зехтин)
10 гр сол и 5 гр захар (тръстикова)
15 гр бирена мая
Машинката прави 2 пъти замесване, с почивките за втасване, свирка когато е времето за добавки (големиte като трошени орехи, маслини, стафиди, замразени капки черен шоколад слагам като свирне че започва последното замесване преди да пече, докато всяка друга подправка, розмарин най често и семената слагам още в началото и видях че си втасва и с тях). Някъде 2 часа и половина замесва и втасва, 50 мин пече.
Вадя хляба горещ и завивам като бебе - с влажна памучна кърпа (така става по мека кората) и отгоре още една но суха, така го съхранявам повит. При мен трае дo 6 дни (ако не се излапа), не ми е мухлясвал досега.